banner388

Samsun'da o mahallede tüm erkek çocuklarının ismi aynı!

Eğer o isim verilmezse çocuklarının öleceğine inanıyorlar. Eşine rastlanılmayan bu ilginç olayın nedeni ise şu...

Samsun'da o mahallede tüm erkek çocuklarının ismi aynı!

Eğer o isim verilmezse çocuklarının öleceğine inanıyorlar. Eşine rastlanılmayan bu ilginç olayın nedeni ise şu...

13 Haziran 2020 Cumartesi 16:07
Samsun'da o mahallede tüm erkek çocuklarının ismi aynı!

HEPSİ "YAHYA"

Samsun’un Havza ilçesinde bulunan Mısmılağaç Mahallesi’ndeki erkeklerin çoğunun ismi 'Yahya'...

TÜRBE NEDENİYLE...


Mahallede yaşayanlar ’Şehit Yahya Dede Türbesi’ nedeniyle doğan erkek çocuklara ’Yahya’ ismini veriyor. İsim karışıklıkları yaşanmaması için mahalle sakinleri çözümü Yahya ismindeki kişilere ’Yumuşak’, ’Gıdak’, ’Bilo’, ’Uzun’, ’Kara’, ’Yağcı’ gibi lakap takmakla buldu.

YAHYA İSMİ VERİLMEZSE...

 Türbe nedeniyle mahallede doğan erkek çocuklara uzun yıllardır genellikle ’Yahya’ ismi veriliyor. Mahalle sakinlerinde alınan bilgilere göre çocukları olmayan çiftler Yahya Dede Türbesi’ne giderek dua ediyor. Dua ettikten sonra dünyaya gelen çocuğa Yahya ismi veriliyor. Yahya isminin verilmemesi durumunda ise hayatını kaybedebileceğinden endişe ediliyor.


 

HEPSİNİN LAKABI VAR


Aynı aileden isim ve soy isimleri aynı olanlar sosyal hayatta ve evrak işlerinde karıştırılıyor. Mahallede yeni çocuğu olanlara isim karışıkların önüne geçebilecek için ek isim koyuyor. Mısmılağaç Mahalle Muhtarı Veli Şenkal, "Mahallemizde bulunan erkeklerin çoğunluğunun isminin Yahya olmasının sebebi, mahallemizde bulunan Yahya Dede Türbesi’dir. Çocuğu olmayan vatandaşlar geliyor burada dua yapıyorlar. Erkek olduğunda çocuk ismini Yahya koyuyorlar. Biz bunu evliya olarak biliyoruz. Yahya Dede, mahallemizde bulunan bir ağacın altında şehit oluyor. O ağacın ismi de bizim mahallemizin ismidir. Her Yahya’nın bir lakabı var. Örneğin Kara Yahya, Uzun Yahya gibi bu şekilde isimler ile ayırt ediliyor" dedi.


d

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.