banner388

Samsun'da O General Hakkında Flaş Gelişme

Samsun'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken hakkında hazırlanan iddianaeme mahkemeye sunuldu.

Samsun'da O General Hakkında Flaş Gelişme

Samsun'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken hakkında hazırlanan iddianaeme mahkemeye sunuldu.

02 Şubat 2017 Perşembe 17:36
Samsun'da O General Hakkında Flaş Gelişme
Samsun Haber- Samsun'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken hakkında 3 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasının yanı sıra, 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Samsun Cumhuriyet Başsavcıvekili Emrullah İskenderoğlu tarafından hazırlanan ve 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzenin yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye', 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek' ve 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası istemiyle yargılanması talep edildi. Ayrıca Eken’in 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması istendi.

'DARBEYE KATILMADIM' DEDİ

Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken’in kendisine yönelik suçlamalara karşı verdiği ifade de iddianamede yer aldı. Eken ifadesinde şöyle dedi:

"15 Temmuz darbe girişimi gecesi telefonuma mesaj atılıp Samsun-Sinop sıkıyönetim komutanı olarak atandığım talimatı geldi. Ancak ben görevi kabul etmedim. Talimat geldikten sonra hazırlanan listede Samsun-Sinop Sıkıyönetim komutanı olarak ismimi gördüm. Bu listeye kim tarafından ne zaman yazıldığımı bilmiyorum. Bunu beni listeye yazanlar bilir. Listeyi hazırlayanlarla herhangi bir irtibatım olmamıştır ve talimatta belirtilen emirlerin hiçbirine uymadım. Darbe yapanlara katılmadım."

'VALİ BENİM AMİRİM DEĞİL'

15 Temmuz gecesi, Samsun Valisi İbrahim Şahin’in defalarca cep telefonunu aramasına ve mesaj çekmesine rağmen bu telefonlara neden bakmadığı sorusuna da cevap veren Eken, "Olay akşamı cep telefonumu yanıma aldım. Askerlere de sivil aramalar olduğunda telefonu bana getirmemelerini söyledim. Belirttiğim gibi sadece kendi komutanımla görüştüm. İl Valisi benim amirim pozisyonunda değildir. Dolayısıyla benim valiye rapor verme gibi bir durumum yoktur" cevabı yer aldı.

'KALKIŞMAYA HAZIRLIK YAPTIĞI'

Cumhuriyet Başsavcılığı tüm bu sorulara verilen yanıtlardan Mehmet Şükrü Eken’in 15 Temmuz’da kalkışmaya hazırlık yaptığının ve bu konuda kendisine gelecek talimatı beklediğinin, darbe girişiminin planlandığı gibi yürümemesi üzerine, askerin kışla dışına çıkması konusunda bir hareket içerisinde girmediğinin, ancak siperde bekleyin talimatı verdiğinin, darbe planlandığı gibi devam etseydi gelen talimatları uygulayacağının, Vali İbrahim Şahin’in telefonlarına bakmamasından da, terör örgütünden gelecek talimatı beklediği için olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

FETÖ'CÜ ÖĞRENCİLERİN NOTLARINI YÜKSELTMİŞ

Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'in, 2009- 2011 yıllarında Kara Harp Okulunda Öğrenci Alay Komutanı olarak görev yaptığı tarihlerde örgüt üyesi öğrencilerin notlarını yükselttiği ortaya çıktı. Başsavcıvekili İskenderoğlu'nun iddianame kapsamında ifadesine başvurduğu gizli tanık, Eken'in 2009- 2011 yıllarında Kara Harp Okulunda Öğrenci Alay Komutanı olarak görev yaptığını belirtti. Eken'in, Kara Harp Okulunda komutanlık yaptığı dönemde kendisinin de öğrenci olduğunu kaydeden gizli tanık, "Eken, FETÖ'cü öğrencilerin sınav notlarını yükseltiyor, olmayanların ise notlarını düşürüyordu. FETÖ'cü olmayanlara ağır eğitimler yaptırıp okuldan ayrılmaya zorluyordu" ifadelerini kullandı.

BAFRA CEZAEVİNDE’NDE TUTUKLU

Mehmet Şükrü Eken, darbe girişiminin ardından 17 Temmuz'da Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerindeki 'anayasayı ihlale teşebbüs' ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçlarından tutuklanDı. Eken halen Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

İddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Eken'in yargılanacağı davanın ilk duruşması 8 Mart'ta Samsun 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Misafir 2017-02-02 19:25:36

Tabikide, sensin paşam sensin vesselam :):):)