banner388
banner390
banner410
banner408

Nesli tükenme tehlikesinde! Samsun'da görüldü

Nesli tükenme tehlikesinde bulunan 'su semenderi' Samsun'da görüldü.

banner269

Nesli tükenme tehlikesinde! Samsun'da görüldü

Nesli tükenme tehlikesinde bulunan 'su semenderi' Samsun'da görüldü.

27 Mayıs 2021 Perşembe 13:59
Nesli tükenme tehlikesinde! Samsun'da görüldü

Samsun’da 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Şükrü Avcı, doğada gezintiye çıktığı sırada bir gölün içerisinde kertenkeleye benzeyen canlılar olduğunu fark etti. Olayın ardından canlının fotoğraflarını fen bilgisi öğretmenine gösteren minik Şükrü, bu canlıların nesli tükenme tehlikesinde olan su semenderleri olduğunu öğrendi. Durum karşısında heyecanlı şekilde olayı anlatan minik Şükrü, "Kimse eline alayım, çalayım demesin. Gider jandarmaya şikayet ederim. Bunları burada ben koruyacağım" dedi.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin akciğerlerinden biri olan Kunduz Ormanları, her yıl binlerce insanı ağırlıyor. Eşsiz güzelliği ile konuklarına doyumsuz bir ortam sunuyor. Pandemi sürecinde yasaklar kapsamında bölge pikniğe kapatıldı. Bundan dolayı doğa kendini yenileme, temiz kalma fırsatı buldu. Tabiatın temiz kalmasıyla birlikte ise berrak ve temiz sularda yaşadığı bilinen nesli tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalan "su semenderleri", buradaki mini göllerde ortaya çıktı.

11 yaşındaki Şükrü Avcı, Kunduz Ormanları’nda gezintiye çıktığı sırada gördüğü canlıların fotoğraflarını Fen Bilgisi Öğretmeni Aslıhan Kul’a iletti. Öğretmenin verdiği bilgi üzerine bu canlıların "su semenderi" olduğunu öğrendi. Durum karşısında çok mutlu olan ve su semenderlerini korumayı kendine görev edinen Şükrü Avcı, bu canlıları sürekli koruyacağını ve bulamadığı takdirde jandarmayı arayacağını söyledi.

SU SEMENDERİ KENDİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

Vezirköprü Göl Ortaokulu’nda Fen Bilgisi Öğretmeni olan Aslıhan Kul, "Bulunduğumuz alana müdür bey oğluyla gezmeye geldiğinde su semenderini görmüşler. Biz de bu canlıyı incelemek için geldik. Gerçekten de su semenderi. Burada rastlanmıyorduk. Son 2 yıldır görülmeye başlandı. Bunu da şuna bağlıyoruz: Son iki yıldır pandemi ile savaşıyoruz. Doğadan insanların çekilmesiyle beraber su semenderi kendini göstermeye başladı. Bu türe Kunduz Ormanları’nda rastladık. Boyları 10 santim kadar var. Bu türün biz korunmasını istiyoruz. Doğal yaşam alanları tatlı su alanlarıdır" diye konuştu.

Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Şükrü Avcı ise "Burada bir su semendirine rastladık. Arkadaşımla burada geziyorduk. Kurbağalarla oynuyorduk, ilgilendiriyorduk. Sonra arkadaşım ‘biraz gezelim’ dedi. Tam gezerken burada bir kurbağa gördük ve kurbağaya yaklaşırken bir canlı fark ettik. Ben buna kertenkele dedim. Daha sonrasında babamı çağırdım. Babam bu canlıyı fen bilgisi öğretmenine sordu. Öğretmenim de su semenderi olduğunu söyledi. Su semendirini görünce çok sevindik. Buraya her geldiğimde bunları besleyeceğim, koruyacağım" şeklinde konuştu.

"JANDARMAYI ARARIM"

Su semenderlerini elleriyle besleyeceğini belirten minik Şükrü, "Burada altı-yedi tane canlı var. Kimse eline alayım, çalayım demesin. Gider jandarmaya şikayet ederim. Bunları burada inşallah ben koruyacağım. Yedi tane olduğunu anladım. Çalmayın, jandarmaya gider söylerim" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
SamsunSu Semenderi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samet 2021-05-29 09:14:40

Nesli mi tukenmekte hocam gelsin bizim orda su kanallari bunlardan dolu hatta bazilari biraz daha buyuk timsah gbi olmaya baslamis