banner388

Samsun'da dev firma tavuk üreticilerini bitirdi

Samsun'da kayyum ile yönetilen KÖYTÜR ile çalışan 100 tavukçudan 30'u kepenk kapattı.

Samsun'da dev firma tavuk üreticilerini bitirdi

Samsun'da kayyum ile yönetilen KÖYTÜR ile çalışan 100 tavukçudan 30'u kepenk kapattı.

19 Haziran 2017 Pazartesi 10:59
Samsun'da dev firma tavuk üreticilerini bitirdi

Samsun haber - Samsun'da 2015 yılının Aralık ayında iflas erteleme isteyerek kayyum atanan KÖYTÜR'ün bu süreçte yaşadığı belirsizlik tavuk üreticilerine kepenk kapattırdı. Hedef Halk Gazetesi'nden Zekeriya Fırat'ın haberine göre 700 kişinin çalıştığı yüzlerce tavuk kümesi çürümeye terk edildi.

KÖYTÜR'e ürün veren yüz tavuk çiftliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşvikleri ile Tarım Kırsal Kalkınma Kurumu'nun İpart hibesinden yararlanarak kurulmuştu. KÖYTÜR'ün bu süreçte yaşadığı belirsizlikten üreticiler olumsuz etkilenerek 100 çiftlikten 35'i kepenk kapattı.

Kapanan tesislerin İpart hibe şartnamesi'ne göre 5 yıl boyunca satılamadığı, devredilemediği öğrenildi. Üreticiler bu durum ile ilgili bir rapor hazırlayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sundu.


Yazılan raporda 100 modern tavuk çiftliğinde şuan için 650 bin baş tavuk üretimi yapılırken rantabl bir şekilde 60 milyon üretim yapılabilir. Atıl durumda duran tesislerinde tam kapasite çalışması durumunda 450 milyon lira gelir sağlanabilir. 

Samsun'un geleceği ile ilgili hazırlanan raporda talepler şu şekilde;

"Devlet derhal KÖYTÜR hisselerini satın almalı, borçlarını yapılandırmalıdır. Daha sonra Et Balık Kurumu'na devretmeli, yada bir başka büyük tavuk üretim firmasına satmalıdır. Ya da KÖYTÜR uzun vadeli kredilerle ayağa kaldırılmalıdır. 

Başka bir öneri ise Samsun'da ikinci bir kesimhanenin kurulmasıdır. Bu devletimizin desteği, uzun vadeli kredi hibeleri, kooperatif şeklinde de gerçekleştirilebilir. Bir başka öneri ise TKDK ile görüşülerek alınacak izinle tavuk çiftliklerinin başka bir yatırım alanlarında kullanılmasıdır.

Aksi halde yüzlerce kişi işsiz kalmaya devam edecek, 250 milyon liralık milli servet çürüyecek, onlarca yatırımcı daha icralık olacak, yıllık 400 milyon lira ciro Samsun ekonomisine giremeyecektir. Samsun'da siyasileri, Ticaret Sanayi Odası, belediyeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, TKDK Samsun'un en büyük Tarımsal yatırımına sahip çıkmalıdır. "

KÖYTÜR Yemsel Tavukçuluk A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, asıl sorunun çiftliklerin kredilerinden kaynaklandığını vurguladı. Çakır yaptığı açıklamada, "Kümeslere mal koyuyoruz. 3 ay içinde de geçmiş dönem bütün borçları ödeyeceğiz. Kendilerinden kaynaklanan kredi sorunları var. O sıkıntılı dönemde kümeslere mal koyulmadı. Şuanda kümeslerin yüzde 80'ine mal koyuyoruz. Sorun yok" dedi.

Son Güncelleme: 19.06.2017 18:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fettah 2017-06-20 01:41:29

Utanmadan Ticarrt borsasi baskanligi yapiyor, davetlerde boy gosteriyor, luks otellerde yiyip iciyor...! Esnaf arkadaslarindan aldigi hatir cekleri ile onlari bile mahvettin, senin gomulecek yerin varmi be..! Utanmaz yuzsuz..

Avatar
Sabattin ali 2017-11-27 14:11:11

Yalan parayla degil ya sinan bey..parayla olsa onu da başkalarının sırtına yüklersiniz gerçi.

Avatar
Karadeniz 2017-12-12 00:40:38

Ticaret borsa başkanı sayın sinan çakıroğlu beyefendi samsun civarında baska kesimhanenin yürürlüğune izin vermiyor ve bunun yani sıra elimde delil var ve imzası var kimse yalanlayamaz

Avatar
Nazım 2019-11-11 17:56:31

Hayatları boyunca doğruyu söylemeyen yalancının önde gidenisin. Asıl suç senin gibileri Samsun’ da insan yokmuş gibi sahtekarı borsa başkanı tapulması. Sonuç yalan söyleme başkanlığı.
Başka bir yatırımcı Samsun ‘a gelirken önce başkana bakar ve bakıyorlar o yüzden kimse gelmiyor.
Saygılar

Avatar
Murat 2018-09-16 12:52:41

Sorun yokmuş tabi milletin sayesinde zengin olanlar böyle söyler