banner388

Samsun'da Buldukları Metan Gazını 26 Yıldır Kullanıyorlar

Samsun’un ilçesi Bafra’ya bağlı bir mahallede vatandaşlar, su sondajı yaptıkları esnada buldukları metan gazıyla mutfak ve ısınma ihtiyaçlarını karşılıyor.

Samsun'da Buldukları Metan Gazını 26 Yıldır Kullanıyorlar

Samsun’un ilçesi Bafra’ya bağlı bir mahallede vatandaşlar, su sondajı yaptıkları esnada buldukları metan gazıyla mutfak ve ısınma ihtiyaçlarını karşılıyor.

30 Eylül 2016 Cuma 14:16
Samsun'da Buldukları Metan Gazını 26 Yıldır Kullanıyorlar

Samsun’un ilçesi Bafra’da Doğanca Mahallesi’nde 1990 senesinde bir vatandaş su için sondaj yaptırdı. Sondajda bir gaza rastladılar. Bataklık gazı olduğu belirlenmiş olan doğal gazı yöre sakinleri borular döşeyerek evlerine bağladılar. Yöre sakinleri metan gazını 26 senedir hem mutfaklarında hem de ısınmada kullanıyor. Su kuyusu kazdıkları esnada 40 metre derinliğe inilince bir anda patlama olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, su yerine gaz bulduklarını söylediler. Mahalle sakinleri, “Açmış olduğumuz kuyuyu genişleterek, içerisinde plastik boru döşedik ve kuyuyu kapattık. Metan gazını borular sayesinde eve getirdik. Gazı soba ve ocaklarda kullanmaktayız. Devlet geldi burada bulunan gazı ölçüp bunun batak gazı olduğunu söylediler. Bu gazı sobalarda ve mutfakta ocakta kullanıyoruz” dediler. Mahallenin çoğu yerinde bu gazın kullanılmış olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, “Çıkan gazı bütün herkes evlerinde kullanıyor. Gaz çok kaliteli bir gaz değil ancak işimizi görüyor” diye konuştular.





PROJE YAPILABİLİR

Bölgede bulunan vatandaşlar tarafından kullanılmakta olan gaz için bir proje çalışmasının başlatılacak olduğunu söyleyen jeoloji Mühendisleri Odası Samsun’un Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “Bafra ilçesinin Doğanca Mahallesi’nde ve bölgede yer alan bazı yerleşim bölgelerinde 1990 senesinden itibaren, bahçe sulaması amacı ile açılmış olan açılan su sondajı çalışmasında tesadüfen bulunmuş olan ve o senelerden itibaren kendi oluşturmuş oldukları koşullarla kullandıkları doğal bir gazın varlığı söz konusu. Yetkililer tarafından alınan bilgilere göre, bölgede araştırmaların yapılmış olduğu fakat yeterli miktarda gaz olmadığı ve bu sebepten çalışmaların durdurulduğu söylenmektedir. Bölge Kızılırmak Deltası’nın çok geniş topraklarında oluşuyor, birçok yerde bataklık ve sazlık mevcut. Binlerce yıldır toprağın altında sıkışıp kimyasal çözüşmeye uğramış olan hayvan ve bitki kalıntılarının mayalanmasından gaz meydana geliyor. Bu çözüşme, bataklık bölgelerde gerçekleştiği için metan gazına çoğunlukla burada rastlanır ve bu sebepten bataklık gazı denir. Bol miktarda gazın olduğu sanılan bir bölgede sondaj çalışmalarının yapılmadan önce arama metotlarında, petrol aramasında da çok sık kullanılan bir sismik metot kullanılır. Bulunan gaz potansiyeli ile eldeki veriler muhakak toparlanmalı, bilim ve teknikte her sene pozitif olarak gelişmelerinde olduğunu var sayarsak tekrar bir araştırma programı başlatabiliriz. Bölgede doğal kaynak var. Vatandaşlar bunu kendi çabaları ve uğraşları sonucu hizmetlerine almışlar. Bunun geliştirilmesi adına proje çalışmaları yapılabilir. Belki de örnek proje seçilerek orada bu kaynaktan daha sağlıklı yararlanmak amacı ile bir çalışma yapılabilir. Bu sebeple önceki verilerin neler olduğu bilip bir çalışma başlatıp geliştirme programı ile yönlendirilebilir. Bu esnada bölgenin Kızılırmak Deltası bir kısmınıda önemseyerek doğanın yapısına zarar vermeden bir çalışma programına gidilmesi için çok daha sağlıklı olacağı görüşündeyiz” şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 15.10.2016 10:53
Anahtar Kelimeler:
SamsunBafraMetan Gazı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.