banner388
banner390
banner410
banner408

OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Paneli

Büyük Çanakkale destanını konu alan “Çanakkale Savaşı ve Coğrafyanın Rolü” konulu panel OMÜ’lüleri bir araya getirdi.

banner269

OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Paneli

Büyük Çanakkale destanını konu alan “Çanakkale Savaşı ve Coğrafyanın Rolü” konulu panel OMÜ’lüleri bir araya getirdi.

16 Mart 2017 Perşembe 15:53
OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Paneli

Samsun Haber - OMÜ Tarih Topluluğu ve Coğrafya Topluluğu tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Mustafa Çağatay, OMÜ Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Koçak, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.
Panel de söz alan Coğrafya Topluluğu’ndan Özden Karakoç’un okuduğu “Çanakkale” şiiri salondan büyük alkış aldı.

“Hiçbir savaş tesadüfen kazanılmaz”

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek’in yer aldığı panele katılan Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, “Hiçbir savaşın tesadüfen, hazırlanılmadan kazanıldığına inanmam” dedi.

“Savaş nüfusu tahrip etmiştir”

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek de tarihin en kanlı savaşlarından olan Çanakkale Savaşı’nın genel nüfus üzerindeki etkisi ve ve o dönem için bölgenin nüfus yapısı hakkında bilgiler aktardı. Prof. Dr. İpek, “18,5 milyon nüfuslu Osmanlı’nın 2 milyon 855 bin kişisi askere alınmıştır. Savaş boyunca askere alınan nüfusun en az 500 bini salgın hastalıklara yakalanmıştır. Savaşa baktığımız zaman 200 bine yakın askerimiz esir düşmüştür. Yani savaşın nüfusu bir hayli tahrip ettiği söylenebilir. Bunun için Türk anıtlarına bakmamız yeterlidir” diye konuştu.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ise savaşın nasıl planlandığını ana başlıklarla anlatırken savaşın maddi ihtiyaçlardan nasıl beslendiğinin altını çizdi.
Panel, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı’nın panelistlere katılım belgesi vermesiyle sona erdi.

Son Güncelleme: 16.03.2017 16:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.