banner388
banner390
banner410
banner408

Sağlıkçılar isyanın eşiğinde

​​​​​​​Son dönemde yaşanan ekonomik kriz sağlık çalışanlarını da etkiledi. Genel Sağlık İş Samsun Temsilcisi Teyfik Sözen, sağlık çalışanlarının tepkilerini dile getirdi.

banner269

Sağlıkçılar isyanın eşiğinde

​​​​​​​Son dönemde yaşanan ekonomik kriz sağlık çalışanlarını da etkiledi. Genel Sağlık İş Samsun Temsilcisi Teyfik Sözen, sağlık çalışanlarının tepkilerini dile getirdi.

18 Ekim 2018 Perşembe 17:16
Sağlıkçılar isyanın eşiğinde

Samsun Haber-Teyfik Özen, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin sağlık çalışanlarını etkilediğini ifade etti. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ekonomik krizin sağlık sistemine etkileri nedeni ile bazı kamu hastanelerinde görev yapan binlerce sağlık çalışanına döner sermaye katkı payları ödenemezken, bazı hastanelerde de stajyer öğrencilerin yemekleri kaldırılmıştır. Vatandaşın sağlığı için hizmet veren sağlık çalışanları bir de açlık ile sınav vermektedir.

TIBBİ İLAÇLARIN TEMİNİNDE SIKINTI YAŞANIYOR

"Genel Sağlık-iş olarak Mayıs ayında yaptığımız açıklamada; döviz kurlarındaki artış nedeni ile ithal tıbbi teknolojik ürün ve ilaçların temininde ilerleyen günlerde ciddi sıkıntılar yaşanabileceği konusunda siyasi iktidarı uyarmıştık. Ekim ayı ile birlikte ekonomik kriz, sağlık sisteminde kendini göstermiştir."

İthal edilen tıbbi teknoloji, tıbbi sarf ve ilaçların fiyatlarındaki artış nedeni ile kamu hastanelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı kamu hastanelerinde ithal tıbbi teknolojik ürünlerin temin edilememesi nedeni ile ameliyatlar durma noktasında gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan Ordu Devlet Hastanesinde kalp damar cerrahi ameliyatlarında, acil durumlar dışında ameliyat yapılmamasının istenmesi yaşanan sıkıntının sadece yazıya dökülmüş bir örneğidir.

EN BÜYÜK KAYNAK DÖNER SERMAYE

"Kamu hastanelerinin en büyük kaynağı döner sermaye gelirleridir. Hastane giderlerindeki (personel ödemeleri- Bakanlık katkı payları-bakım onarım maliyetleri-tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç alımları vb.) artış nedeni ile döner sermaye sistemi tıkanma noktasına gelmiştir. Kamu hastaneleri, sağlık çalışanına döner sermaye katkı paylarını ödeyemez hale gelmiştir. Hak ettikleri döner sermaye katkı paylarını alamayan, düşük sabit ücrete mahkûm edilen sağlık çalışanları, ekonomik kriz altında ezilmektedir."

Döner sermaye uygulamasına son verilmesi, tüm sağlık çalışanlarının maaş ve her türlü ödemelerinin genel bütçeden ödenmesi gerektiği konusundaki çağrılarımıza kulak tıkayan siyasi iktidar, artık sağlık çalışanlarının sesine kulak vermelidir.

STAJYERLERE YEMEK VERİLMEMEYE BAŞLANDI

"Yine ekonomik sebeplerle 1 Ekim'den itibaren bazı kamu hastanelerinde staj yapan sağlık meslek lisesi, sağlık meslek yüksekokulu ve tıp öğrencilerine yemek verilmemeye başlanmıştır. Gerek Yataklı Tedavi Kurumlan İşletme Yönetmeliği gerekse Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde stajyer öğrencilerin hastanedeki yemek hizmetinden faydalanması hususunda idareye takdir yetkisi tanımamasına rağmen İl Sağlık Müdürlüklerinin sadece sözlü talimat ile ilimizde ve bazı illerde başlattığı uygulama hem hukuken hem de vicdanen kabul edilebilecek bir durum değildir. Nitekim başlatılan uygulamada da kurumlar arasında farklılıklar görülmektedir.

Şehir merkezilerinin uzağında yer alan hastanelerde staj yapan öğrenciler, kendi imkânları dâhilinde de yemeğe ulaşamamakta, açlık ile sınav vermektedir. Bu ülkenin geleceği gençlere reva görülen koşullar bu olmamalıdır.

