banner388

Samsun'da o binalar artık yapılmayacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Şehrin siluetini bozacak dikey yapılar daha yapılamayacak" dedi.

Samsun'da o binalar artık yapılmayacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Şehrin siluetini bozacak dikey yapılar daha yapılamayacak" dedi.

08 Temmuz 2017 Cumartesi 16:12
Samsun'da o binalar artık yapılmayacak

Samsun haber - Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Başkan Yılmaz şehirlerin siluetini bozacak dikey yapıların artık yapılmayacağını açıkladı.

Yeni geliştirilen Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, değişen yasalar ile ilgili bilgi verdi. 

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmada "Belediyelerin kendi bölgelerinin özelliklerini dikkate alarak yönetmelik hazırlama yetkisine sahip olması, kentlerimize kimlik kazandıracak, kentlerimizi tek düzeylilikten kurtaracaktır. Yeni geliştirilen Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği ile uygulamadan gelen katılımcıların katkılarıyla hazırlanmış olması nedeniyle, bugüne kadar hazırlanmış olan çalışmaların eksikliklerini gideren bir çalışma olduğuna inanıyor ve bakanlığımızın bu çalışmasını takdir ve memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yönetmelik yanlış veya farklı yorumlara neden olmayacak anlaşılabilir ifadeler içermektedir. Tarihi Kentler Birliği olarak tarihi mirasımızın korunması ve fonksiyonlar yüklenerek gelecek kuşaklara aktarılması konusunda son 15 yıl içinde memnuniyet verici sonuçlar alınmıştır. Ancak mevcut yapı stokunun estetik sorunları vardır" dedi.

Yeni yönetmelikte tarihi binaların estetik sorununun çözüleceğini belirten Başkan Yılmaz, "Bu yönetmelikte şehirlerimizdeki estetik sorunları çözecek, kimliksiz binaların kimlikli hale gelmesini sağlayacak cephe düzenleme mecburiyetleri memnuniyet verici ve uygulanabilir niteliktedir. Özellikle son 15 senede önceden ‘ne gereği vardı. Bu tarihi binaymış, mirasmış. Yıkılsın da buraya yeni bir şey yapılsın’ diye bir hoyratlık, kural tanımazlık gitti. Herkes bir köşede, kıyıda tarihi bir tesis görüyorsa bunun restore edilip, kullanılabilir hale getirildikten sonra ‘ne güzel oluyormuş’ diye herkes ittifak içerisinde oldular. Tarihi binalarımızın hepsi restore edilip, sürdürülebilir bir kullanmaya döndükten sonra herkesi mutlu ediyor. Bu konuda büyük bir bilinç değişti. Ama ülkemizde bir eksiklik var. Biz estetik konusunda sıvasızlık, boyasızlık ve dış cephe görüntüleri ile ilgili kimlik konusunda eksiklikler taşıyoruz. Bakanlığın hazırladığı bu yönetmelikte ‘estetik’ kavramı 10 cümlede bir geçiyor. Dolayısıyla estetik konusuna her zamankinden çok dikkat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dikey yapıların budan sonra yapılmayacağını ifade eden Yılmaz, "En önemli konulardan bir tanesi dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmanın özendirici olması Tarihi Kentler Birliği olarak bizleri memnun etmektedir. Dikey yapılaşmanın şehirlerin homojen görünmesini, şehirlerimizin içindeki mimari disiplinini ve estetik boyuttaki çirkinliğini söylemeyen yok. Güzel İstanbul’un profilini bozacak olan o yüksek binaların siluet bozucu duruşları, bizim Samsun’da da var. Bizim de mecburen kazanılmış hak olarak kişilere vermiş olduğumuz yüksek bina yetkileri var. Bu yönetmelik artık, bunlarla ilgili konuların eskisi gibi olmayacağını söylüyor" diye konuştu.

Başkan Yılmaz değişen otopark yönetmeliği hakkında yaptığı açıklamalarda ise şunları söyledi;

"Otoparkları her zamanki yönetmeliklerden daha fazla olarak özendirici kılıyor. Binaların altında o binanın ihtiyacından da daha fazla otopark yapmasına özendiriyor. Daha önceki yönetmelikler, binaların yapacağı otoparkları belirliyordu. Onu da binayı yapanlar yerel yöneticilerle konuşup, otopark yapılması gereken alanları başka kullanım alanlarına döndürüyorlardı. Bu yönetmelik bunlara dur diyor. Bu yönetmelikle beraber binaların altında aşağıya doğru yani normal kod üstünde olmamak şartıyla neredeyse istediğiniz kadar otopark yapabilirsiniz diyor. Otoparklar, gelecekte şehirlerimizin çok ihtiyacı olan bir şeydir. Bu imkanı kullanacak olan yapıcı firmaların, bu özendirici özelliği kullanacağına inanıyorum."

Son Güncelleme: 09.07.2017 18:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hasan 2017-07-08 16:49:23

kazık gibi dikilen shereton dikilene kadar nerdeydiler

Avatar
Fatih 2017-07-08 20:39:12

Komiksiniz

Avatar
berkay hızar 2017-07-09 01:05:54

SHERATONU NİYE YAPTINZ O ZAMAN ?

Avatar
Esma 2017-07-09 23:33:37

Şaka gibi.nerdeydiniz bu zamana kadar

Avatar
BErnw 2017-07-09 08:44:30

Şehri bozan kazık otel ne olacak

Avatar
Asdgghj 2017-07-09 17:11:57

Geçmiş olsun

Avatar
Yavuz 2017-07-09 22:20:52

Ya akşam akşam ağzımı bozduracaklar Yusuf ziyanın baştan gitme vakti geldi hem de Samsun'da çok sayıda bina yapımı var bu da ileriye doğru bakınca İstanbul gibi samsun kocaman bir büyükşehir olucak köyler ormanlıklar kalmayacak her yer taş yığınına dönüşecek bina yapımının durması daha mantıklı olur bence zaten Samsun'un insanına bu kadar bina fazla bile geliyor adam doğudan oradan buradan geliyor bizim memleketi verimli diye bir de bir sürü bina var diye işgal ediyorlar bu sefer dışardan gelenler arttıkça ev daire bina sayilarida artış gösteriyor bunlara hiç gerek yok biz her yerde beton yığını görmek istemiyoruz köylerimiz arazilerimiz de olsun istiyoruz

Avatar
İsimsiz 2017-07-09 19:07:33

Tabiki yönetmeliği degistirirsiniz gokdelen kuleler bitti