banner388

Samsun'da Cezaevleri Doldu, Taştı

Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, Samsun Kapalı Cezaevinin kapasitesinin 400 olmasına rağmen, yatan tutuklu sayısının bin 400'ü aştığını belirtti.

Samsun'da Cezaevleri Doldu, Taştı

Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, Samsun Kapalı Cezaevinin kapasitesinin 400 olmasına rağmen, yatan tutuklu sayısının bin 400'ü aştığını belirtti.

21 Aralık 2016 Çarşamba 14:21
Samsun'da Cezaevleri Doldu, Taştı

Cezaevlerinin doluluk oranı hakkında açıklamada bulunan Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, Samsun Kapalı Cezaevinin pek de iyi durumda olmadığını, kapasitesinin yaklaşık 400 kişi olmasına rağmen tutuklu ve hükümlü sayısının ise bin 400’ü aşmış durumda olduğunu söyledi.

Samsun’daki durumun Türkiye genelinden çok farklı olmadığını, özellikle 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından doluluk oranının biraz daha arttığını belirten Çömezoğlu, “Hükümet, 15 Temmuz'un ardından 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkardı. Bu kararnameyle halk arasında af olarak nitelendirilen denetimli serbestliğin sınırını genişleten bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle cezaevleri, büyük oranda boşaldı, tutuklu ve hükümlü sayısında 93 bin eksilme oldu. 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 93 bin tahliye yaşandı” şeklinde konuştu.

 Samsun’da darbe girişimi kapsamında bine yakın tutuklunun olduğunu söyleyen Avukat Çömezoğlu, “FETÖ dışında ortalama 500’e yakın da diğer suçlardan tutuklu ve hükümlülerin olduğunu düşünürsek, Samsun Kapalı Cezaevi bir hayli dolu durumda. İlçelerde bulunan cezaevlerinde de durumun farklı diğil. Genel itibariyle darbe girişimi kapsamında tutuklanan kişi sayısının 60 bine yaklaştığı söyleniyor. Şu an operasyonların halen devam ettiğini düşünürsek, çok ciddi rakamlara ulaşılmış durumda. Bize gelen bilgilere göre, Samsun Kapalı Cezaevi’nin kapasitesi yaklaşık 400, ancak tutuklu ve hükümlülerin sayısı yaklaşık bin 400’ü aşmış durumda. Yargıda tutukluluk istisnadır. Ancak darbe gibi ciddi bir kalkışma sonrasında tutuklamanın olmaması söz konusu olamaz. Bu noktada yargıya büyük iş düşüyor. Yargı, aynı zamanda devleti de temsil ediyor. Dolasıyla bütün ağırlık yargının omuzlarının üzerinde yükseliyor. Genel anlamda tutuklu insanların, cezaevlerinin doluluk oranıyla ilgili bir ızdırabı var. Bu durumu bizlere de ifade ediyorlar” dedi.

Kaynak: Haber Gazetesi/Zeynep Irmak ÖCAL

Son Güncelleme: 22.12.2016 17:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.