banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da Kinoa bitkisi deneme ekimi yapıldı

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, Samsun'da kinoa bitkisi deneme ekimlerinin yapıldığını açıkladı.

banner269

Samsun'da Kinoa bitkisi deneme ekimi yapıldı

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, Samsun'da kinoa bitkisi deneme ekimlerinin yapıldığını açıkladı.

14 Mart 2018 Çarşamba 13:03
Samsun'da Kinoa bitkisi deneme ekimi yapıldı

Samsun haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel'in katılımıyla kırsal kalınma toplantısı yapıldı.  Başkan Temizel, Kinoa bitkisinin faydaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya aynı zamanda Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, ilçe tarım müdürleri, akademisyenler ile çiftçiler katıldı. 

Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişen Kinoa bitkisi ile ilgili Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, Kinoa tarımının Türkiye'de yaygınlaştığını ifade etti. 

Samsun’da 2 yıldır deneme ekimlerinin yapıldığını söyleyen Başkan Temizel, bitkinin Atakum, Havza ve Lâdik ilçelerinde ekildiğini belirtti. Öte yandan Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılı "Kinoa Yılı" ilan edilmişti.


Temizel yaptığı açıklamada “Şuan ülke genelinde 16 bin 500 çiftçi ile çalışıyoruz. Bunun yüzde 35’i ise Trakya’da üretim yapıyor. Son yıllarda Karadeniz bölgesinde de deniyoruz. Kinoa, ülkemizde pek bilinmeyen ama glüten içirmeyen bir bitkidir. Birçok hastalığa karşı etkili olan bitkiden elde edilen 1020 çeşit ürün var. Bunlar Avrupa, Kanada ve ABD pazarlarındaki 21 bin markette satılıyor. Bizim hedefimiz ise bu ürünün üretimini yaygınlaştırıp, Avrupa pazarlarına satmaktır. Gluten içermediğinden çölyak hastaları için de uygun bir üründür. Kinoa yüksek miktarda protein içerir. Kanser oluşumunu engeller. Kalp-damar sağlığını korur. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yüksek tansiyona ve diyabete iyi gelir. Bahar alerjisine karşı korur. Antioksidandır. Anne sütünü arttırır. Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yaşlanmayı geciktirir. Kansızlığa iyi gelir. Kabızlığa iyi gelmesi bilinen kinoa faydalarıdır. Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılar" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.