Yine ekonomik sebeplerle 1 Ekimden itibaren bazı kamu hastanelerinde staj yapan sağlık meslek lisesi, sağlık meslek yüksekokulu ve tıp öğrencilerine yemek verilmemeye başlanmıştır. Gerek Yataklı Tedavi Kurumlan İşletme Yönetmeliği gerekse Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde stajyer öğrencilerin hastanedeki yemek hizmetinden faydalanması hususunda idareye takdir yetkisi tanımamasına rağmen İl Sağlık Müdürlüklerinin sadece sözlü talimat ile ilimizde ve bazı illerde başlattığı uygulama hem hukuken hem de vicdanen kabul edilebilecek bir durum değildir. Nitekim başlatılan uygulamada da kurumlar arasında farklılıklar görülmektedir.
Şehir merkezilerinin uzağında yer alan hastanelerde staj yapan öğrenciler, kendi imkânları dâhilinde de yemeğe ulaşamamakta, açlık ile sınav vermektedir. Bu ülkenin geleceği gençlere reva görülen koşullar bu olmamalıdır."

HASTALAR MÜŞTERİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

"2002 yılında göreve gelen AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sosyal devlet anlayışından uzaklaşılmış, hastaneler birer işletmeye, hastalar müşteriye dönüştürülmüştür. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sistemi tüketime dayalı hale getirilmiş, kışkırtılmış talep yaratılmıştır. Ve bugün ekonomik kriz "işletme mantığı" ile hareket eden hastaneleri de vurmuştur. Bugün sağlık hizmetine ulaşmakta sorunlar yaşayan hastalar da, hak ettiği ücreti alamayan sağlık çalışanları da piyasalaştırılmış sağlık sisteminin mağdurlarıdır.

Çökmekte olan sağlık sistemi için acil çözümler gerekmektedir. Alınacak önlemler konusunda geç kalınması durumunda sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
Genel Sağlık-İş olarak hedefimiz; sağlıkta piyasalaşmaya son verilerek, Atatürk'ün başlattığı ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikalarının bir an evvel uygulamaya konulmasıdır. Sağlık çalışanlarını insan onuruna yaraşır bir yaşam koşullarına kavuşturacak ekonomik düzenlemeler de bir önce hayata geçirilmelidir. Sağlık çalışanlarını artık sarı sendikacılığın bütün haklarını tükettiğini görerek hareket etmeye; hak ve hukukun gerçek savunucusu Genel Sağlık-İş ile birlikte mücadeleye çağırıyoruz."
 

Son Güncelleme: 18.10.2018 18:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Uzay çağı 2018-10-18 20:52:05

Sanırım burası gazi devlet, polikinlik binasındaki mevcut asma tavanları değiştirmişsiniz krem rengiydi beyaz olmuş, bilmek kaç yüz milyar masraf ettiniz belki albenisi var sadece, demekki ödenek varda öğrencilere bir tas yemeğimi çok gördünüz

Avatar
Yazık 2018-10-18 20:43:26

Yazıkki çok yazık, bir tablot yemek ihalesi hepi topu beş lira hadi olsun altı lira, aylık öğrencilerin hastaneye masrafı, iki bin lira yı ya geçer ya geçmez yılda bir hastaneye eski parayla trilyon ödenek yapılıyor, bu gençler yarın Devlet kapısında görev yapacaklar, bu yaptığınız gençleri marjinalleşmeye itmekten başka bir şeye yaramıyacaktır

Avatar
Kapitalizm 2018-10-18 20:48:14

Bu stajer öğrenciler yarın, dedelerimiz Kurtuluş savaşında üzüm hoşafı içerek karınlarını doyurmuşlar biz ise bolluğun içinde Devlet bizi 2023 hayallerine emin adımlarla yürüdüğü zamanda ekonomiyi düze çıkartmak için Devlet bize bir tablot yemeği çok görerek aç bıraktı derise ne dersiniz, çok ayıp etmişsiniz hemde çookk

Misafir Avatar
ddddk 2018-10-19 01:50:26 @Kapitalizm

Stajerin ve Calisanlarin emeklerinden faydalanirken iyi verirken kötü.Bu şükür seanlarını kendine saklasana sen.Kepaze ettiniz Dünyaya bizleri kepaze.....

Beğenmedim! (0)
Avatar
keramet 2018-10-19 07:23:57

herkez hayatından mutlu demekki baksana kimsenin sesi soluğu çıkmıyor neden diye sorgulamıyor (durmak yok yola devam) hedef 2023......

Avatar
Hasan akkuzuHASAN 2018-10-19 08:41:13

Ben ic hastasiyim acil kontrol olmam gerekiyor randevu alamiyorum bu nasil bir devlet ki bana önemli bir hastalik icin randevu veremediklerini söylüyorlar benim hastaliğim ilerlerse sorumlusunu nasil aricam

Avatar
Kemal 2018-10-19 11:15:24

Kimilerine göre kriz var kimilerine göre kriz yok..Ancak stajyerin bir tabak yemeğinden tasarruf etmeye kadar düştü ise bu hükümet vay halimize..Ortada yazılı bir talimat olmadan sadece sözlü talimat ile stajyere yemek verilmiyorsa hastanelerdeki kadrolu çalışanlarinda yemeği yukaridan gelecek bir sözlü talimata bağlı..Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantıgıyla hareket edilirse o yılan bir gün sizide ısıracak..