banner388

Samsun'da ilginç anket: En çok onlar okulu asıyor

Samsun'da yapılan bir ankete göre en çok 9'uncu sınıf öğrencilerinin devamsızlık yaptığı öğrenildi.

Samsun'da ilginç anket: En çok onlar okulu asıyor

Samsun'da yapılan bir ankete göre en çok 9'uncu sınıf öğrencilerinin devamsızlık yaptığı öğrenildi.

14 Haziran 2017 Çarşamba 17:44
Samsun'da ilginç anket: En çok onlar okulu asıyor

Samsun haber - Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesine Okuldayım Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 69 okulda 1988 öğrencinin devamsızlıkları incelendi. Ankette ortaya çıkan rapora göre en fazla 9'uncu sınıf öğrencileri devamsızlık yapıyor. Türkiye genelinde okul terki ve devamsızlık oranı ise yüzde 32 olarak açıklandı.


Projeden elde edilen verilen kapsamında Okula Devamın ve Aidiyetin Artırılması Çalıştayı yapıldı. Özel bir otelde yapılan çalıştaya İl Mili Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden öğretim görevlileri, okul idarecileri, öğretmenler, eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

2 ay önce başlanılan çalışmalarda 17 ilçede 69 okul, 750'si kız, 1238'i erkek toplamda 1988 öğrenci incelendi. Çalıştayda elde edilen verilere göre çözüm önerileri sunuldu.

9'UNCU SINIF DEVASIZLIK YAPIYOR

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye ortalaması ile örtüşen bir oran olduğunu bizde yapmış olduğumuz anketlerde tespit ettik. Özellikle ve özellikle devamsızlık oranının yüzde 75 oranında 9'uncu sınıflar düzeyinde yapıldığını gördük. Bu şu demek değil 9'uncu sınıfların yüzde 75'i devamsızlık yapıyor değil. Devamsızlık oranı yükseklik bağlamında en çok 9'uncu sınıflarda görülüyor. Bakıyorsunuz ilkokul devamında orta okul ve lise yani bir üst öğrenime hazırlanan okulun daha ilk aşamasında ilk sınıfında çok ciddi bir devamsızlık oranımız okula aidiyet duyusunda ciddi bir zayıflama ve okulu terk etme eğilimi seziyoruz sezmenin ötesinde bir tespit olarak ortaya koymuş oluyoruz. İşte bütün bu problemleri nasıl ortadan kaldırabiliriz diye bugün bir ortak akıl arayışı içerisindeyiz" dedi.  

YÖNETİMİ SUÇLUYORLAR

Okulu terkeden öğrencilerin genelde okul yönetimini sorumlu tuttuğunu söyleyen Esen, "Yapmış olduğumuz ankette de şunu gördük özellikle okul terklerinde ve devamsızlığın yapılmasında öğrencimizin okul yönetimlerini sorumlu tuttuğunu belli oranda da öğretmenimizi ve derslerin sıkıcılığını bahane ettiğini ve belli oranda da ailevi sebeplerden dolayı devamsızlığa saptıklarını ifade ediyorlar. Yüzde 25'ler düzeyinde okul yönetimlerinin tavrından çekindiği için, geç kaldığı takdirde okula geç gittiği takdirde okul yönetiminin kendisine göstereceği tepkiden çekindiğini ifade ediyor diğer tarafta derslerin sıkıcı olduğunu ve çeşitlendirilemediğini, derslerin zevkli hale getirilemediğinden hareketle devamsızlık yaptığını ifade ediyor" diye ifade etti.

Z KUŞAĞI

2000'den sonra doğan kuşağın dört duvar arasında saatlerce oturmak istemediğini söyleyen Esen, Biz bu kuşağın farkında olmalıyız. Bu kuşak bizim gibi dört duvara arasında saatlerce oturmayı yeğlemiyor, uzun süre konuşmak istemiyor hatta uzun uzun cümlelerle bile konuşmak ve tartışmak istemiyor. Bakıyorsunuz çocuklarımız paragraf sorularını çok uzun buluyor. Okusa cevaplandırabilecek nitelikli bilgiye sahip ama sıkıcı bulduğu için okumuyor. Bütün bunları biz anlamak durumundayız. Ve dolayısıyla umduğunu bulamadığı takdirde aidiyet duygusu zayıflıyor ve erken okul terki oluyor.  Erken okul terki demek suça itilmiş çocuk demek, olumsuz davranış içerisine girmiş çocuk demek, belki intihara kadar sürüklenecek ki zaman zaman bunu da duyuyoruz çok üzücü de olsa yaşıyoruz oraya kadar uzanan bir olumsuzluk demek. Erken okul terki demek mesela çocuk gelinler demek. Belki ilimizde bu kendisi çok hissettiren bir sorun olarak çıkmıyor ama ülkemizin belli coğrafyasında erken okul terkleri bu tür bir sonuç ta maalesef doğuruyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.