banner388

Samsun'da ekmeğin gramajı düşürülecek

Samsun'da ekmeğin gramajında düşüşe gidiliyor. Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Samsun'da ekmeğin gramajı düşürülecek

Samsun'da ekmeğin gramajında düşüşe gidiliyor. Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

20 Aralık 2017 Çarşamba 11:48
Samsun'da ekmeğin gramajı düşürülecek

amsun Haber - Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, 2018 yılında ekmeğe zam yapmayı düşünmediklerini ancak 250 gram olan ekmeğin gramajının 200 grama düşeceğini açıkladı. 


Yılmaz Yiğit, artan maliyetlere rağmen zam yapmadıklarını ve çevre illere göre daha ucuz ekmek sattıklarını söyleyerek, yeni yılda ekmeğe uygulanacak politikalar hakkında konuştu.


"EKMEĞİN KÜÇÜLMESİYLE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLECEĞİNE İNANMIYORUM"

Yılmaz Yiğit ekmeğin gramajının düşürüleceğini belirterek, "Ekmeğe en son 2015 yılının başında zam yaptık. Yaklaşık 36 ay ekmeğe zam yapmadık. Türkiye’de ekmek kodeksiyle alakalı bir takım değişiklikler oldu. Önceden ekmeğin taban gramajı 250 gramken, şu anda 200 grama düştü. Bu kararı da ekmek israfının önüne geçmek için aldılar. Samsun’da bundan 20 yıl önce günlük kişi başına tüketilen ekmek miktarı erkeklerde 300 gramken, bugün 200 gram civarındadır. Kadınların da günlük 150 gram ekmek tükettiği hesaplanmış. Buna bakarak ekmeğin gramajının çekilmesi fırıncının lehine oldu. İsraf açısından bakarsak ise ekmeğin küçülmesiyle israfın önüne geçileceğine inanmıyorum. Ekmek israfının en büyük sebebi fırın enflasyonu ve bayi marketlerin fazlalığı. Durum böyle olunca ekmekler iadeye düşüyor ve bu ekmeklerin geri dönüşü olmuyor" dedi.


"EKMEĞİN KÜÇÜLMESİ GİZLİ ZAM DEĞİL"

Ekmeğin gramajının düşürülmesinin gizli zamla alakası olmadığını söyleyen Yiğit, "Ekmeğe kısa vadede zam yapmayı düşünmüyoruz. 2018 yılının birinci ayından sonra durumu tekrar gözden geçireceğiz. Enflasyonu yüzde 9’dan hesaplarsak 3 yıl içerisinde ekmeğimize yüzde 30 oranında bir maliyet bindi. Çevre illerimiz ekmeğe zam yaptıkları için ekmeği bizden yüzde 25 pahalıya satıyorlar. Biz bunlara göğüs germeye çalışıyoruz. Samsun’da toplam 430 fırınımız var. Bunların da çıkarını düşünmemiz lazım. 200 gram ekmekler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yılbaşından sonra uygulamaya başlanacağı söyleniyor. Ekmeğinin gramajının düşürülmesi ‘gizli zam’ olarak değerlendirilmez. Ekmeğin kilogramının 2018 yılı ilk 6 ay içerisinde 5 liranın üstüne çıkmayacağı açıklandı. Gizli zam, fırsatçılık gibi açıklanabilir. Samsun’da 3 senedir ekmeğe zam gelmedi. 200 gram ekmek 1 liradan satıldığında zaten kilogram bazında ekmeğin kilosu 5 lira olmuş oluyor. Bu da ekmeğe gizli zam yapılmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunEkmek
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hasan ay 2017-12-20 12:15:18

madem gizli zam değil o zaman ekmeğin fiyatını da düşürün

Avatar
Hammurabi 2017-12-20 14:59:29

Yani %20 zam yapılıyor demek. Fiyatı düşürmezseniz ortaya bu çıkar. Emeklilerin %5 ücret zammı alacağı düşünüldüğünde bu fiyat bu halka reva mı? Büyükşehir belediyesi ne yapar. Anca vergi toplasın, yollardan park ücreti alsın, hep alsın hep alsın. Halka hizmet hakka hizmetti....