banner388

Samsun'da ceza yağdı!

Samsun'un İlkadım ilçesinde Türkçe olmayan işyeri tabelalarına yönelik denetim düzenlendi.

Samsun'da ceza yağdı!

Samsun'un İlkadım ilçesinde Türkçe olmayan işyeri tabelalarına yönelik denetim düzenlendi.

08 Ocak 2020 Çarşamba 12:32
Samsun'da ceza yağdı!

İlkadım Belediyesi ekiplerinin , ilçedeki iş yerlerinde yabancı dilde olan tabelaların Türkçeye çevrilmesi için başlattığı denetimleri aralıksız sürmekte.İlçedeki  9 iş yerine ruhsatsız ticari faaliyette bulunmaktan cezai işlem uygulanırken 7 işletmeye ise tabelasını Türkçeye çevirmesi için 7 gün süre verildi. İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,''İlçemizde diğer şehirler gibi yabancılaşmasının önüne geçmemiz adına gerekli denetim ve çalışmaları ilçemizde sürdürüyoruz'' açıklamasında bulundu.

TEK TEK SÖKÜLDÜ


İlkadım Belediyesi zabıta ekipleri Türkçenin korunması kanununa istinaden yüzde 75’i Türkçe olmayan işyeri tabelalarına yönelik 19 Mayıs, Hürriyet ve Çiftlik Mahalleleri'nde denetim gerçekleştirdi.Denetimde Türkçe olmayan tabelalar tek tek sökülerek iş yeri sahipleri uyarıldı.9 iş yeri hakkında ruhsatsız olduğuna dair tespit tutanağı tututulurken, ‘Belediye emir ve yasaklar yönetmeliği 32. maddesine aykırı davranış(Ruhsatsız ticari faaliyette bulunma)’ suçundan tespit tutanağı tutulan iş yerlerine cezai işlem uygulandı.  işyerine ise iş yeri tabelalarını Türkçe'nin korunması kanununa istinaden düzeltilmesi için 7 gün süre verdi. 

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş konu ile alakalı,  “Şehrimizde, son yıllarda Suriye uyruklu vatandaşlarımız tarafından çok sayıda iş yeri açılıyor. Bu iş yerlerinin büyük bir kısmı da yine Suriye uyruklu vatandaşlarımıza hitap ettiğinden tanıtımlarına yönelik tabela, pankart ve flamaları da yabancı harf ve kelimelerle yazılıyor. Tabelalar konusunda standartlar kuralına uymayan işletmelerimiz ile ilgili çalışmalarımızı ilçemizde başlatmıştık. Türk Standardları Enstitüsü(TSE) tarafından alınan, kurum ve kuruluşlarda kullanılan yabancı ifadeler Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25’i büyüklüğünde olabileceğine dair kararı İlkadım ilçemizde uygulamaya devam ediyoruz. Gelişigüzel tasarlanmış, yabancı kelimelerin kullanıldığı, imla hatalarının olduğu işletme tabelalarının görüntü kirliliği oluşturduğu ve vatandaşların yazılanları anlamadıkları yönünde şikâyetlerin arttığını belirledik. Biz de kanuna uyarak yüzde 75 Türkçe oranında olması yönünde zabıta ekiplerimizle düzenlememizi yapıyoruz. İlkadım ilçemizde diğer şehirler gibi yabancılaşmasının önüne geçmemiz adına gerekli denetim ve çalışmaları ilçemizde sürdürüyoruz”  ifadelerinde bulundu.

Başkan Demirtaş, Yabancı uyruklu işyerlerinin hemen hepsinde iş yeri açma ve ruhsatlandırma evraklarının Türk vatandaşlarının üzerlerinde alarak açma ve kapamaları yasanın verdiği boşluktan faydalanarak sürdürdüklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti;

BAŞKAN DEMİRTAŞ'TAN VATANDAŞA TEŞEKKÜR


“Denetim yapan ekiplerimiz gören yabancı uyruklu iş yeri sahipleri dükkanlarını kapatıp kaçıyor. Ya da kapama işlemi gerçekleştikten sonra tekrar devir yaparak başka bir Türk vatandaşının üzerinde tekrar açılıyor. Bu da ilçe yapılan denetim ve tespitlerin uzamasına sebep oluyor. İş yerleri önündeki standartlara uygun olmayan tabelaların kaldırması yönünde çalışmalarımıza duyarlılıkları ile destek veren esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum”  dedi. 


 
ESNAF MAĞDURİYET YAŞIYOR


Zabıta ekiplerince gerçekleştirilen operasyona destek veren Hürriyet Mahallesi Muhtarı Orhan Şimşek ise,“Yabancı tabelaların sökümü konusunda zabıta personellerine teşekkür ediyorum. Mahallemizdeki diğer esnafımız çok büyük mağduriyet yaşıyorlar. Yasal olarak yabancı tabela asılması uygun olursa assınlar ama bu kanunsuz bir iş o yüzden kaldırılması doğru” şeklinde konuştu.

                    

Son Güncelleme: 08.01.2020 12:37
Anahtar Kelimeler:
IlkadımSamsunDenetimTabela
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsun sever 2020-01-08 13:06:23

Helal sana nefes aldırma bunlara, sana oy vermedim ama görüyorum ki yanılmışım

Avatar
DASDASDA 2020-01-08 13:14:51

"Suriye uyruklu vatandaşlarımız tarafından çok sayıda iş yeri açılıyor"
VATANDAŞLARINIDA AL GİT BAŞKAN!!!

Avatar
Rumuz 2020-01-08 14:09:30

Güzelim Samsunu Suriye'ye çevirdiler o sokaklardan geçerken bir an kendimi Suriye'de sanıyorum

Avatar
Adam 2020-01-08 14:56:04

Erdoğan tok olsa değil ceza vergi affı verirdi bir akp üyesiyim ama sildirdim büyük başkan necaattin

Avatar
H ava kol 2020-01-09 21:37:31

Bizimkiler acamiyo oyle onune gelen aciyo suriyeliler gibi hepsi gitsin yeter artik helal baskanimiza oylarimiz böyle olursa helal olmasa haram olsun