banner388

Nuh Tufanı'ndan sonra insanlar Samsun'da yaşadı

ABD'de yayınlanan bir makaleye göre Nuh tufanından sonra insanların yaladığı dünya üzerindeki 3 yerden birisi Samsun'dur.

Nuh Tufanı'ndan sonra insanlar Samsun'da yaşadı

ABD'de yayınlanan bir makaleye göre Nuh tufanından sonra insanların yaladığı dünya üzerindeki 3 yerden birisi Samsun'dur.

13 Ekim 2017 Cuma 12:09
Nuh Tufanı'ndan sonra insanlar Samsun'da yaşadı

Samsun haber - ABD'de yayınlanan bir makalede çarpıcı bilgileri gözler önüne serdi. Nuh Tufanı'ndan sonra insanların yaladığı 3 yerden birisinin Samsun'un Tekkeköy ilçesi olduğu belirtildi. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'ni ise 2 yılda yaklaşık 180 bin kişi ziyaret etti. Alanda arkeolojik kazı çalışmaları ise devam ediyor.

13 KATMAN KEŞFEDİLDİ

Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın yaptığı açıklamada, "Burası milattan önce 60 bin yılı ile eşleştiriliyor. Dünyada bilinen en eski 8'inci insan mesken yerleşkesi. Türkiye'de de en eski 3'üncü insan mesken yerleşkesi. Antalya'da Karain Mağarası, Yarımburgaz Adası'ndaki mağara ve üçüncü sırada Tekkeköy mağaraları geliyor. Onun için çok önemli bir yerleşke. Burası çok katmanlı bir bölge. Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Finike, Hitit, Helenistik, Arkaik, Danışment, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı'ya da uzanan katmanlar yer alıyor. Bölgemiz ve Türkiye için çok önemli bir bölge burası. Samsun'da yaklaşık 2 yılda 180 bin kişi burayı ziyaret etti" dedi.

YURT DIŞINDAN TALEPLER VAR

İlk kazı çalışmasının 1941 yılında yapıldığını belirten Aydın, "Tekrar bir kazı yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ancak biz şu an ön çalışmaları bitirmeye çalışıyoruz. Ziyaret edilebilir halde turizm potansiyelini değerlendirilmesi anlamında çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Onun dışında burada kazı yapılması lazım. Bu konu ile ilgili üniversite ile müze müdürlüğü ile koruma kurulu ile birlikte bir kazı çalışması planlanıyor. Kazı ile ilgili yurt dışında bazı üniversitelerden de talepler geliyor. Ancak biz yabancıların kazı yapmasından yana değiliz, yerli bir ekibin burada kazı yapmasından yanayız" diye konuştu.

ÖDÜLLÜ MÜZE

Vadideki 3 eski Rum evinin restore edildiğine dikkat çeken Aydın, "Ödüllü bir müze oldu. Bu vadi ile ilgili 5 etaplık bir projemiz var. Şu an ikinci etabını tamamlayabildik. Diğer üç etabın gerçekleştirilmesi için çalışmalarımız devam edecek. Ahşap yürüyüş parkuru yapılacak. Bu mağaralarda imitasyon hiper realistik heykellerle yaşam kesitlerini belirleyeceğiz. Bu arazinin karşı tarafından bir dere ıslahı yapılıyor. O çalışma bittikten sonra bir suni göl yapılacak. Antik köprülerle karşıya geçiş olacak. Trekking yolları, atlarla gezi parkuru, karavan parkuru yapmayı planlıyoruz. Yerel yönetim olarak biz önce tarihi korumakla yükümlüyüz. İkinci olarak ise turizm potansiyelinin değerlendirilmesi anlamında buralara mutlaka yatırım yapılmalı ve bu tür projeleri destek vererek çoğaltmalıyız" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.