banner388

Samsun'da biber hasadı başladı

Samsun’da biber hasadı başladı. Çeşidine göre biber fiyatları 1,5-2 lira arasında alıcının karşısına çıkıyor.

Samsun'da biber hasadı başladı

Samsun’da biber hasadı başladı. Çeşidine göre biber fiyatları 1,5-2 lira arasında alıcının karşısına çıkıyor.

23 Temmuz 2019 Salı 12:18
Samsun'da biber hasadı başladı

Samsun’un Bafra Ovası’nda 10 bin dekar alanda toplamda 11 çeşit biber yetiştiriliyor. Bu sene biber  ekim alanında geçmiş yıllara göre düşüş gösteren Bafra Ovası’nda kapya, sivri biber, dolmalık biber olmak üzere toplam  5 çeşit biberin hasadı 11’nci aya kadar devam edecek. 

Biber tarlalarını gezdikten sonra bu konuda konuşan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner  tarladan 1,5 liraya çıkan biberin sofraya gelene kadar 5 kat arttığını, bunun önleminin yetkililer tarafından alınması gerektiğini belirterek “Bu biberin dekar başına 3 bin 500 lira. Bunun üstüne çıkmak şartıyla bunun yanında mazotu var, gübresi var, hamaliyesi var, kirası var. Yaklaşık dekarı 5 bin lirayı buluyor. Biber bugün 1,5-2 liraya tarladan çıkıp hale gidip, halden sofraya gelene kadar bu rakamlar yaklaşık 10 kat artıyor. 2 liraya tarladan çıkan biberin fiyatı sofraya 8-9 liraya çıkıyor. Bir an önce Türkiye’nin tarım müdürlükleri bu gibi denetimleri sıklaştırması lazım. Çünkü üretici 2 liraya satıyor ama tüketici pazardan 8 liraya, 9 liraya alıyor. Bu aradaki rant nereye gidiyor? Üretici ne kadar kazanırsa o kadar da sofraya tüketiciye düşük fiyattan sebzeler gider. Bafra nüfus bazında en verimli ovalarından birine sahip. Bugün bütün şehirlerde pazara giden bayanlara buradan duyurmak istiyorum. Her ne alırlarsa alsınlar sorsunlar bu Bafra malımı diye. Bafra’nın bütün ürünü organik” ifadelerini kullandı.

DEVLET BUNUN NEDEN OLDUĞUNU ARAŞTIRSIN

90 dönüm alanda 5 çeşit biber ekimi yapan üretici Orhan Balta, “Bafra’da bizim çiftçimiz maalesef işçilik masrafları yüksek diye bahçe domates, patlıcan gibi şeylerden çekilerek kavun-karpuza döndüler. Bunların üretim masrafı çok yüksek. Dekar başına 3 bin 500 lira fide maliyeti var. Uzman besleyicilik gerekiyor. Bu konuda yardım aldığımız danışmanlarımız var. Kendi oğlum da var ziraat mühendisi. İlk zamanlar iyiydi, şu anda da 1,5-2 lira arasında. Yine de fiyat bizi tatmin ediyor diyebilirim. Bu fiyatlarda kalırsa rahatız. Çok iyi bir şey değil ama kötü de sayılmaz. Buradan 2 liraya toptan verdiğimiz mal takriben 3 liraya pazarcı alır. 4 lirayı, 5 lirayı geçtiği zaman artık devlet bunun neden olduğunu pazarcı ve marketçilerden araştırsın" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.