banner388

Samsun artık göç alıyor

Samsun Valisi Osman Kaymak, "Samsun eskiden göç veren bir ildi. Şu anda Samsun artık göç alıyor" dedi.

Samsun artık göç alıyor

Samsun Valisi Osman Kaymak, "Samsun eskiden göç veren bir ildi. Şu anda Samsun artık göç alıyor" dedi.

09 Şubat 2018 Cuma 17:34
Samsun artık göç alıyor

Samsun haber - Samsun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve Samsun Valisi Osman Kaymak'ın katılımıyla yapıldı. Yapılan toplantıda İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, önemli açıklamalarda bulundu.

2000'Lİ YILLARDA KAPATILACAKTI

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya İŞKUR'un dünya markası halinde geldiğini ifade ederek, "İŞKUR’un 2000’li yıllarda kapatılması gündeme gelmişti. Recep Tayyip Erdoğan, o zaman başbakan iken İŞKUR’un ayrı bir misyonla bu millete hizmet yapması gereğini söyledi. Sonrasında da yeniden bir yapılaşmaya gidildi. Önceleri yılda 20 bin kişi istihdam eden, bin kişiye eğitim veren bir kurum, 2017 yılında hain darbe girişiminin ardından hainlerin silahlarla ekonomiyi alt üst edeceğini zannetmesine rağmen yürütülen istihdam seferberliğinde Türkiye olarak artı 1,5 milyon istihdam gerçekleştirdik. İŞKUR bu süreçte 72 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyon 749 kişiyi istihdam etti. 1 yıl öncesinde ise 789 bin istihdam sağlandı. Samsun’da ise 9 bin civarında olan bir önceki yıl istihdam sayısı, geçen yıl 16 bin 465’e yükselmiştir. Türkiye’de istihdam oranımızı yüzde 34 arttırırken, Samsun’daki istihdam artış oranı bir yıl önceye göre yüzde 70 olmuştur. İstihdamda asıl olan sürekliliktir, kalıcılıktır. Aylara göre verilere baktığımızda, geçen yılın ocak ayında Samsun’da bin 359 kişiyi istihdam etmişiz. Bu yılın Ocak ayında ise 4 bin 509 kişiyi istihdam ederek, istihdamı yüzde 233 oranda arttırdık. Bu da Samsun’u il kategorisinde 1. sıraya çıkartan başarı örneğidir” dedi.

AVRUPA'YI İKİYE KATLADIK

Türkiye istihdamda Avrupa’yı ikiye katladığını belirten Uzunkaya, "Gençleri ve kadınları istihdama dahil etmediğimiz takdirde gerçek bir başarıdan söz etmemiz mümkün değildir. Geçen dönemlerde kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 23-24’lerde seyrettiği noktadan bugün artık yüzde 34’lerin üzerine çıktık. İstihdam oranında da yüzde 30’lara ulaştık. Bu rakamlar bizim açımızdan Avrupa ülkeleriyle mukayese edildiğinde son dönemde aldığımız başarılar ne dünyada ne de Avrupa ülkelerinde böyle bir örnekten bahsedemeyiz. Biz 2017 yılında 357 bin 210 kadınımızı istihdam ettik. 361 bin 440 gencimize istihdam sağladık. Elbette bunlar tesadüfün sonucu değil. 508 bin 810 kişiye de eğitimlerle işgücü piyasasına hazırladık. Samsun’daki kadınların istihdam oranı 33,8’ken bu oran yüzde 44,4’e çıkmıştır. Yeter ki biz isteyelim, yeter ki karar verelim. Avrupa’nın 500 milyonu aşan nüfusu, son 10 yılda sadece 3 milyon 800 bin istihdam gerçekleştirirken, Türkiye 7 milyona yakın artı istihdam sağladı. Her yıl iş gücü piyasamıza 1 milyon 158 bin insan dahil olurken, 1,5 milyonu bulan istihdamımızla müthiş bir trendi yaşamaktayız. Onun için de bu istihdam toplantılarını önemsiyoruz” diye konuştu.


SAMSUN GÖÇ ALIYOR


Samsun'un göç alan bir il haline geldiğini vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak, "Samsun eskiden göç veren bir ildi. Şu anda Samsun artık göç alıyor. Planlamalarımızı çok iyi yapmamız lazım. Son yıllardaki atağımız, turizm ve istihdam yönünde. Samsun 4 yol ağını da üzerinde bulundurmasına rağmen potansiyelini çok iyi kullanması gerekiyor. 1 milyon 300 bin nüfusumuz var. 240 bin öğrencimiz var. Bu genç nüfusu gelecekte besleyebileceğimiz, onlara istihdam sağlayabileceğimiz yeni iş alanları açmak durumundayız. Bu anlamda İŞKUR gerçekten Türkiye’nin istihdamı açısından büyük görev yapıyor. Acil iş bulma konusunda İŞKUR, büyük bir görev görüyor. Özellikle Milli Eğitim’de İŞKUR’a çok minnettarız. Kadro veremediğimiz için okullarımızda hizmet sektöründe hizmetler durma noktasındaydı. İŞKUR’dan bu alanda büyük destek aldık. Diğer kamu kurumları da sizin desteklerinizden faydalanıyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 10.02.2018 17:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Metin 2018-02-09 21:33:26

Lütfen yani,Suriyeli, ıraklı vs geliyorlar ya göz ardı edilmemesi lazım.

Avatar
Remzi İsmail 2018-02-09 21:56:35

Bu şehirde hiçbirşey yok iş yok, eğitim yok sağlık yok yeşil alan yok betondan başka birşey yok trafik kalabalığı almış gidiyor otopark yok sosyal alanlar yok yerleşim tıkış tıkış şehir bir yere yığılmış katlı yerleşim şehri rezil etmiş neye geliyor bu millet, gelen de işe yaramaz vasıfsız nüfus. Eskiden bu şehirde huzur vardı, dışarıdan gelen vasıfsız insan topluluğu trafikte, sokakta, alışverişte, parkta, sinemada her yerde kendini bütün yozluğuyla belli ediyor.

Avatar
engin baş 2018-02-09 17:43:15

ne göçü alıyor emekli göçü mü iyi bi arastırın?Malesef ki ülkemizde inönü zihniyetli memurlardan kurtulamadık yıllardır.ve bu tip memurlar şansımıza hep samsuna geliyor. acınacak halimize guluyoruz

Avatar
Metin 2018-02-09 21:34:20

Lütfen yani,Suriyeli, ıraklı vs geliyorlar ya göz ardı edilmemesi lazım.

Avatar
Şevki 2018-02-10 20:10:51

Samsun göçmü alıyor!göç alınan şehirde sanayi olur eğitim olur bunlardan hangisi samsunda var 40 yıldır samsunda yaşıyorum son 15 yıldır tekelin kapanması azotun kapanması ike samsun göç alan değil göç veren bir il olmuştur.Aklımızla kimse dalga geçmesin.