banner388
banner390
banner410

(SÖZ NAMUSTUR) şeklinde söylenen bir deyim vardır. Verilen sözün tutulması, dini açıdan da önemlidir. Verilen sözün tutulması o kadar önemlidir ki, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bu hususa defalarca vurgu yapılmıştır. Söz vermek bir ahittir. Verilen sözü yerine getirmek ve ahde vefa etmek de İslam açısından bir müminde bulunması gereken en önemli sıfatlardan birisidir. Yalan yere söz vermek, vaatte bulunmak, dini açıdan sözün tam anlamıyla bir afettir. Önemle dikkatleri çeken NEFSANİ arzular uğruna İmam nikahı ile kayıtsız evlilikler rezaleti ) Söz verip yerine getirmemek, münafıklıktır. Maalesef günümüzde, insanları kandırmak için vaatte bulunmak, yalan yere söz vermek çok artmıştır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Sözlerinizi yerine getirin.”

“Ahde (verilen söze) vefa edin; hiç şüphesiz ahitten (verilen sözlerden dolayı) hesap sorulacaktır.”

“Yapmayacağınız sözü söylemeniz, Allah katında büyük bir günahtır.”

Hz. Peygamber (sav) de bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur:“Şu üç şey kimde bulunursa -oruç da tutsa, namaz da kılsa- o, münafıktır; -Konuştuğu zaman yalan söyleyen,-Verdiği sözden cayan ve -İtimat edildiği halde emanete ihanet eden.”Yine bir hadis-i şerifte mealen şöyle buyrulur: “Yarın Kıyamet gününde içinizden bana en yakın olanınız, konuşurken en doğru konuşanınız, emaneti en iyi eda edeniniz, verdiği söze ve ahde en çok sadık kalanınız, ahlakı en güzel olanınız ve halka en yakın olanınızdır. (onların dertleriyle en çok ilgileneninizdir).” Yine hadis-i şeriflerde: “Sözünde durmayan kimsenin dini olmaz.” “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, mutlaka verdiği sözü yerine getirsin.”Verilen sözlerin tutulması gereği konusunda diğer bazı söylemlere de yer verelim: Hazret-i Ali buyurur ki: “Söz verirken acele etme. Çünkü söz namustur.” Erkek kişi söz verir. Adam olan kişi verdiği sözü tutar. Eğer birine bir söz verdiyseniz onu mutlaka tutun. Verilen söz, vaktinde verilmesi gereken bir borçtur. Bazı kişilerde söz senettir. Bazı kişilerde senet bile güvence değildir. Sözünün eri olmayan, mertlikten söz edebilir mi? Ya söz verme, ya da tut. Tutamayacağın sözü verme, yut! Söz bir kere verilir ve sonunda ne olursa olsun yerine getirilir. Verdiği sözü yerine getirmeyene kahpe denilir.

Sözün özü, SÖZ NAMUSTUR!

Ne var canım sözlerde?

Söz değil mi alt tarafı?

Alınır da verilir de!

Tutulur da tutulmaz da!

Sözün de namusu mu olurmuş? demeyin. Siz siz olun söz verdiğiniz de tutun, tutun ki insanların güvenini kazanın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hazin 2021-06-02 01:48:49

Öyle insanlar var ki etrafımda; bu kişiler herhangi birşey söylerken,acaba doğru mu,yoksa yalan mı diye mutlaka önce bir sorguluyorum. Tanımadığım insanların zaten sözüne hiç itibar etmiyorum. Birisiyle herhangi bir alışverişim olacaksa,mümkün mertebe sağlama almaya çalışıyorum. Zaten Allah "yazınız" buyuruyor. Şahsen böyle değildim ve toplum da bu denli değildi. Yalan söyleyen,kıvrak manevraları olanlar tefe koyup çalışırdı yakın zamana kadar. Bugün ise gözünün içine baka baka yalan söyleyen,inkar edip laf canbazlıği yapanlara karşı toplumun bir müeyyidesi yok. Kanıksandı herşey. Toplumdaki dejenerasyonları,ahlaki çürüme ve zaafiyetleri dillendirmeye devam ettiğiniz için size hasbi duygularla teşekkür ediyorum.