banner388

Obezite Böbrek Hastalığının Gelişiminde Büyük Risk

Açıklama, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu tarafından yapıldı

Obezite Böbrek Hastalığının Gelişiminde Büyük Risk

Açıklama, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu tarafından yapıldı

08 Mart 2017 Çarşamba 18:01
Obezite Böbrek Hastalığının Gelişiminde Büyük Risk

Obezitenin taşıdığı risk

Dr. Mustafa Kasapoğlu, 9 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle yapmış olduğu açıklamada obezitenin neden olabileceği durumlara dikkat çekmek istedi. Obezite hastalığının özellikle böbrek hastalığının gelişimi noktasında büyük risk taşıdığını ifade etti

Erken tanının önemini vurguladı

Kronik böbrek hastalığının dünyada ve Türkiye’de insan sağlığı açısından önemli bir durum olduğunu belirten Kasapoğlu, erken tanı koyulması yapıldığında önlenebilir ve geciktirilebilme durumunun olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bu hastalıklarda farkındalığın ve tanı koyma işleminin düşük seviyelerde gerçekleşmesinin erken teşhise imkan noktasında engellemeler oluşturduğunu ifade etti.

Kasapoğlu, ‘’ İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir." 


Türkiye’de her 6-7 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı söz konusu

Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı bir tarama çalışmasından bahseden Mustafa Kasapoğlu,  Türkiye’de her 6- 7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu söyledi.

Kasapoğlu, "2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması 'Sağlıklı böbrekler için sağlıklı yaşam' olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır. Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır.

Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik böbrek hastalığının başlıca risk faktörlerinden olup, son dönem böbrek hastalığının gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.