banner388

Samsun'da gizli mezarlık

Ünlü tarihçi yazar Talha Uğurluel, Terme ilçesinde fındık bahçelerinin arasında gizli mezarlık olduğunu öne sürdü.

Samsun'da gizli mezarlık

Ünlü tarihçi yazar Talha Uğurluel, Terme ilçesinde fındık bahçelerinin arasında gizli mezarlık olduğunu öne sürdü.

24 Nisan 2018 Salı 10:55

Samsun haber - Ünlü tarihçi yazar Talha Uğurluel, geçtiğimiz aylarda Samsun'un Terme ilçesine gitti. Burada bulunan Yukarı Söğütlü Camii'nde Cuma namazını kılan Talha Uğurluel, caminin bulunduğu alanda gizli kalan mezarlık olduğunu iddia etti.

GİZLİ KALMIŞ MEZARLIKLAR

Talha Uğurluel  yaptığı açıklamada, “Danişmentleler 1071 Malazgirt sonrası bu topraklara geldiler. Malazgirtle birlikte Karadeniz'e İslamiyet geldi. Şuan bulunduğumuz alanda yeni definler var ama birde yeni mezarlarında yanında gizli kalmış bir bir mezarlık var. Burada bulunan yontulmuş taşlar tesadüfen geldi. Belki hepsi birer Danişment mezarlığı, son derece orijinaller. Taşların şeklinde ve formuna baktığımızda muhtemelen Danişmentlerin defin alanı burası. Tabi ki bu mezarlığın yanında sanki masallar diyarından fırlamış gibi yeşilliğin içinde ahşap bir cami. Burada aslında bir köy yok, sonradan kurulan köyler var. Mihrabın içinde 900'lü bir tarih yazıyor. Eğer hicri ise bu cami Kağan dönemine kadar gidiyor. Sadece bu cami Cuma ve bayram namazlarında kullanılıyor. İnsanın içine girerek saatlerce oturası geliyor. Her şeyiyle ahşap, burada Cuma'nın değeri çok farklı oluyor” dedi.

2 BUÇUK MİLYON ÇERKES ŞEHİT DÜŞTÜ

Bölgedeki köylerin 90 harbinde kurulduğunu belirten Talha Uğurluel, “Buradaki köylerin geneli 90 harbinde kurulmuş köyler. Yani 1877-78 Osmanlı Rus savaşı döneminde kurulmuş. Binlerce Çerkes, Gürcü ve Abaz Müslümanları Rus sürgününe maruz kaldı. İçeride cami cemaatinde bulunan Çerkezlerle sohbet ettim çok etkilendim. Bildiğim bir konuyu direk onlarında ağzından duymak beni daha da etkiledi. Birisi hocam abim hala Karadeniz'de tutulmuş balığın etini yemez dedi. Babam, annem, dedelerin yemez dedi. Neden yemiyorlar biliyor musunuz; 2 buçuk milyon Çerkes, Rusya'nın zoruyla Karadeniz üzerinde buralara göç ettirildi. 50,60'lık teknelere 200,300 kişi bindiriliyor. Karadeniz deli doludur biliyorsunuz. 2 buçuk milyon Çerkesimiz suda boğularak şehit düşüyor. Bunun için sürgünden kurtulup bu bölgeye gelen kişiler Karadeniz'in balığını yemiyor. Balığın bir etiyle atamın bir parçası bana gelir diye tiksiniyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK DELİL

Anadolu’nun en büyük tapusunun toprağa gizlenmiş taşlar olduğuna dikkat çeken Uğurluel, “Cami alanının dışında hiç taş yok ama cami çevresinde işlenmiş sivri sivri taşlar var. Hepsi kabir bunların ve kim bilir kaç asır öncesine ait. Bu taşlar Anadolu'nun tapusudur. Birisi kalkıpta Anadolu Diyar-ı Rum'dur dediğinde onun ağzını kapayacak en güzel deliller bunlardır. Mutlaka görmeli, bilmeli, farkında olmalı ve kayıt altına almalıyız” şeklinde ifade etti.

Son Güncelleme: 24.04.2018 11:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.