banner388

Nejdet Güneysu: Adaletsizlik; bir an önce giderilmelidir

Samsun Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu, “Gelir vergisinde çalışanları ezen adaletsizlik; bir an önce giderilmelidir” dedi.

Nejdet Güneysu: Adaletsizlik; bir an önce giderilmelidir

Samsun Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu, “Gelir vergisinde çalışanları ezen adaletsizlik; bir an önce giderilmelidir” dedi.

11 Ekim 2017 Çarşamba 14:03
Nejdet Güneysu: Adaletsizlik; bir an önce giderilmelidir

Samsun haber - Samsun Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu, gelir vergisinde yapılan oran artışına tepki gösterdi.


“ADALETSİZLİK”


Yazılı bir basın açıklaması yapan Güneysu, “MEMUR-SEN ailesi olarak, salt ücret sendikacılığı yapmadık. Özellikle emek kavramını en geniş anlamda değerlendirip, sosyal maliyetin üzerinde durduk. Çözüm odaklı sendikacılık anlayışımızı da bu ilke belirlemektedir. Bu ilkeden hareketle inceleyip çözüm teklifleri oluşturduğumuz konulardan birisi de, gelir vergisine ilişkin adaletsizlik ve buna dayalı olarak kamu görevlileri dahil emek kesiminin yaşadığı mağduriyettir.  Gelir vergisine ilişkin tarifeler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 103. maddesinde yer almaktadır” dedi.


“GELİR KAYBI ARTTIRILMAK İSTENİYOR”


Söz konusu maddede gelirin vergilendirilmesinde iki temel parametreye yer verildiğini ifade eden Güneysu, “Bunlardan ilki oran, ikincisi ise oranın uygulanacağı matrahtır. İçinde bulunduğumuz süreçte her iki parametre açısından ücretli çalışanlar aleyhine sonuçlar doğuracak gelişmeler söz konusudur. Gelir vergisinde oranların uygulanmasına esas alınan matrahları artırırken cimri davranılmakta ve böylece kamu görevlilerinin gelir vergisi ödemelerinde cömert davranma dayatması yapılmaktadır.  Matrahtaki bu oyunun üzerine de şimdi %27’lik oran %30 çıkarılmak suretiyle emek kesiminin vergi kaynaklı gelir kaybı artırılmak istenmektedir” diye konuştu.


“GÜÇÜMSENMEYECEK FARKLAR”


Gelir vergisi matrahları, her yıl “yeniden değerleme oranı” üzerinden artırıldığına dikkat çeken Güneysu, “Gelir vergisi matrahlarının belirlenmesine etki eden yeniden değerleme oranında, TÜFE (bir anlamda tüketici enflasyonu) değil ÜFE (üretici kesimin enflasyonu) esas alınarak, gelirleri üretici fiyatlarına göre vergilendirilen fakat giderleri TÜFE’ye göre artan çalışan-ücretli kesim tablosu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, vergi kaynaklı gelir kaybını gidermek ve gelir vergisi noktasında adaleti tesis etmek, sosyal maliyeti minimize etmek için son derece önemlidir.  Bir başka husus ise gelir vergisi matrahının tespitinde statüler arası farklılıklarla oluşturulan vergi adaletsizliğidir. Aynı unvan altında ama farklı statülerde çalışan kamu görevlileri arasında, gelir vergisi matrahı ve dolayısıyla ödedikleri gelir vergisi tutarı yönüyle küçümsenmeyecek farklılıklar bulunmaktadır” şeklinde ifade etti.


Adaletsizliği giderecek yöntem bellidir diyen Güneysu açıklamasını şu şekilde şekilde sürdürdü; “Gelir vergisi matrahında KİT personelinin matrahı, 657 sayılı Kanuna tabi personelin tabi olduğu tutara göre belirlenmelidir. Tıpkı, ek ödemede olduğu gibi, tıpkı emekli maaşı ve ikramiyesinde olduğu gibi. Bu noktada, gelir vergisine ilişkin mevcut adaletsizliklerin giderilmesi yönünde adım atılmasını beklerken, aksi yönde bir irade ile %11 arttırılma yönünde düzenleme yapılması; adaletsizliğin sona ermesine değil derinleştirilmesine neden olmuştur.


“VERGİDE ADALET ESASTIR”


“Vergide adalet esastır” . İçinde bulunduğumuz süreç iyi değerlendirilmeli; %27’lik oranın 3 puan artışla %30’a çıkarılması yanlışından vazgeçilmeli ve gelir vergisinde yeniden değerleme oranın da ÜFE yerine TÜFE’nin esas alındığı sistem hayata geçirilmeli tekliflerimizi karşılayacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.


Özel şirketlerin vergilendirme oranı % 20 sabitesinde tutuluyor iken;  Çalışan kesime yüklenen vergi yükü ise; Yukarıda açıkladığımız nedenlerle kat kat yükseliyor. Samsun Memur-Sen Olarak çalışanların aleyhine olan Gelir vergisi Adaletsizliğinin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.“


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
can 2017-10-11 20:17:44

22 HANE ADALETE ADALETE GÜVENMİYORUZ kazandık 2011 yılında atakum
sahilde uygulanmadı,hemde yargıtaydan.bahçelerimiz işgal edilip bar oldu ada
tin üstünlüğüne inanıp dava ettik yıllar oldu kazanmamaıza rağmen yaptırım olma
dı,adalet belediyelerin keyfiyetinemi bağlı acaba,bilmiyoruzda

Avatar
aylapaloglu 2017-10-11 23:12:11

Adaletin işlemediği semt dedim içişleri bakanlığı dava edileceğimi bildirdi.suç
muş,değiştiriyorum işletilmediği semt,ATAKUM sahili,bahçelerimiz işgal edilip
açık hava barı oldu,iki bld.çevre md.lüğü üsülsüz ruhsat verdi kapalı yalıtımlı diye sokağın ortasına,ses 1 km den duyuluyor.Cam kapı açamadam,balkonda otura
madan yıllarımız geçti,cam kapı kapalı ses içeride.100 lerce insan bahçelerimizde
Tüm halk davetli açık hava konseri 214 sokaktan inin sahile hafta sonları ve çar
şamba geceleri gerçi her gece varda,arkalrı güçlüymüş biz 22 hane devletin gücü adaleti nerede diyoruz,NEREDE ADALET NEREDE