banner388

Samsun'da 3 ova koruma altında

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, Samsun'da Çarşamba Ovası'nın, Bafra Ovası'nın ve Vezirköprü Ovası'nın koruma altında olduğunu söyledi.

Samsun'da 3 ova koruma altında

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, Samsun'da Çarşamba Ovası'nın, Bafra Ovası'nın ve Vezirköprü Ovası'nın koruma altında olduğunu söyledi.

27 Haziran 2017 Salı 09:28
Samsun'da 3 ova koruma altında

Samsun haber - Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, Çarşamba Ovası'ndan bilgilendirme eksikliğinden yeteri kadar verim alınamadığını açıkladı. Başkan Tosun, uygulamada eksiklikler olduğu için tarım politikasındaki iyi niyetin işe yaramadığını söyledi.

Çarşamba Ovası'nda toprak sıcaklığı ile ilgili bilgi veren  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, "Karadeniz bölgesinin en fazla tarım yapılabilir alanı Samsun’da Çarşamba ve Bafra Ovaları iken toprak sıcaklığına göre Çarşamba Ovası Bafra Ovası’na göre daha sıcak bir toprağa sahip bir alandır. Kirazlık bölgesi eskiden turfanda sebzenin yapıldığı bir bölgeydi. Fakat maalesef sanayi alanlarının artması ile birlikte tarım da yok olmaya doğru gitti. Sanayileşme ve kentleşme ile birlikte topraklarımızı kaybediyoruz. Türkiye genelinde tarım toprağı kaybetme oranı yüzde 10 iken Samsun’da ise bu oran yüzde 17 civarında” dedi.


Samsun'da 3 ovanın koruma altına alındığını söyleyen Başkan Tosun, “Bugün bir taraftan tarım topraklarını korumak için kanunlar çıkartılıyor fakat diğer tarım alanlar adeta istila ediliyor. Türkiye genelinde tarım topraklarının korunası için yapılan çalışmalar neticesinde Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü ovaları koruma altına alındı. Fakat uygulamada zayıf kalınıyor. Nasıl bir koruma yapılacağı ve neler yapılacağı konusunda detay yok. Niyet iyi olsa dahi uygulamada eksiklik olduğu bir gerçek. Ülke genelinde yüksek bir oranda tarım topraklarını kaybediyorsak bu ciddi bir yaradır” şeklinde konuştu.

"FINDIK VE KAVAK ÜRETİMİ YANLIŞ"

Bilinçsiz tarım nedeniyle yeterli verim alınmadığının altını çizen Tosun, "Toprak sıcaklığı bakımından Çarşamba Ovasında sebzecilik ve seracılık ön plana çıkarken Bafra Ovasında ise kışlık sebze ve çeltik üretimi ön plana çıkmaktadır. Çarşamba’nın seracılık konusunda desteklenmesi gerekirken bölgedeki arazilerde fındık ve kavak üretiminin önüne geçilmemesi ciddi anlamda bir yanılgıdır. Devletin burada müdahil olması gerekirken maalesef gereken önem verilmiyor. Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1’i oranında tarımsal destek verilmesi yönünde bir kanun olmasına rağmen verilen destek 0.6 oranında destek veriliyor. Ne üretici nede üretim ciddi anlamda destek alamadığı gibi ithalatın önünü açılıyor” diye konuştu.


Gazete Gerçek / Sezer Sezer
 

Son Güncelleme: 27.06.2017 20:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.