banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da Romanların sorunları masaya yatırıldı

Samsun'da OMÜ, OKTAM ve Canik Gençlik Derneği ile Roman Kültür Derneği tarafından Romanların sorunları masaya yatırıldı.

banner269

Samsun'da Romanların sorunları masaya yatırıldı

Samsun'da OMÜ, OKTAM ve Canik Gençlik Derneği ile Roman Kültür Derneği tarafından Romanların sorunları masaya yatırıldı.

14 Temmuz 2017 Cuma 16:13
Samsun'da Romanların sorunları masaya yatırıldı

Samsun haber - Toplumda Daha Fazla Roman Varoluşu Çalıştayı açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilip Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezince (OKTAM) yürütülen ve Canik Gençlik Derneği ile Roman Kültür Derneği iş birliğiyla yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında konuşan OKTAM Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Filiz Çavuşoğlu, yapılan çalışmada Romanların durumu ortaya çıkarıldı.

"HAYATIMIZ ROMAN"

Çavuşoğlu yaptığı konuşmada "Bugünkü çalıştaya katkı sağlayan akademisyen ve değerli misafirlerimizle Romanların yaşadıkları sorunları, bu konudaki çözüm önerilerini, sosyal ayrımcılığın önlenmesi konularını tartışmayı planlıyoruz. Katılım sağlayan Roman dernekleri ile çalıştayın sonunda yeni proje fikirleri üretmeyi umut ediyoruz. ‘Hayatımız Roman Projesi’ toplamda 12 ay sürecek bir proje ve Kasım 2017’de tamamlamayı ümit ediyoruz" dedi.

"SOĞUKKANLI ANALİZLER LAZIM"

Toplantıya katılan Başbakanlık Başdanışmanı Necdet Subaşı ise, "Roman vatandaşlarımızın sorunları üzerine uzunca bir süredir ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların sonuçlarını hemen görmenin oldukça güç olduğunu söyleyebilirim. Çünkü büyük bölümü yüzyılları kapsayan sorun olarak karşımızda duruyor. Türkiye’nin pek çok sorunu var. Bu sorunlardan biri de Roman sorunu ve içinde kültür var, tarih var, ön yargı var, dışlanmışlık var, ötekileştirmeler var. Hepimiz üzerimize düşen görevlerin farkındayız. Toplumu doğrudan ilgilendiren önemli sorun var. Çalışmaları derinlemesine ortaya koyarken sorunun bütün boyutlarını konuşmamız gerektiğini ifade etmem gerekir. Roman meselesini konuşurken soğukkanlı analizlere ihtiyacımız var. Bu sorunların, Roman vatandaşlarda olması gereken öz güven ile devletin sahip olduğu vicdan ve merhametle aşılabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"ROMAN ARKADAŞLARIMIZ VAR"

Projenin önemine değinen OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, "Toplumda biz de yaşıyoruz, görüyoruz. Bizim de Roman arkadaşlarımız var. Oturup konuştuğumuzda birbirimizden farkımız olmadığını görüyoruz. Çalıştay ve projelerin bu konulara vesile olması güzel bir şey. Romanlarla ilgili özellikle Canik Belediyemiz çok güzel çalışmalar yapıyor. Bilim insanlarının böyle projelerde yer alması büyük anlamlar ifade ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak böyle çalışmalarda yer almak sevindirici" diye konuştu.

"GAZİLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUZ"

Ülkenin kalkınması için çalışmalarını çok hızlı hayata geçirebileceklerini söyleyen Cengiz, "Toplum olarak bir arada olmamız gereken önemli bir andır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize minnettarlıklarımızı sunuyoruz. Bu ülke umarım bir daha böyle 15 Temmuzlar yaşamaz. Biz de bu ülkenin kalkınması için çalışmalarımızı çok hızlı şekilde hayata geçiririz" dedi.

"ROMANLARI GÖRMEZDEN GELDİK"

Roman konusunun ülkenin bir sorunu olduğunu belirten Başbakanlık Danışmanı Metin Özçelik, "Dünyada ve ülkemizde çok yanlış ön yargılar nedeniyle Romanlar içe dönük kalmış, açılamamıştır. Bizler de görmezden gelmişizdir. Romanlara atfedilen bu peşin hükümler nedeni ile onları eğitimin hiçbir alanında görmedik, siyasetin hiçbir alanında var olmadılar, pek çok alandan mahrum kaldılar, onların sorunlarına hiçbir zaman değinmedik. Oysaki bizim ülkemizin insanlarıydılar. Romanlara yönelik ön yargılar konusunda üniversitelere çok görev düşüyor. Son yıllarda AK Parti döneminde bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır. Hepimiz bu toplumun insanıyız. Hepimiz kardeşiz. Zamanı gelince taşın altına elimizi koyacak olan insanlarız. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"İŞSİZLİK ÖNEMLİ BİR SORUN"


Romanların günümüzde hayal kuramadığını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Şube Müdürü Metin Özbaskıcı, "Ayrımcılık genelde mekâna göre yapılır. Bu hayaller için gizlenmeniz gerekir. Mahallenizi terk etmiyorsanız, kimliğinizi saklamıyorsanız o duvarlar hiç bitmiyor hayatta. Ülkemizin eğitim konusunda daha iyi yerlere gelmesini, Romanların da bu ilerleyişte yer almasını istiyorum. İşsizlik de ülkemizde önemli bir sorun. Kendimizi geliştirmek için her mücadelenin içinde olacağız. Gelişme ve düzelme Roman kadınlarımızla da olacaktır, buna inanıyorum. Onlara büyük görevler düşüyor. Hayallerimizi büyütebilirsek bu hayaller bizi daha da yüksek yerlere getirecektir" diye ifade etti.

"ONLARDA MÜCAHADELE ETTİ"

15 Temmuz'da Romanlarında mücadele ettiğinin altını çizen Özbaskıcı, "Eğer biz bu mücadeleyi yapmazsak bu ön yargı ve dışlanmalar devam edecektir. Akademisyen ve siyasiler ile bu sorunlar aşılacaktır. Bakıyorsunuz, 15 Temmuz’da Romanlar da mücadele etti. Bu direniş, bu topraklara ne kadar sahip çıktığımızın, bu vatanı ne kadar çok benimsediğimizin göstergesidir. Türkiye Cumhuriyetini seviyoruz. Bunun için bizlere destek olmanızı ve bizim yanımızda durmanızı istiyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 14.07.2017 16:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.