banner388

Samsun'da okul öncesi eğitimde hedef yüzde 100

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, okul öncesi eğitimin önemine değindi.

Samsun'da okul öncesi eğitimde hedef yüzde 100

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, okul öncesi eğitimin önemine değindi.

06 Eylül 2017 Çarşamba 16:12
Samsun'da okul öncesi eğitimde hedef yüzde 100

Samsun Haber - Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, okul öncesi eğitimde 5 yaşta yüzde 67 okullaşma oranını 2019 yılında yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Esen, ayrıca zorunlu okul öncesi eğitime geçiş sürecinde bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.


İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekerek, çocuğun zeka gelişiminin yüzde 80'lik kısmının 7 yaşına kadar tamamlandığından öğrenme becerisinin de bu yaşlarda çok hızlı geliştiğini söyledi.


İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Okul öncesi eğitim, çocuğun bireysel özelliklerine uygun olarak; tüm gelişimlerini, toplumun kültürel değerleri doğrultusunda yönlendiren, duygularının gelişimini ve algılama gücünü artırarak akıl yürütme sürecinde ona yardımcı olan, yaratıcılığını pekiştiren, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerlere bağlılığını geliştiren, kendini ifade etmesine, öz denetimlerini sağlayabilmesine ve bağımsızlığını kazanmasına imkan sağlayan sistemli bir eğitim sürecidir. Okul öncesi eğitim kurumları da; toplumun temel yapısını oluşturan saygı, sevgi, paylaşma, iş bölümü, sorumluluk, sosyal çevre oluşturma açısından çocuğu geleceğe hazırlayan güvenli bir ortamdır. Çocukta zeka gelişiminin yüzde 80'lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlandığından öğrenme becerisi de bu yaşlarda çok hızlı gelişiyor. 


Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişiyor. Bu dönemdeki sapma ve olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar ortak bir yetişme ortamına anaokulu eğitim kurumlarında ulaşıyor. Çocuğun kendine güven duygusunu kazanmaya başladığı bu dönemde hayatı boyunca kalıcı hale geliyor. Dilini doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini bu yaşta öğreniliyor. Toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlıyor. Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır.
 

Aile içi desteğin tek başına yetmediği, çocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte olabileceği, bedensel ve zihinsel gelişmelerini sağlıklı biçimde sürdürebilecekleri bir ortam olduğu için anaokulu eğitimi zorunlu ve gereklidir. Bu nedenlerle, eğitim sistemimizin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim, çocuğun daha sonraki yıllarına yön veren en önemli süreç haline gelmektedir. Bilindiği üzere; Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye genelinde 54-66 aylık çocukların okul öncesi zorunlu eğitim kapsamına alınmasına hazırlanıyor. Okul öncesi eğitimde 5 yaşta yüzde 67 olan okullaşma oranının 2019’a kadar yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor. Bizler de ilimizde bakanlığımızın yapmış olduğu planlama doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah 2019 yılı içerisinde zorunlu okul öncesi eğitime geçiş sürecinde bir sıkıntı yaşanmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Son Güncelleme: 06.09.2017 16:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Meryem 2017-09-06 17:26:49

Zorunlu eğitim kapsamına alınması eğitimler fırsat eşitliği anlamında çok mükemmel bir karar bu kararda emeği geçen milli eğitim bakanlığı çalışanlarını yürekten kutluyorum ve teşekkür ediyorum....