banner388

Oyun yasağına pratik çözüm

Samsun’da kahvehanelerdeki oyun yasağına çözüm sağlayacak bir proje geliştirildi.

Oyun yasağına pratik çözüm

Samsun’da kahvehanelerdeki oyun yasağına çözüm sağlayacak bir proje geliştirildi.

05 Eylül 2020 Cumartesi 11:17
Oyun yasağına pratik çözüm

VİRÜS GEÇİRMEZ SİSTEM

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim görevlisi Mustafa Türkmen ve kahvehane sahibi Yavuz Selim Çakırtaş tarafından geliştirilen prototip, düzenlenen etkinlikle basına tanıtıldı. Etkinlikte temsili bir şekilde bir oyunun nasıl olacağı gösterildi. Virüs geçirmez bir oyun sistemi anlatılarak yetkililerden bu uygulamayı değerlendirmesi istendi. Anlatılan sistem de şöyle: Kahvehanelerde masa örtüleri tek kullanımlık olacak. Okey taşları her oyundan sonra dezenfekte edilecek. Oyunlar tek kullanımlık eldivenle oynanacak. Sık sık da dezenfektan ikramı yapılacak. Hazırlanan prototipin masalarda kullanılması ile de virüsün geçme şansı sıfıra indirilecek.

OYUNDA YANCI OLMAYACAK

Yancı olmadan oyun oynanacak bu sistemde prototip bir masayı ortadan dörde bölüyor. Yapılan bölme işlemiyle fiziksel mesafe sağlanmış olurken asetat kağıdı ile ile oyuncular birbirini görüyor ve hava geçişine ise engel olunuyor. Herkes masanın kendi bölümünde maske ve tek kullanımlık eldiven takarak oyununu oynarken, masanın ortasında yer alan boşluktan dezenfekte edilmiş taşlar değiş tokuş edilebiliyor.

"YASAKLAR BELİMİZİ BÜKTÜ"


Yavuz Selim Çakırtaş, “Kahvehaneler açıldı yalnız oyunlar yasak. Biz de bugüne kadar hiçbir şekilde oyun oynatmadık ama oyunların yasak olması da tabii ki bizlerin belini büküyor. Buna nasıl bir çözüm bulabiliriz diye düşünerek üniversiteden bir hocamızın da yardımıyla böyle bir proje geliştirdik. Bulduğumuz sistemde kesinlikle birbirine nefes geçme olayı yok. Okey oyunları ve iskambil oyunlarında oyuncularımız eldiven takacak. Eldivenler tek kullanımlık olacak ve daha sonra çöpe atılacak. Bu sistemde virüsün bulaşma şansı ortadan kalkıyor. Günlük ortalama 8-10 oyun oynatsak bile bunun bizim için yeterli olacağını düşünüyoruz” dedi.


Öğretim görevlisi Mustafa Türkmen, “Pandemiden dolayı kapalı mekanlarda yemenin, içmenin, oyun oynamanın yasak olduğu bir dönemde ne yapabiliriz diye düşünürken inceledik. Bankalarda araya paravanlar konuldu, restoranlarda araya paravanlar konuldu. İnsanlar rahatlıkla maskelerini takmadan, yemeklerini yiyip işlemlerini yapabiliyorlar. Biz de bu olayı kahvehanede nasıl yapabiliriz diye bir proje geliştirelim dedik. Ahşaptan bir şase içerisine, bir buçuk milim kalınlığında asetat kullanılarak hem nefesin hem olabilecek mikrobun geçmesini engelleyecek kalın bir malzemeyle bu şekilde bir düzenek kurduk. Banka ve restoranlar ne kadar emniyetliyse bu da o kadar emniyetli. Böyle bir sistem dahilinde kahvehanelerde de artık insanların yavaş yavaş oyun oynayarak stres atma olayını gerçekleştirmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 05.09.2020 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandas 2020-09-05 11:36:12

Yani millet yurtdisinda neler ile ugrasip gelistiriyor bizim gelistirdigimiz seylere bak !

Misafir Avatar
Serkan 2020-09-05 13:53:03 @Vatandas

Tok, açın halinden ne anlar!
kahvehanenin olayı zaten oyun oynatmaktır, düz çayı ocaklarda da içiyo insanlar oranın geliş amacı bu ama pandemiden dolayı adamlar aylardır iş yapamıyor ortada çözüm üretilmesi gereken bir problem var o insanlar da evlerine ekmek götürecek bi tık anlayış :)

Beğenmedim! (0)
Avatar
Mustafa 2020-09-05 13:07:14

19 mayıs üniversitesi öğretim üyesine yakışacak muhteşem bir bilimsel çalışma olmuş. Ülke böyle bilimadamlarının omuzlarında yükselecektir. Artık boş işler Nobel ödülünü alır bu güzide çalışma.

Avatar
Ziyan 2020-09-05 13:23:10

Üniversitenin Öğretim Elemanı bu konu uzerinden bunu çıkardıysa.Tezini kabul eden hocaların vahh haline...

Avatar
Misafir 2020-09-05 14:18:14

Bunları odunla dövücen millet can8n8n derdinde bunlar kumar derdinde ne gereksiz insanlar var

Avatar
NO Okey 2020-09-05 14:19:11

Vay anasını laaan bende OMU uzayda OKEY nasıl oynanır onu buldu sandim. Senin Emeklin gelmiş

Avatar
Anil yıldirim adiyaman 2020-09-05 15:40:04

Yani oynamasaniz olmazmi bizim buralar kapadin nekadar tasaruf oldu caninmi sikiliyor ibadet et namaz kil Allaha itiatet kardeşim ilahki harammi kariştirilsin kismetine bak bu salgin bi beladir rabimize bol bol duva edelim ki rabim bizleri afetsin benim tarzim yanliş diyorum iyideğil

Avatar
hasan 2020-09-05 16:01:06

suna kafa yoracagınıza coronaya yorsanız belkide aşıyı bulurdunuz..hayır bide ögretim görevlisi var işin içinde...

Avatar
ibrahim 2020-09-05 18:04:40

Tam zihni sinir icadı,