banner388

OMÜ'de Şeb-i Arus töreni düzenlendi

OMÜ'de Hz. Mevlana'nın ölümünün 744. senesinde "Şeb-i Arus Töreni" düzenlendi.

OMÜ'de Şeb-i Arus töreni düzenlendi

OMÜ'de Hz. Mevlana'nın ölümünün 744. senesinde "Şeb-i Arus Töreni" düzenlendi.

27 Aralık 2017 Çarşamba 17:03
OMÜ'de Şeb-i Arus töreni düzenlendi

Samsun Haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-Türkçe) tarafından "Şeb-i Arus Töreni" düzenlendi ve Hz. Mevlana, vefatının 744. senesinde anıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende; OMÜ-Türkçe Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ömer Saraç ile Okutman Seyfullah Öztürk, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci yer aldı.


"AMACIMIZ HZ. MEVLANA'YI ANMAK VE ANLAMAK"

OMÜ-Türkçe Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz konuşmasında, "Burada toplanma amacımız Hz. Mevlana'yı hem anmak hem de anlamaya çalışmaktır. Ancak onu anlamak kolay değildir. Çünkü Mevlana; Türkler, Farslılar, İslam alemi, Batılılar, kısacası tüm dünya tarafından sözlerinin derin manası anlaşılmaya çalışılan güçlü bir düşünürdür. Onun bu gücü de insanlığı yakalamış ve insanlığa dokunmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Sevgi, kardeşlik ve hoşgörüden bahsedildiğinde ilk akla gelen isim olan Mevlana, bu hayat felsefesiyle ölümünden yüzyıllar sonra bile insanları etkileyebilmektedir" ifadelerini kullandı.


"ŞEB-İ ARUS MEVLANA'NIN VUSLATA KAVUŞTUĞU GÜN"

"Şeb-i Arus"un anlamı ile ilgili konuşan Doç. Dr. Yakup Poyraz, şeb kelimesinin gece, arus kelimesinin ise düğün anlamına geldiğini söyleyerek, "Şeb-i arus tamlamasını Mevlana ölüm için kullanıyordu. Çoğu insan için korkutucu bir anlamı olan ölüm, Mevlana için düğün gecesi demekti. Çünkü tasavvuf felsefesine göre dünya gurbet ve sürgün yeri iken ölüm ise sürgünün bitmesi, vuslata ermek yani Allah'a kavuşmak anlamına geliyor. Kendisi de bir tasavvuf ehli olan Hz. Mevlana, ölüme bir gül bahçesine girer gibi girmiştir" açıklamalarında bulundu.


"DÜNYA BARIŞINI MEVLANA'NIN HAYAT FELSEFESİ GETİRECEK"

Doç. Dr. Poyraz, ölüme bakış açısı nedeniyle Mevlana'nın insanlığa hayat kavgasının anlamsızlığını anlatarak sevgi, barış ve hoşgörüyü nasihat ettiğine dikkat çekerek, "Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan zulümlere baktığımızda bugün dünyanın hiç olmadığı kadar barışa ihtiyacı var. Bu zulümlerin bitmesi bize bağlı, barışı getirecek olan bizleriz. Mevlana'yı anlamak, onun hayat felsefesine kulak vermek, dünyayı daha yaşanılır, daha huzurlu kılacaktır" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunOmü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.