banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da araştırma ekibi gezegen keşfetti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan'ın da aralarında bulunduğu ekip yeni bir cüce gezegen keşfetti.

banner269

Samsun'da araştırma ekibi gezegen keşfetti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan'ın da aralarında bulunduğu ekip yeni bir cüce gezegen keşfetti.

19 Ekim 2017 Perşembe 16:07
Samsun'da araştırma ekibi gezegen keşfetti

Samsun haber - OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan da aralarında bulunduğu ekip bilim dünyasına büyük bir katkıda bulundu.

Uluslararası bir araştırma ekibi Neptün ötesindeki cüce gezegen Haumea’nın bir halkası olduğunu keşfetti.


Araştırma ekininde Kalkan'ın yanı sıra Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden Doç. Dr. Ozan Ünsalan, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinden Dr. Tuncay Özışık, Orhan Erece, Doğan Tekay Köseoğlu, Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevinden Prof. Dr. Osman De, Yard. Doç. Dr. Doğan Köseoğlu, Araş. Gör. Dr. Afşar Kabaş, Arş. Gör. Çağlar Püsküllü, Adıyaman Üniversitesi Fizik Bölümünden Doç. Dr. Eda Sonbaş, Nazlı Karaman, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezinden Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, Mohammad Shameonı Nıaeı, Onur Şatır ve Yavuz Güney de bulunuyor.


OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan yaptığı açıklamada, "Neptün gezegeninin ötesinde, bilinen 4 cüce gezegen mevcuttur. Bunlar sırasıyla Pluto, Eris, Makemake ve Haumea olarak adlandırılırlar. Bunlardan yalnızca Haumea’nın basık ve elips şekilli olduğu ve çok hızlı döndüğü bilinmektedir. Bir gök cisminin bir başka gök cismi tarafından örtülmesi veya karartılması anında, o gök cisminin bazı fiziksel özellikleri belirlenebilmektedir. Böyle bir örtülmenin dünyadaki bir çok teleskop ile farklı gözlemevlerinden aynı anda yaklaşık 1,5 dakikalık bir süre boyunca takip edilmesi sonucunda özellikleri çok az bilinen Haumea cüce gezegeninin bazı fiziksel özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Bu özelliklerden en göze çarpanı ise 'Haumea'nın bir halkası olduğunun ilk defa belirlenmesidir. Neptün ötesinde yer alan bu 4 cüce gezegenden, özellikleri en az bilineni Haumea’dır. Türk fizikçileri ve astronomlarının da yer aldığı uluslararası bir ekiple beraber, İspanya’daki Endülüs Astrofizik Enstitüsü (Institute of Astrophysics of Andalucia-IAA-CSIC) tarafından yürütülen bir işbirliği ile bu cüce gezegenin halkasının varlığının keşfine ülkemizden de katkı sağlanmış ve bu ortak keşfimiz 12 Ekim 2017 tarihinde Nature dergisinde bir makale ile bilim dünyasına duyurulmuştur" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kaşif 2017-10-20 14:32:29

Bu çok güzel.
Devamini bekliyoruz.