banner388

Samsun'da O Konu Oylamaya Sunuldu

Samsun’da kurye olarak kullanıldığı belirtilen küçük yaştaki çocukları uyuşturucu tacirlerinden uzaklaştırmak amacıyla bazı mahallelerde evler kiralanarak uzmanlar tarafından bu çocuklara ve ailelerine eğitim verilecek.

Samsun'da O Konu Oylamaya Sunuldu

Samsun’da kurye olarak kullanıldığı belirtilen küçük yaştaki çocukları uyuşturucu tacirlerinden uzaklaştırmak amacıyla bazı mahallelerde evler kiralanarak uzmanlar tarafından bu çocuklara ve ailelerine eğitim verilecek.

09 Mart 2017 Perşembe 19:43
Samsun'da O Konu Oylamaya Sunuldu

Samsun Haber- Samsun’da kurye olarak kullanıldığı belirtilen küçük yaştaki çocukları uyuşturucu tacirlerinden uzaklaştırmak amacıyla bazı mahallelerde evler kiralanarak uzmanlar tarafından bu çocuklara ve ailelerine eğitim verilecek.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Komisyon Toplantısı Büyükşehir Belediye Binasında bulunan Meclis Salonunda Meclis Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında yapıldı. Meclisten komisyonlara havale edilen 40 maddeden 1 tanesi komisyonda incelenmek üzere bekletilirken, 39 madde ise oybirliğiyle kabul edilerek onaylanmak üzere meclise havale edildi.

‘O gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli’

Komisyonun 10. gündem maddesi olan “İlkadım ilçesi Kadıköy, Anadolu ve Zeytinlik Mahallelerinde yaşayan özellikle genç neslin uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarından korunarak mesleki eğitime yönlendirilmesi adına Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İlkadım Kaymakamlığı arasında düzenlenen işbirliği protokolünün imzalanması için Genel Sekreter Coşkun Öncel’e yetki verilmesi için meclise havalesi” konusu komisyon üyelerinin kabulüne sunuldu.

‘Aileler de eğitim alacak’

Protokol hakkında bilgiler veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “Biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile işbirliği protokolü yapmak istiyoruz. Biz özellikle İlkadım ilçesi sınırları içerisinde uyuşturucu ticaretinin Kadıköy, Anadolu ve Zeytinlik Mahallelerinde küçük yaştaki çocukları kurye olarak kullanıyorlar. Bu bölge ayrıca ekonomik durumu iyi olan insanlar tarafından boşaltılıp, şehrin varoşu haline gelmiş bir bölge durumunda. Ekonomik zafiyetten de faydalanarak uyuşturucu ticareti yapanlar. Küçük yaştaki çocukları uyuşturucu ticaretinde kurye olarak kullanıyorlar. Bunun önüne geçmek için 1,5 yıldan beri çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) ile görüşmelerimizi sürdürdük. İlk aşamada bu bölgede 10 adet ev kiralayacağız. İçerisinin tefrişini yapacağız, ısıtma ve su giderlerini biz karşılayacağız. Her evde 12 çocuk olmak üzere 3-6 yaş arasındaki çocukları aileler bu evlere kreş gibi getirecekler. Akşam saat 16.00-17.00 arasından sosyal hizmetler uzmanı ve psikologlar eşliğinde annelerine eğitimler verilecek. Bu süreç 3 yıl boyunca devam edecek. Yani 3-6 yaş arasındaki çocuklar sokağa bırakılmadan, okul çağına gelinceye kadar bu evlerde eğitim alacaklar. Aileler de eğitim alacak” dedi.

‘Çocukları kullanıyorlar’

Çocukların uyuşturucu kuryesi gibi kullanılmasının önüne geçmek istediklerini ifade eden Arlı, “İlerleyen dönemlerde bu velilerden kursa katılmak isteyenler olursa da İŞKUR aracılığıyla bu bölgelerde meslek edindirme kursları açacağız. Böylece bu ailelerin ekonomik sıkıntılarını gidermek amacıyla kurstan sonra da devam ettirmek isteyen anne ya da babalara 3 yılın sonunda atölye açacaklara malzeme yardımı yapılacak. Bizim görevimiz yer temin etmek. Buranın giderlerini karşılamak ve buraya gelecek olan öğrencilerin yemeklerini karşılamak olacak. Projenin belediyemize yıllık maliyeti 400 bin lira olacak. Bu bölgelerde ben de 25 yıl yaşadım. 2 yıl önce ben de terk etmek zorunda kaldım. Çünkü 2 yıl önce benim de yolumu kesmeye başladılar. Uyuşturucu kullananlar, küçük yaştaki çocuklara paketleri veriyorlar. Filan yerdeki kişi seni bekliyor, git ona ver diyorlar. Çocuklara da 10 lira para veriyorlar. Çocuklar da koşarak gidip paketi uyuşturucuyu alacak kişiye veriyor. Ondan sonra da çocukların hepsi Polat Alemdar’a özeniyor. O yüzden bu çocukları bulunduğu yerde, bir servis ücreti ödemeksizin eğitmek istiyoruz” diye konuştu.

‘Uyuşturucu ticaretini önlemek istiyoruz’

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfenk,“Anayasa’ya göre eğitim-öğretim Milli Eğitim Bakanlığındadır. Buradaki evlerde eğitimin ortamı ve yönü bakımından bir takım endişelerim var. Bu bölgede ev kiralamak yerine sosyal tesisler bu amaç için kullanılamaz mı? Böylece 10 kişi yerine 100 kişiyi eğitelim” şeklinde konuştu.
Oylamadan önce söz alan Meclis Başkanvekili Turan Çakır ise, “Bölgede bulunan evlerde bu işleri seçmemizin sebebi, gençlerin ve çocukların toplanma merkezinin burası olduğu için öyle düşündük. Amacımız daha çok uyuşturucu kullanımının ve ticaretinin önlenmesidir. Bu çocukların uyuşturucu kullananlarla temasını kaldırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasından imzalanacak olan protokol maddesi konuşmaların ardından oybirliği ile kabul edilerek Samsun Büyükşehir Belediye Meclisine havale edildi.
Madde, mecliste kabul edildikten sonra protokol imzalanınca geçerli olacak.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunHaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.