banner388

Samsun'da Kurupelit Yat Limanı hatalı bir projedir 

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Kurupelit Yat Limanında incelemelerde bulundu. Kurupelit Yat Limanını hatalı bir proje olarak değerlendiren yetkililer bölgede incelemelerde bulundu.

Samsun'da Kurupelit Yat Limanı hatalı bir projedir 

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Kurupelit Yat Limanında incelemelerde bulundu. Kurupelit Yat Limanını hatalı bir proje olarak değerlendiren yetkililer bölgede incelemelerde bulundu.

19 Ekim 2018 Cuma 10:58
Samsun'da Kurupelit Yat Limanı hatalı bir projedir 

Samsun'un kanayan yaralarından birisi haline gelen Kurupelit Yat Limanında çevre kirliliği her geçen gün artıyor. Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Kurupelit Yat Limanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte SAMÇEP'in o açıklamaları:

"Kurupelit Yat Limanı 2014 yılında inşaatına başlanmış anacak hatalı yer seçimi, yanlış projelendirme ve mühendislik hizmetleri nedeniyle tamamlanmadan kaderine terk edilmiş bir durumdadır. Samsun sahillerinin hızla tahrip olması ve devamında ekolojik yok oluşunun nedeni, sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlardan kaynaklanmaktadır. Kentimizin batı sahillerinde hatalı yatırımlardan ders çıkartılarak doğu sahillerimizde benze hataların tekrarlanmaması gereklidir. Ayrıca bu hatalı yatırımlarla kentimizin doğasına onarılmaz yaralar açan, kamu kaynaklarını heba eden yöneticilerin ve sorumluların hukuk önünde hesap vermeleri için SAMÇEP olarak her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz” denildi. 

Sahiller tamamen yok oluyor

Samsun sahillerinin hızla tahrip olması ve devamında yok oluşunun nedeni, sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlardan kaynaklanmaktadır. 

Ondokuzmayıs İlçesi Dereköy Beldesi kıyısında yapılan balıkçı barınağı, Dereköy ve Taflan Beldelerinde kıyı dengesinin bozulmasını hızlandırmıştır. Bugün sahillerimizde geri döndürülemez kıyı facialarının asıl nedeninin bu ve buna benzer yatırımların olduğu bilimsel ve teknik gözle bakıldığında daha iyi anlaşılabilmektedir. Facianın durdurulması için mahmuzlar yapıldıysa da, sahillerde erozyon doğuya doğru ilerlemesini sürdürmüş ve sahillerin tamamen yok olmasına neden olmuştur... 

Kıyı erozyonu; yine de durmamış, yeni mahmuzlar yapıldıkça doğu istikametindeki kilometrelerce sahili yutmuştur.  Dereköy Balıkçı Barınağı, balıkçılığın gelişmesi için yapılmış olsa bile yanlış planlandığından kıyı dengesinin bozulmasına yol açmıştır. 

Kurupelit Yat Limanı Hatalı Bir Projedir 

Benzer hatalı uygulama Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kurupelit Yat Limanının bulunduğu sahillerinde tekrarlanmıştır. Bilimsel ve teknik verilerden yoksun projelendirme sonucu inşa edilen Yat limanı, bulunduğu bölgedeki dalga hareketlerini doğu istikametine yönlendirerek, doğusunda bulunan sahillerde tahribat oluşturmaya başlamış ve devam etmektedir. Yine Yat Limanı giriş ağzının yanlış planlanması neticesinde, denizin  oluşturduğu su hareketleri sonucu Yat limanı içi kum toplamış, Liman kullanılabilir olmaktan çıkmış, yosun kaplanmak sureti ile deniz yüzeyinde kirlilik meydana gelmiştir. Yat Limanının Batı sınırında bulunan derenin getirdiği malzeme, 900 metrelik dalgakıranın ve 300.000 m2 liman içini daha şimdiden doldurmuş durumda olduğu görülmektedir.

