banner388

Samsun'da ekmeğe zam yapılacak mı?

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, ekmeğe zam yapılıp yapılmayacağını açıkladı.

Samsun'da ekmeğe zam yapılacak mı?

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, ekmeğe zam yapılıp yapılmayacağını açıkladı.

02 Ağustos 2018 Perşembe 17:29
Samsun'da ekmeğe zam yapılacak mı?

Samsun haber - Ekmek zammı tartışmaları Türkiye gündemini meşgul ederken Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ekmeğe zam yapıldığı günden buyana una yüzde 25 zam yapıldığını ifade eden Yiğit, kar yapmadan ekmek satıldığını belirtti. Aynı zamanda Yiğit, ekonomik tabloda en kötü senaryoya kadar ekmeğe zam yapılmayacağını vurguladı.

Fırıncıların fırsatçı olmadığını ve ekmeğe zam yapılmayacağını söyleyen Yiğit, “Biz, 2018 Nisan ayında 250 gram 1 TL olan ekmeğimizin fiyatını 200 gramı 1 TL’ye çektik. Yaklaşık 5 ay önce ekmeğin kilosunu 5 TL’ye çıkarttık. Bu süreçte de artık gelişi güzel bir şekilde hareket edemiyoruz. En son zam yaptığımızdan bu zamana sadece ham maddemiz olan unun çuvalına yüzde 25 oranında bir zam yapıldı. Her hafta da zam gelmeye devam ediyor. 62 TL’ye aldığımız unun çuvalını şimdi 80 TL’den alıyoruz. Türkiye’deki buğdayımız rekolte anlamında yeterli fakat ekmek sektöründe kullanılan buğdaydan olmadığından dolayı tamamen dışa dayanan bir buğday tüketimimiz var. İthal buğday almadan unumuzu yapamıyoruz. Haliyle dolar bazında ithal ettiğimiz için de unun fiyatı artıyor. Ham maddemize gelen zammın haricinde elektriğe ve akaryakıta da zam geldi. Federasyonumuz yaptığı açıklamada ‘zam kaçınılmaz’ demesindeki gaye ekmeğin kilo bazında 5,70 kuruşu geçmeyeceğini söylemek istedi. İstanbul’da birkaç ilçe ekmeğin kilosunu 5,70’den satıyor. Aldığımız duyumlara göre ekmeğin fiyatının artacağı bazı iller de var. Samsun’da ise ekmeğe bir zam düşünmüyoruz. Çünkü bazı haberciler fırıncıları ‘fırsatçı ve çakal’ olarak nitelendiriyorlar. Fırıncılar çıkarcı değildir. Bizde kurnazlık da olmaz. Fırıncılara yakıştırılan bu söylemleri kabul etmiyoruz” dedi. 


Samsun'da fırıncıların ekmek üretiminden kar almadığına değinen Yiğit, "Samsun fırıncıların son zamlardan sonra aldığı kar sıfırlandı. Şu anda fırıncılarımız maliyetine ekmek satarak mücadele ediyor. Sayın Devlet Bahçeli de ekmeğe zam gelmemesi çağrısında bulunmuş, ‘askıda ekmek’ projesinin akıllara getirmişti. Samsun için söylüyorum, hiçbir fakir fukara bizim fırınlarımızdan eli boş dönmez. Bizim fırıncılarımız şu anda karsız ekmek satıyor. Buna da bir süre dayanacağız. Sürecin nasıl olacağını ve ekonominin nereye gideceğini şu anda göremiyoruz. Yarınların ne göstereceğini zaman dilimi içerisinde göreceğiz. Samsun’da 440 tane fırıncımız var. Bizler de ev geçindiriyoruz, istihdam sağlıyoruz. Zamların bir şekilde bir yerde duraklaması lazım. Devletimiz bir takım önlemler alırsa biz de rahatlarız. Ekmeğin kilosunun 5,70 kuruşa çıkması demek Samsun’da 270 gram ekmeğin 1,5 lira olması anlamına gelir. Bu dediğim fiyatlar en kötü senaryoda gerçekleşecek fiyatlardır" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunZamEkmek
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.