banner388

Samsun'da makineler el işi yorgancılığı bitirdi

Samsun'da makine işi yorgancılığın yayılmasıyla el işi yorgancılığı bitme noktasına geldi.

Samsun'da makineler el işi yorgancılığı bitirdi

Samsun'da makine işi yorgancılığın yayılmasıyla el işi yorgancılığı bitme noktasına geldi.

17 Ağustos 2017 Perşembe 11:20
Samsun'da makineler el işi yorgancılığı bitirdi

Samsun haber - Eskiden ailelerin çeyizlerinde olmazsa olmaz olan el işi yorgan artık yok denecek kadar azaldı. Makine yapımı yorgancılığın artması, el işi yorgancılığa gölge düşürdü. El işi yorganlar 200-250 Tl'den satılırken hazır yorganlar 60 TL'den satılıyor.

Makine yorgancılığı aynı zamanda el işi yorgancılığını bitirmiş oldu. Bu mesleği yapanların sayısı iyice azalırken, çıraklarda rağbet göstermiyor. 25 yıldır yorgancılık yapan Mehmet Selçuk, mesleğin zor yanlarını anlatırken gurbetçilerin ilgi gösterdiğini söyledi.

YENİ NESİL PARAYA BAKIYOR

Çok küçük yaşlarda çırak olarak bu işe başladığını söyleyen Mehmet Selçuk, "İlkokulu bitirince bir yorgancı ustasının yaşında bu işi öğrendim. 25 yıllık ustayım. Eskiden yorgancılık iyiydi. Şimdi makineler çıktı, el işi yorgancılık geriledi. Bu işi Samsun'da yapan fazla kalmadı. El işi yorganların sayısı azaldı. Bu mesleği devam ettirecek fazla insan kalmadı. Yeni nesil paraya bakıyor. Sadece bizim meslekte değil demircilik ve bunun gibi mesleklerde durum böyle. Çocuk hemen kaç para alacağını soruyor. 1-2 gün geliyor ondan sonra bırakıp gidiyor. Bizim meslekte yetişen yok” dedi.

EL DİKİŞİ DAHA SAĞLAM

El dikişi yorganın makine dikişinden daha dayanıklı ve sağlam olduğunu ifade eden Selçuk, "Makine yorganına göre el yapımı yorgan daha uzun ömürlü. Fakat makine günde 200'e yakın yorgan yaparken ben 2 tane dikiyorum. El işi yorganı özel yaptıranlar var. Eskiden satışlarımız daha iyiydi. Eskiden düğün çeyizlerinde kız veya erkek tarafı geldiğinde 3-4 tane alıyordu. Şimdi ise silikon yorgan alıyorlar” şeklinde ifade etti.

ALMANYA'YA GİDİYOR

İyi bir ustanın her deseni her modeli çizdiğini belirten Selçuk, "Desenleri kendimiz çiziyoruz. El işi yorganda önemli olan desenin çizimi. İyi bir usta her modeli çizebilir. Müşterinin beğendiği örneğe göre dikim yapıyoruz. Yorganlar genelde pamuk ve elyaftan yapılıyor. Koyun yünü de kullanılıyor ama diğerleri kadar değil. Aslında yün diğerlerinden daha sağlıklıdır. Çeyizlik yorganları pamukla dikiyoruz. Pamukta sağlıklı ama yünden daha sağlıklı değil. Makine yorganları ucuz olabilir ama onlar insanı yakıyor ve terletiyor. Sağlıklı değil ama millet alıyor. Koyun yünü sağlıklıdır. Bel fıtığına iyi geliyor. Kışın da iyi ısıtır. Almanya'dan tatile gelen gurbetçi vatandaşlarımız bizden el işi yorgan alıyor. Almanya'da yorgan var ama bizim el işi yaptığımız yorganların daha iyi olduğunu söylüyorlar. Buradan aldıkları yorganları güzelce paketliyoruz. Araba veya uçakla Almanya'ya götürüyorlar" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.