banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da Kurbanlıklar Bayrama Hazır

Kurban Bayramı’na çok az bir vakit kalan Samsun’daki hayvan pazarında kurbanlıklar satışa çıktılar.

banner269

Samsun'da Kurbanlıklar Bayrama Hazır

Kurban Bayramı’na çok az bir vakit kalan Samsun’daki hayvan pazarında kurbanlıklar satışa çıktılar.

31 Ağustos 2016 Çarşamba 15:26
Samsun'da Kurbanlıklar Bayrama Hazır

Samsun’un İlkadım ilçesine kurulmuş olan Çatalarmut Hayvan Pazarı Satış Yeri, en başta İlkadım olmak üzere çevre illerden ve ilçelerden de oldukça talep görmekte.  Kurban Bayramına 12 gün kala satıcılar, hayvan satışlarının yarısının tamamlanmış olduğunu belirterek, kurbanlıkların henüz bitmemiş olan tacirlerin satış bölgelerinde ise sıkı bir pazarlık devam ediyor. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları canlı olarak kilosu 30-35 TL, küçükbaş kurbanlıkların fiyatları ise 650 TL ile bin 250 TL aralığında değişmekte olan fiyatlar ile satışını yapmakta olan besiciler, hallerinden oldukça memnun gözüküyorlar.



‘KURBAN ALIRKEN DAMAĞINA BAKIN’
Bir hayvanın kurban olabilmesi için gereken bütün özelliklerin hayvanda olması gerektiğini belirten 14 senelik besici Erkan Yalçın, “Kurbanlık alacak olan kişilerin ilk olarak dikkat etmesi gereken husus, hayvanın kapaklı olması. Kapaklı demek, hayvanın alttan 2 adet büyük dişi olması demektir. Bu durumda hayvanın kurbanlık olabilmesinden emin olmak demektir. O dişleri görmeyen kişiler, bu malları kurban etmek amacı ile almasınlar. Bu dişler o hayvanın 2 yaşını doldurmuş olduğunu, en az 3 yaşından gün almış olduğunu belirler. Vatandaşlar birde alacakları kurbanın sağlıklı, sakat olmamasına, boynuz, kulak ya da gözünün sağlam olmasına dikkat etmelidir. Vatandaşlar eğer ki kurbandan anlamıyorlar ise, kurbanlık almaya gelecekleri zaman yanlarında birde bu işlerden anlayan birileri ile gelmeleri gerekiyor” dedi.



BU SENE İŞLER DAHA İYİ
Bu yıl kurban satışları geçen yıla oranla daha yoğun diyen besici Hüseyin Özdemir, “Bu yılki satışlar geçen yılla oranla daha güzel. Vatandaşların talebi bu sene gerçekten çok fazla. Biz de gereken herşeyi yapmaktayız. Kurban Bayramı’na 12 gün kalsa da hala yoğun talep var. 4 günde 60 adet büyükbaş hayvan satışı yaptım. Bu yıl toplam 150 tane büyükbaş kurbanlık satmayı hedefliyorum. Geçen sene 145 tane büyükbaş hayvan satışı yaptım. Bu yıl ki işler geçen yıllara oranla çok daha iyi” diye konuştu.



Küçükbaş hayvan piyasası ile ilgili bilgiler veren Seyit Ahmet Aydın (50), “Küçükbaş hayvanlarının daha çok ucuza geldiği doğru. Bu yıl pazara 50 adet küçükbaş kurbanlık getirdim. Fiyatlar 600 ile 750 TL arasında değişmekte. Pazar açıldığı ilk günler olmasına karşın şimdiden 5 adet mal satışı yaptım. İşlerin geçen yıla göre daha iyi olacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.



100 kurbanlıktan 60 tanesinin daha ilk günlerde satılmış olduğunu belirten 10 senelik besici Vatan Kodalak, “Bizim pazarda 100 adet büyükbaş hayvanımız var. Şuan 60’ının satışını yaptık. Satışlar geçtiğimiz yıllara oranla çok daha iyi. Kurbanlık bu sene kalmayacak gibi bir bir durum söz konusu. Bu yıl ki fiyatlarda %20 oranında bir artış var. Bana kalırsa çok abartılacak kadar bir zam yapılmadı” ifadelerini kullandı.
 


DEVE ADETA İLGİ ODAĞI OLDU”
Kurban pazarında yer alan deve, alıcıların adeta ilgi odağı oldu. Geçtiğimiz yıl Kurbanlık devenin satıcısı olan Ali Türkel, Samsun’un Tekkeköy ilçesinden getirmiş olduğu deveyi 25 bin TL’ye satıya çıkarmış olduğunu, hatta birde yanında 5 bin TL değerinde bir tosun da hediye edeceğini açıklamıştı. Deve bu yıl 20 bin liradan satışa sunulurken, pazara gelen bütün herkes deve ile fotoğraf çekinmeden pazardan gitmediler. Kurban pazarında bulunan vatandaşlar ise kurbanlıkların ilk zamanlarda biraz daha pahalı olduğunu söyleyerek, birkaç gün daha beklenin daha faydalı olacağını belirttiler.







 

Son Güncelleme: 31.08.2016 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.