banner388

Parkomat uygulamasında vatandaş kandırılıyor mu?

Samsun'da parkomat cihazları üstüne asılan Sulh Ceza Hakimliğinin 'yetkisizlik' nedeniyle ret ettiği kararla vatandaş kandırılmaya mı çalışılıyor?

Parkomat uygulamasında vatandaş kandırılıyor mu?

Samsun'da parkomat cihazları üstüne asılan Sulh Ceza Hakimliğinin 'yetkisizlik' nedeniyle ret ettiği kararla vatandaş kandırılmaya mı çalışılıyor?

22 Nisan 2017 Cumartesi 11:00
Parkomat uygulamasında vatandaş kandırılıyor mu?

Samsun Haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin parkomat uygulaması başladığı günden beri tartışma konusu oldu. Sürekli yasallığı tartışılan ve kestiği cezalar nedeniyle sürücüleri canından bezdiren uygulama  hakkında 3 ay önce Samsun 2. İdare Mahkemesi 'cezalarını iptal ederek' emsal bir karar vermişti.

Hedefhalk gazetesinden Zekeriya Fırat'ın haberine göre Parktek firması, Sulh Ceza Hakimliği'ne açılan bir park cezası davasını 'Yetkim dışında diyerek' ret etmesini fırsat bilerek, kentin çeşitli yerlerindeki parkomat cihazlarına bu kararı astı. Sulh Ceza Hakimliği verdiği kararda itiraza konu olan park cezası ödeme emrinin kendilerinin inceleyebileceği bir dava türü olmadığını ifade ederek, usulden reddetmişti, fakat bu karar parkomat cihazları üzerine asıldı ve vatandaşlardan 'yine aldatmaca yapıyor' diye tepki gördü.

Olayın geçmişi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yol kenarlarına ücretli kısa süreli park edilmesine olanak sağlayan parkomat sistemi ile ilgili daha önce Avukat Kemal Vehbi Gül'ün açtığı davada, sistemin çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik iptal edilmiş, dava itiraz üzerine Danıştay'da devam ederken, belediye söz konusu otopark alanlarını imarda yol üstü otopark alanı olarak belirlemişti. 


2. İdare Mahkemesi verdiği son ceza iptal kararında dava konusu yönetmeliğin dayanağı mevzuat hükümleri irdelendiğinde bu hükümlerle karayolları üzerinde tesis edilebilecek otopark alanlarına ve genel otopark alanlarına ilişkin düzenlemelerin getirildiği, bunun yanında davalı idarece hiçbir araştırma yapılmadan ve proje üretilmeden sadece belediye meclis kararı alınarak söz konusu parkomat uygulamasının başlatıldığı, imar planında yol olarak belirlenen alanlarda ücretli otopark parkomat uygulamasına geçilmesine yönelik düzenlemeler getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin son aldığı imar planının hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Mahkeme parkomat uygulamasının Anayasa'nın 125. maddesine aykırılık teşkil ettiği vurgulayarak, söz konusu uygulamada kesilen cezaların iptal edilen parkomat yönetmeliğine göre düzenlediğinin altını çizdi. 

Kaynak: Hedefhalk Gazetesi / Zekeriya FIRAT

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seza önar 2017-04-23 17:45:18

Haberi yapan arkadaşı kutluyorum