banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da 3 yılda 137 bin 800 adet fidan dağıtıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi son 3 yılda çiftçilere 137 bin 800 adet fidan dağıttı.

banner269

Samsun'da 3 yılda 137 bin 800 adet fidan dağıtıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi son 3 yılda çiftçilere 137 bin 800 adet fidan dağıttı.

06 Aralık 2017 Çarşamba 15:09
Samsun'da 3 yılda 137 bin 800 adet fidan dağıtıldı

Samsun haber - Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı il ve ilçelerde şeftali anacı 70 bin, kuşburnu fidanı 33 bin, ceviz fidanı 32 bin, kivi fidanı 2 bin 500 ve kestane fidanı 300 adet dağıttı.

Son olarak ise Büyükşehir Belediyesi, Bafra ilçesinde 40 üreticiye 2 bin ceviz fidanı desteğinde bulundu.

TARIMSAL ÜRETİM HEDEFLİYORUZ

Bafra Öğretmenevi'nde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Tarımsal üretime dönük bir çabanın içindeyiz. İçinde bulunduğumuz coğrafyada karşılaştığımız hadiselere bakarsak, eğer güçlü bir ülke değilseniz, enerji politikalarında dışa bağımlıysanız, tarımda dışa bağımlıysanız, üretimin değişik versiyonlarında dışa bağımlıysanız, sizin dışa bağımlı olduğunuzu bilen uluslararası camiadaki ülkeler hep peşin satan gibi bacak bacak üstüne atar, size tepeden bakarlar. Sana da, senin uluslararasındaki taşıyacağın rolü ve misyonu adeta buyururlar. Ama gücün varsa, iktisaden gücün varsa kendi kendine yetiyor ve ihracatın itibariyle de dış gelirlerinde yüksek bir ülkeysen, ‘o zaman onunla o kadar pazarlık kolay olmaz’ derler. İşte o ikincisi gibi olmak durumundayız. Olmak durumunda olduğumuzu son bir kaç yıl içerisinde görmedik mi, başımıza gelen olaylardan, hatta ve hatta Suriye ve Irak’ta olan olaylar dolayısıyla yıllardır müttefikimiz olan Amerika ile orta Avrupa ülkeleri ile, Almanya ile, Fransa ile içinde bulunduğumuz ilişkilerin tamamen bir güç yarışı, bilek güreşine dönüştüğünü hep birlikte tanıklık etmedik mi? Niye bileğimiz kuvvetli olmasın. Bizim bileğimizi küt diye yere yatıracak cesareti hemen kendinde bulsun. Ya bir dakika onun bileği öyle kolay bükülmez dedirtecek ülke olmamızı anlamamız için acaba son bir kaç yıl içerisinde uluslararası ilişkilerde karşılaştığımız olaylar yetiyor da artmıyor mu? Onun için çok çalışmamız gerektiğini her ortamda söylüyorum. Çok üretmemiz gerektiğini ve ihracat yapmamız gerektiğini her platformda ifade ediyorum” dedi. 

TARIMSAL SANAYİ

Türkiye'nin yüzde 50'sinin ekilebilir alan olduğuna değinen Başkan Yılmaz, "Türkiye büyük bir coğrafya. 780 bin kilometrelik bu coğrafyanın yüzde 50’si ekilebilir, biçilebilir araziye sahip. Buna rağmen geçimimizin yüzde 10’nunu tarımdan elde ediyoruz. Tarımdan elde edilen geçimin miktarını arttıracağız ama biz çiftçi olacağız demiyorum. Çiftçilikten öte tarımsal ürünümüzü tarımsal sanayiye dönüştüreceğiz. Yani enginarı üreteceğiz, sonra bundan bir sanayi mamulü yapacağız. Bundan ne yapılıyorsa onu fabrikaya sokacağız, ondan gelir elde edeceğiz. Çiftçilikle kalmayacağız. Tabii ki çiftçi olacağız, üreteceğiz ama tarımsal üretimimizi bir sanayi avantajına döndürmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

"GÜÇLÜ OLMADAN BUNU YAPAMAYIZ"

Dağıtılan fidanlarla 150 dönmülük ceviz tarlası yaptıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Bugün burada dağıtacağız cevizlerle 150 dönümlük ceviz tarlası yapıyoruz. Bu küçük bir iş değil. Süreç içerisinde birçok konuda tarımsal üretim ve verimliliği arttırmak için sizinle beraberiz.Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Samsun 1 milyon hektarlık bir şehir. Bunun 500 bin hektarı ekilebilir, biçilebilir yer. Bunun 250 bin hektarı da Bafra ve Çarşamba’da. Yani Samsun’da ekilebilir, biçilebilir arazilerin yarısı Bafra ve Çarşamba Ovalarında, geri kalan yarısı da diğer ilçelerde. Tarımsal alan faaliyetlerinde bizi teşvik eden muhtara çok az rastladım. Buna çok üzülüyorum. Zannederim ki köyde rençperlik gırla gidiyor. Ekonomi her şey geçim çok iyi gibi ‘efendim şu bizim şu yolu yap’ deniyor. Bakıyorsun yol stabilize, yol stabilize olsun ne var, illa beton asfalt olmalı. Bizim geçimimiz iyi olsun, üretelim, yolu satmayacağız ki ama o topraklardan ürettiğimizi satacağız. Onunla bir zenginlik elde edeceğiz ve zenginlikle birlikte sözlerimizin başında anlattığım etrafımızda gücümüzü sınayan hainlere karşı dik duracağız ve cevap verebileceğiz. Zengin olmadan, güçlü olmadan bunu yapamayız" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.