banner388
banner390
banner410
banner408

Nebiyan Fasulyesi daha pazara inmeden satılıyor

Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan Dağ'nda yetiştirilem ‘Nebiyan fasulyesi’ dikimi yapılmadan sipariş alınıyor, pazara inmeden satılıyor.

banner269

Nebiyan Fasulyesi daha pazara inmeden satılıyor

Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan Dağ'nda yetiştirilem ‘Nebiyan fasulyesi’ dikimi yapılmadan sipariş alınıyor, pazara inmeden satılıyor.

28 Ağustos 2021 Cumartesi 13:05
Nebiyan Fasulyesi daha pazara inmeden satılıyor

Kilosu 15 liradan alıcı bulan Nebiyan Fasulyesi kırmızı ete yakın değerde protein içermesi, lezzeti ve tamamen organik yetiştirilmesiyle sofralardaki yerini almaya başladı.


“Önümüzdeki senenin siparişlerini bu seneden alıyoruz”

Çalıştığı iş yerinden ayrılıp organik tarıma başlayan Şafak Ayvaz Nebiyan fasulyesi ile ilgili, “Organik tarım üzerine ürünler yetiştirmek, tüm Türkiye’ye pazarlamak için köyüme yerleştim. Buralar baba-dede toprağa araziler. Biz de bunu daha profesyonel bir şekilde 2 senedir yapmaya çalışıyoruz. ‘Nebiyan fasulyesi’, ‘Nebiyan fındığı’, ‘Nebiyan çileği’ zaten yöre halkı tarafından bilinen ürünler. Bu sene itibarıyla ürünlerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi’nde(ÇKS) organik fasulye ve fındık görülüyor. Bu şekilde ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Bölgemiz organik ürünlerle meşhur. Bölge halkı kesinlikle ilaç kullanmıyor, hayvan gübreleri ile ürünlerini yetiştirmeye özen gösteriyor. Suladığımız su, meşhur Nebiyan suyu. Sulamamızı bu su ile yapıyoruz. Fasulyelerimiz yetişiyor. Yetiştikten sonra siparişlerimizi alıyoruz, aynı gün öğlene kadar fasulyelerimizi hasat ediyoruz, öğleden sonra siparişlerimizi götürüp veriyoruz. Sabah bahçemizde, akşam sofralarında oluyor. Taze bir şekilde müşterilerimize ulaştırıyoruz. Fasulyemize rağbet oldukça fazla, pazara inme gibi bir derdimiz yok. Fasulyemizi topluyoruz, aynı gün götürüp teslim ediyoruz. Hatta dikmeden önümüzdeki senenin siparişlerini bu seneden almaya başlıyoruz. Alan memnun kalıyor. Kısa sürede pişen bir fasulye. Normal bir fasulye düdüklü tencerede yarım saatte pişer, bizim fasulyemiz normal tencerede 15 dakikada pişer. Ev hanımlarını yormayan bir fasulye. Hemen hazırlanıp sofraya gelen bir ürün” ifadelerini kullandı.


“Ata tohumu, tohum bankasına da gönderdik”


Ayvaz, “Ağır makineler, ağır ilaçlar kullanmıyoruz. Tohumlarımız ata tohumu. Senelerdir bizde muhafaza ettiğimiz bir tohum. 60 sene evvel Trabzon’dan getirdiğimiz tohumlar. Kesinlikle hazır tohum kullanılmıyor. Neneden, dededen muhafaza ettiğimiz tohumlar. Hala da muhafaza etmeye devam ediyoruz. Hatta Nebiyan fasulyesinin tohumunu Tohum Bankası’na gönderdik, orada da muhafaza edilecek. Gelecek nesillere aktarılması amacıyla. Lezzeti Nebiyan Dağı’ndan ve suyundan kaynaklanıyor. Aynı fasulyeyi farklı bölgelerde denemelerine rağmen aynı lezzeti yakalayamadılar. Görüntü olarak çok yaklaşıldı. Hatta biz de bundan muzdaribiz. ‘Nebiyan fasulyesi’ diye pazarlarda satıyorlar. Fakat lezzet olarak kesinlikle aynı lezzeti vermiyor. Tamamen bölgeyle alakalı durum. Sadece Nebiyan Dağı’nın eteklerinde yetişiyor, sadece burada aynı lezzeti veriyor. Denizli’de, Bursa’da, Erzurum’da profesyonel çiftlikler tarafından denendi. Tohumlarını buradan alıp denemelerine rağmen, organik yapmalarına rağmen aynı lezzeti yakalayamadılar. Tamamen bölgenin coğrafi özelliği ve sulama suyunun Nebiyan suyunun olması ile alakalı bir durum olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
 

Anahtar Kelimeler:
SamsunSamsun HaberNebiyan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Satı Şen 2021-09-01 11:08:37

Selam ben Samsun Atakum' da ikamet etmekteyim. söz konusu fasulyenin tohumunu bulabiliriyim. saygılar

Avatar
Halit 2021-08-30 12:49:22

Zaten pazara gelse yerinde durmaz fasulye 1 TL ye kapış kapış ederler