banner388

Samsun'da kenevir yetiştiriliyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, esrar miktarı azaltılmış kenevir yetiştiriyor.

Samsun'da kenevir yetiştiriliyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, esrar miktarı azaltılmış kenevir yetiştiriyor.

08 Eylül 2018 Cumartesi 09:49
Samsun'da kenevir yetiştiriliyor

Samsun haber - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, 2013 yılında kenevir üretiminin Türkiye'de iyice azalması üzerine TÜBİTAK destekli projeyi hayata geçirdi. Projenin ikinci yılında olumlu yönde sonuçlandığını ifade eden Doç. Dr. Selim Aytaç, kenevir tarımının bir çok tarım ürününe oranla karlı olduğunu belirtti. Esrar nedeniyle kenevirin dışlanmaması gerektiğine değinen Aytaç, değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR

Kenevir hakkında bilgi veren Aytaç, "Sapının kenarında bulunan kabuklarından lif elde edilmektedir. Amerika ve Afrika pamukları Anadolu'ya gelmeden önce; Anadolu'da bütün kıyafetler kenevir ve keten esaslı yapılmaktaydı. Kenevir Anadolu'nun eski bitkilerindendir. Kenevirin tohumlarında yağ bulunur. Tohumundaki yağ çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Aynı zamanda dişi kenevir bitkilerinin çiçekli kısımlarından esrar da elde edilmektedir. Bu nedenle uyuşturucu bitki kapsamındadır ve kontrole tabi bir bitkidir. Bu özelliğinden dolayı zaman zaman dışlanmış bir bitkidir. 1990'lı yıllardan itibaren esrar baskısı yüzünden tarımı azalmıştır. Bir zamanlar Türkiye'de 140 bin dekar kenevir tarımı yapılmaktaydı. Bu günkü kenevir tarımı 200 dekar alanda yapılmaktadır. Hatta 2013 yılında 10 dekara kadar düşmüştür. 2013 yılından bu yana bir takım farkındalık oluşturacak faaliyetlerle kenevir tarımını artırmaya başlamış olduk" dedi. 

HAYVAN YİYECEĞİ İÇİN KULLANILAMAZ

Kenevirin 3 bin üründe kullanıldığını belirten Aytaç, "Bugün kullanılan 3 bin üründe işe yaramaktadır. Örneğin saplarından her türlü izolasyon malzemesi yapılabilir. Kenevir elyafından polyester yapılabilir. Kenevirin tohumlarından çeşitli gıdalar, çeşitli çerezle yapılabilir. Kenevirin son 10 yılda ilaç yapımında kullanılmasında ciddi çalışmalar yapılmakta. Özellikle kanserle ilgili bir çok çalışma var. Belki önümüzdeki 10 yılda bir takım kanser ilaçlarında kenevirden elde edilen kanominoitler bu konuda ön plana çıkacaktır. Esrarı azaltılmış yada yok edilmiş endüstriyel kenevirlerden hayvan yemi yapılabilecek. Endüstriyel kenevirlerin üst kısımları Avrupa'da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. 1933 yılında çıkartılan kanunla birlikte Türkiye'de kenevirin tarımı ancak sapları ve tohumu için yapılabilmektedir. İlaçların yapılabildiği çiçekli bitki kısımları için herhangi bir üretim tarzı söz konusu değildir. İleride kanunlar buna müsade ederse Türkiye'de kenevirin ilaç olarak değerlendirilmesi de gündeme gelebilir. Bu gün sadece bu konuda ar-ge çalışmaları yapılabilir. Üretim çalışmalarının yapılması mümkün değildir. Üretim sadece sapları ve tohumları konusunda yapılabilir. Çiçekli bitkileri ve yaprakları kullanılamıyor. Hayvan yiyeceği için de kullanılamaz. Biz çalışmalarımızdan sonra asitle yakarak bunları imha ediyoruz" diye konuştu. 

İKİNCİ SEZON YAPILDI

Çalışmaların olumlu yönde geliştiğini vurgulayan Aytaç, "İkinci sezonumuzu yaptık. Üç sezon daha çalışma yapacağız. Ümit verici sonuçlar elde ediyoruz. Esrar içermeyen Türkiye kenevir tiplerini ortaya koyacağız. Yakın gelecekte esrar maddesi olmayan kenevir çeşitlerimiz çıkacaktır. O zaman daha temiz bir üretimle, üretimini yaygınlaştıracağız. Avrupa'da ve Türkiye'de kenevir üretiminin artmasının sebebi; kenevirin sadece ip olarak değil konfeksiyon ve kıyafetlerin yapımıyla ilgili tekniklerin gelişimidir. Eskiden üretim ve hasat tamamen insan gücü ile yapılmaktaydı. Fakat son yıllarda kenevir hasadı makineler yardımı ile yapılabilmekte. Mekanizasyon geliştikçe kenevir tarımının artacağını düşünüyoruz. Birçok tarım ürününe göre kenevirin birim alanından daha fazla gelir elde edilmektedir. Tabi kenevirin katma değerini artıracak tesislerin yapılması gerekiyor. Türkiye için kenevir önemli bir bitkidir. Kenevir birçok tarım ürününe göre daha temiz bir üretimle üretilebilmektedir. Kenevir, tarım ilacı kullanılmasını fazla gerektirmez. Bu önemli bir faktördür. Yabancı ot ilaçları kullanılmasına gerek yoktur. Kendi gücüyle yabancı otları baskılayarak kendisinden sonra ekilecek bitkilere temiz bir tarla bırakır. Oksijen üretiminin bol olması bakımından çevre dostu bir bitkidir" şeklinde konuştu. 

MASUM BİR ÜRETİM TARZI

Kenevir bitkisinin bir çok yararı olduğuna değinen Aytaç, "Araştırmalarımızın sonuçlarını yayınladıktan Türkiye'de kenevir tarımı, esrarı olmayan çeşitlerle yapılırsa masum bir üretim tarzına girmiş olacaktır. O zaman üretimin daha yaygınlaşacağını düşünmekteyiz. Tabii kanunların da buna müsaade etmesi gerekiyor. Kenevir bitkisi masum bir şekilde burada durmaktadır. İnsanoğlu bunu faydalı işlerde kullanırsa faydalı bir bitkidir. Kenevir en az 3 bin üründe değerlendirilebilir. 2 bin 999 tane faydası, 1 tane zararı var. O zarar yüzünden de keneviri suçlu yapmayalım. Suçlu olan insanlardır. Kenevirin herhangi bir suçu yoktur." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
tarafsız 2018-09-08 12:32:05

topraktan gelen insana zarar vermez-

Avatar
Misafir 2018-09-09 11:21:44

Çok Yerinde Bir uygulama hocam. İnşAllah bunu devlet denetiminde Asker ve polis kontrolünde çiftçilerimizin yapması için de yetkililer çaba gösterir. Hocamızın anlattığı gibi geçmiş zamanlarda da büyük miktarda üretilen ve bir çok sektörde fayda sağlayan bir bitkiydi kenevir. Uzun yıllar önce Yahudi Lobisi bu bitkinin piyasadan kaldırılması için ellerinden gelen bütün gücü kullanmış ve bunda da başarılı olmuşlardır. Bunların uzun soluklu anlatıldığı videolar internette mevcuttur. Halkımızın bu zararından çok faydası olan bitkiye karşı olan önyargısını yıkmak için devletimiz sizin gibi bilgili hocalarımız ve de en çok da basın mensubu olan arkadaşlarımıza görev düşmektedir. Toprağımızı ve faydası olan mahsullerimizi korumak geleceğimize evlatlarımıza olan borcumuzdur.