banner388

Samsun'da kutsal orman!

Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan Gülabdal Er Rufai Türbesi, çevredekiler tarafından kutsal olarak kabul ediliyor.

Samsun'da kutsal orman!

Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan Gülabdal Er Rufai Türbesi, çevredekiler tarafından kutsal olarak kabul ediliyor.

16 Ekim 2017 Pazartesi 12:51
Samsun'da kutsal orman!

Samsun Haber - Samsun'un Ladik ilçesi Tekkealtı Mahallesi'nde mezarlıkta yer alan Gülabdal Er Rufai Türbesi'nin çevresindeki 2 dönümlük ormanlık alan, çevrede yaşayanlar tarafından kutsal olarak kabul ediliyor. Bölge sakinleri uğursuzluk getireceği gerekçesiyle tek bir ağaç bile kesmiyor ve kestirmiyor.



Tekkealtı Mahallesi'nde Selçuklu dönemi kumandanlarından olan 1180'li yıllarda şehit düştüğü rivayet edilen Gülabdal Er Rufai'nin türbesi yer alıyor. Bölgede ağaç kesen bazı kişilerin rüyalarında Gülabdal Er Rufai'yi gördükleri ve kestikleri ağaçları tekrar geri diktikleri söyleniyor. Çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise türbede dua ettikleri ve kurban kestikleri belirtildi.



Mahalle sakinlerinden 74 yaşındaki Kemal Hakan, "Çok uzun zamandan bu yana burası evliya olarak biliniyor. Türbenin olduğu yer ormanlık arazi. Buradan hiç kimse ağaç kesmez. Birkaç kişi ağaç kesip götürmüş sonra yatır rüyasına girmiş, onlar da ağaçları geri getirmişler. Kuru dalları, türbenin olduğu bölgede yakıp kullanabiliyorlar ancak buradan dışarı çıkaramıyorlar. Benim dedem 105 yaşında vefat etti, o anlatırdı buradaki türbeyi, çok eski olduğunu söylerdi. Bu nedenle kimse buraya gelip ağaç kesmez" dedi. Ağaç kesen bir tanıdıklarının başından geçenleri de anlatan Hakan, "Bizim tanıdığımız yakın köylerde yaşayan bir vatandaş, buraya gelip ağaçların dallarını kesmiş, arabaya yüklemiş. Arabayı çekerken kulağına bir inilti geldiğini, o iniltinin köye gidene kadar devam ettiğini söyledi. Sonra birisine bunu anlatınca aldığı ağaçları camiye bırakıyor ve kulağındaki iniltinin geçtiğini söylüyor. O yüzden buraya kimse dokunmaz. Öyle olsa zaten burası böyle kalmazdı" dedi.



Mahalle sakini 51 yaşındaki Namık Hakan ise "Kimsenin buradan dal ya da ağaç kestiğini ben görmedim. Genelde çocuğu olmayan ve evlat sahibi olmak isteyenler buraya gelirler. Dilekleri kabul olursa gelirler kurban keserler. Burada ağacı kesip yakabiliyorsunuz ancak başka bir yere götüremiyorsunuz. Eğer bunu yaparsanız gece rüyanıza giriyor. Burada asırlık ağaçlar var" ifadelerini kullandı.



Şerife Hakan da "Benim dedemler büyük amcalarına ağaç götürmüşler, yatır gece rüyalarında korkutmuş, onlar da sabahına kestikleri ağaçları geri getirmişler. Yatır, burada ağaç kestirmiyor. Buraya gelen kimse burada ağaç kesmez. Herkes bunu bilir. Dışarıdan gelenlerden bunu bilir" dedi.


İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.