banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da kenevirciler sezonu açtı! Fabrika kurmak isteyene 14 dönüm arazi

Samsun'da 2 çeşit yerli üretim kenevir tohumu kullanılarak kenevir ekimi başladı. Sezonu açan kenevirciler, bu yıl 10 ton kenevir tohumu üreterek önümüzdeki sene çıtayı 100 ton tohuma çıkarmayı hedefliyor.

banner269

Samsun'da kenevirciler sezonu açtı! Fabrika kurmak isteyene 14 dönüm arazi

Samsun'da 2 çeşit yerli üretim kenevir tohumu kullanılarak kenevir ekimi başladı. Sezonu açan kenevirciler, bu yıl 10 ton kenevir tohumu üreterek önümüzdeki sene çıtayı 100 ton tohuma çıkarmayı hedefliyor.

21 Mart 2019 Perşembe 16:28
Samsun'da kenevirciler sezonu açtı! Fabrika kurmak isteyene 14 dönüm arazi

Samsun'da kenevir ekiminde gelenek bozuldu. Samsunlu çiftçiler kenevir üretiminde pilot il seçilen Samsun'da alışılanın aksine traktör arkasına bağlanan özel bir düzenek ile tohumları toprağın altına enjekte ediyorlar.

FABRİKA İSTEYENE 14 DÖNÜM ARAZI BAĞILAYACAK

Kenevir fabrikası kurmak isteyen yatırımcıya 14 dönümlük arazisini bağışlayacağını ifade eden Narlısaray Mahallesi Muhtarı Ali Sezgen, “1950 yılından beri kenevir ekimimiz devam ediyor. 2000 yılına kadar kenevir ekimi çok yaygınlaştı. 2000 yılından sonra göç olayları ve fabrikaların kapanmasından sonra kenevir ekimi azaldı. Kenevir ekenlerin sayısı 10 kişiye kadar azaldı. Buna rağmen yerli tohumumuzu kaybetmedik. 2019 yılında da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kenevirin Vezirköprü ve Türkiye’ye kalkındıracağını söyledi. Bunun ardından kenevire talep çok arttı. Yatırımcıları Vezirköprü’ye bekliyoruz. Kendime ait olan 14 dönüm bir arazi var. O araziye fabrika kurulursa arazimi fabrikaya bağışlayacağım” ifadelerini kullandı. 

ÖNÜMÜZDEKİ SENE HEDEF 100 TON

Yerli tohum sayısını katlayarak arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Ali Sezgen, “Kenevir ekimi azaldığından dolayı tohumumuz azdı. Elimizdeki tohum da 150 dönümlük bir alanı ekmeye fırsat veriyordu. 2000’den önce ise bundan çok daha fazla bir alan ekiliyordu. Bu sene 150 dönüm yerden 10 ton tohum üretmeyi hedefliyoruz. Bir sonraki senede 2 bin dönüme kadar kenevir ekmeyi düşünüyoruz. Şu anda bizim yerli tohumumuzun tescillenmesini bekliyoruz. Vezir ve Narlı olarak 2 tür tohumun tescillenmesini bekliyoruz. Bu tescili aldıktan sonra talebin daha da artacağını düşünüyoruz. Şu anda kenevir ekimi için izin verilen 19 ilden iş adamları ve üreticiler var. Kimisi tarla almayı düşünüyor kimisi ekim yapmayı düşünüyor kimisi de işletme açmayı düşünüyor. İnşallah bize olan destekler devam eder, biz de ’vezir’ ve ’narlı’ olarak tohumlarımızı Türkiye’ye ihraç ederiz. Bu sene ürettiğimiz 10 ton tohumla seneye 100 tona kadar tohum üretebiliriz” sözcüklerini kullandı. 

MAKİNE GELİRSE ÜRETİM ARTAR

Kenevir üretiminde en zor işin lift ayırma ve havuzlama işinin olduğunu vurgulayan Sezgen, “Kenevir, birçok endüstri alanında kullanılabiliyor. Biz bunu lift olarak mı yoksa çubuk olarak mı satacağız şu an net bir şey belli değil. Kenevir, lift olarak alınırsa buna endüstriyel makine gerekiyor. Makine olursa ekim talebi de çok yüksek oluyor. Önceden havuzlama işi olursa talep azalıyordu. İşçilik zorlaştıkça, ekim azalıyordu. Yakın zamanda büyük makinelerin geleceği söyleniyor. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden kenevirin havuzlanmadan liftinin ayrılmasını sağlayan bir makine gelecek. Bu makine faaliyete geçirilirse, kenevirden daha çok verim alacağımızı düşünüyorum. Burası verimli bir arazi. Keneviri en yüksek teknolojide üretmek istiyoruz. Siyasetçilerimizden de Narlısaray’a su-gölet bekliyoruz. Su olursa bizim tohumumuzun verimi diğer tohumlara göre 2-3 kat daha fazla verimli olur. Su için çalışmalar devam ediyor ama herkesin destek vermesini istiyoruz" diye konuştu.
 

Bugün ekilmeye başlanan kenevirin, ekim ayında hasadı yapılmaya başlanacak. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rzla 2019-03-21 16:51:16

İlçeyi de söyleseneniz :)

Avatar
CeK 2019-03-22 09:01:02

VEzirköprü gardaşım

Avatar
SAMSUNLU 2019-03-22 13:55:58

BAFRA VE ÇARŞAMBA OVASI DURURKEN VEZİRKÖPRÜYE VERMEK SAÇMALIKTIR. AYRICA BU İŞTE TECRÜBELİDİR BAFRA TÜRKİYE ÇAPINDA PİYASASI ZATEN VARDIR FAKAT İLLEGAL