banner388

OMÜ'nün konuğu TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), 'Mezun-Öğrenci Buluşması' ve '25 Nisan Türkiye İstatistik Günü' etkinlikleri kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Enver Taştı konuk edildi.

OMÜ'nün konuğu TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), 'Mezun-Öğrenci Buluşması' ve '25 Nisan Türkiye İstatistik Günü' etkinlikleri kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Enver Taştı konuk edildi.

25 Nisan 2018 Çarşamba 22:35
OMÜ'nün konuğu TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı

Samsun Haber-Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Mezun-Öğrenci Buluşması' ile '25 Nisan Türkiye İstatistik Günü' etkinliklerine TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı konuk edilirken Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, TÜİK Bölge Müdürü İsmail Çapoğlu, Terme Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erol Terzi, Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci etkinliğe katıldı.

İSTATİSTİK BÖLÜMÜ TANITILDI

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, açılış konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Terzi, 1982 yılında kurulan OMÜ İstatistik Bölümü hakkında bilgi veririken FEDEK Akreditasyon Kurumunu ile bölümü daha iyi yerlere getirmek için başvuruların kabul gördüğünü ifade etti. Prof. Dr. Terzi, aktedirasyon çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmaların 2018 yılında bitmesini hedeflediklerini açıkladı.

MATEMATİK VE İSTATİSTİK BÖLÜMÜ BERABER ÇALIŞIYOR

Sözü Prof. Dr. Terzi'den devralan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, "Yaptığımız eğitim ve araştırma faaliyetlerinin, kalite ve verimlilik açısından belli bir seviyeye ulaşması bir gerekliliktir. Çünkü yapılan faaliyetlerin bir maliyeti var ve bu maliyet sonunda kalite ve verimliliğin denetlenmesi lazım. Bu durumda biz de Fakültemizin bazı bölümlerden başlayarak akredite olmasını arzu ediyoruz. Üniversite yönetimimizin de bu konuda her türlü desteği vereceğini belirtmesi üzerine Matematik ve İstatistik Bölümü'nde akredite çalışmaları başladı" diye konuştu.

BÖLÜM MEZUNLARI İLE TANIŞMA ÖNEMLİ

Öğrencilerin okudukları bölümlerin mezunları ile tanışmalarının çök önemli olduğuna değinen Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, "Üniversiteler sadece verdiği eğitimle değil, mezun ettiği öğrencilerin kariyer gelişimleriyle de kalite kazanan kurumlar artık. Son 10 yıldır da mezun kavramı ve mezunların kariyer gelişiminin takibi üniversiteler için önemli. Bu anlamda da Enver Bey her birimiz için bir rol model" diye belirtti. 

Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, 25 Nisan İstatistik Günü hakkında, "İstatistik bize 1950'lerde giren bir kavram olmasına rağmen kurumsal anlamda hâlâ yerine oturmadı. Geleceğin sayılı meslek alanlarından biri olsa da gerçek anlamda yerini bulmuş bir meslek değil. Bu konuda en çok sizlere görev düşüyor. Dünyada çok kolay kazanılmayacak bir bölümde okuduğunuzun farkında olun. Ayrıca son senelerde oldukça gelişim gösteren TÜİK ile üniversitelerin İstatistik bölümlerinin bir araya gelmesinin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

ATATÜRK'ÜN İDEOLOJİSİ BİLİMDİ

Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Atatürk'ün bilime verdiği önemi vurgulayarak, "Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün ideolojisi ve dayandığı felsefe akıl ve bilimdi. Akıl ve bilim de gözleme, eleştirmeye, yapılan deneylerden elde edilen verileri analiz ederek bunlardan bir sonuç çıkarmaya dayanıyor. Sürekli gelişmek ve yenileşmek için bunları yapmak şart. İnsanlar bir konuda söz söylerken elinde veriler olmalı. İşte istatistik, bu verileri sağlıyor. Aslında istatistik, bütün bilimleri temeli çünkü o olmadan hiçbir bilim alanında, kamu kurumunda, özel sektörde hatta bireysel alanda sorunlar belirlenemez, çözümleme yapılamaz. Bu nedenle istatistik yaygınlaştırmalıyız. Bunun aracı da Atatürkçü düşüncedir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından OMÜ 1987 Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü 1.'si TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı, istatistik bilimi ve TÜİK hakkında kısa bir seminer verdi.

Enver Taştı İstatistik Günü ile ilgili, "Toplumumuza istatistik biliminin önemini daha iyi anlatabilmek için bugünü Türkiye'de İstatistik Günü olarak kutluyoruz" dedi.

Enver Taştı konuşmasına şöyle devam etti: 


"İstatistik, verilerin doğru analiz edilerek kullanılması hususunda oldukça önem arz ediyor. Kısacası doğru, zamanlı ve güvenli bilgiler artık olmazsa olmaz. Evrensel bir konuşma diline sahip olması da istatistiğin önemli bir özelliği. Ülkeden ülkeye yorumlar değişmiyor. Ayrıca istatistik;  sadece sonuçların kamuoyuna sunulmasını değil, doğru politikaların izlenebilir hâle gelmesini de sağlıyor.

Çok iyi bir veri bilimci olmalısınız. Temel hedefiniz bu olmalı. Ekstra bilgi için kendiniz geliştirmelisiniz. Bilgisayarı derinlemesine bilmeli, diğer alanlarda da geniş bilgi birikimine sahip olmalısınız."

Enver Taştı, TÜİK işe alım ve staj hakkında bilgi verdi.


 

Son Güncelleme: 25.04.2018 22:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.