 
Kurupelit Yat Limanında Ekolojik Yıkım Yaşanmaktadır

Marina alanında görülen (yosunlaşma vb) çevresel olumsuzlukların ana nedeni su sirkülasyonun yeterince olmamasından kaynaklanmaktadır. Suyun yer değiştirememesi; oksijen miktarında azalmaya, besin artışına (azot, fosfor) bağlı olarak da yüzeyde görülen olumsuzluklar ile ekolojik dengenin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. 

Deniz suyu sirkülasyonunun yeterince sağlanamamış olması, zamanla liman içi canlı yaşamını tehdit ederek balık ölümlerine, ayrıca turizm potansiyeli olan bu alanın estetik olarak çirkin bir görünmesine ve kötü kokular yaymasına neden olacaktır. Aşırı alg ve plankton artışının önüne geçmek için derhal önlemler alınmalıdır.

Hatalı Yatırımlardan Dersler Çıkarılmamıştır 

Bütün bu gelişmelerden ders alınmamış olmalı ki; benzer hatalar Tekkeköy sahillerinde tekrarlanmıştır. Yıllardır getirdikleri alüvyon malzeme ile Tekkeköy’ün sahilinin oluşmasında katkısı olan iki derenin önüne tersane yapılarak, tersane mendireği iki derenin arasına inşa edilmiştir. Doğu istikametindeki derenin getirdiği malzeme, dalgakıranın içini daha şimdiden doldurduğu görülmektedir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ser 2018-10-19 13:18:56

Allah aşkına şu alaçam yakakent arasındaki kozköy altına bir kepçe göndererek hem düzleyin hem de temizleyin sahillerden bahsediyorsunuz ama hazır sahili düzenlemiyorsunuz....

Avatar
Samsunlu 2018-10-19 13:31:39

Kasıtlı bir kumsalı yok etme çabası var,siyasi irade tarafından da destekleniyor gibi sanki....ben mühendislik hatası sanmıyorum ,kasıtlı yapıyorlar,birilerinin bu durumdan rant sağlayacağını sanırım....

Avatar
Terme li 2018-10-19 13:51:00

Bu hatayı yapan bedelini maliyetini ödemeli mühendisin kafası proje müdürünün çalışmıyorsa faturayı ödemeliler oraya gömülen parayla çokdaha doğal güzel işler yapılabilirdi

Avatar
Tahir 2018-10-19 11:38:09

Madem baştan sona teknik açıdan ve uygulamadan hatalı..bulun yetkilileri ve yüklenici firmayı...dava edin ve şartnameye uygun olarak yapılmasını sağlayın...bu işler seçim yaklaşırken haber olmakla olmuyor...!!!!!!

Avatar
serhat 2018-10-19 12:03:45

sonuç......ne yapılacak.ne yapılabilir , ne düşünülür ....resmi bir açıklmama olmayacakmı

Avatar
ADSIZ 2018-10-19 11:45:40

sahilleri kim pilerse onlar temizlesin kimse kimsenin pisliğini temizlemek zorunda değil

Avatar
AHMET 2018-10-19 18:52:24

şimdide bütün ATAKUM sahilini yok edeçekler kendini bilmezler tafarından kumsallarımızda devamlı ataş yakılıp külleri kumsala karışıyor böyle giderse bir iki seneya kum yerine odun curufları içinde islenerek güneşleneceğiz.

Avatar
Kurupelit. 2018-10-19 19:20:46

Biz yıllardır Kurupelit Yat Limanın orada oturmaktayız. Su sürkilasyonu ve suyun akışını devam ettirmek için Liman bittikten sonra birde köprü eklediler.Fakat bu alanda yaşan insanlar bilir rüzgar bafra tarafından eser Köprüyü limanın tam girişine başlangıca yapıp su akışını sürekli ve daimi tutmaları gerekirdi. Bu limanın öyle bedelini ödeyebilecek insanın çıkacağını sanmıyorum çünkü bunlar uçuk rakamlarla mal olmuş hizmetlerdir. Ve bu sorun böyle çözülebilecekken yusuf ziya yılmazında gitmesiyle proje tamamen durmuştur.Fakat bu kadar yatırımın yapıldığı bu limanda Türk Telekomun baz istasyonu hala durmaktadır. Yetkililer limandan önce sahile sıfır bi yerde baz istasyonunun ne işi var ona çözüm bulsunlar.