banner388

Aynalar, günlük hayatımızda önemli bir yer tutar. Her sabah saçımızı taramak, traş olmak, makyajımızı yapmak, kıyafetimizi düzeltmek için aynaların karşısına geçeriz. Hepimizin bir aynaya ihtiyacı olduğu doğru ama Mevlana’nın “İyi dostu olanın aynaya ihtiyacı yoktur” sözünden hareketle bizde dostlarımızı iyi seçersek aynalara ihtiyaç duymayabiliriz.


İnsanın dostları aynalar gibidir ne görürse, aynen onu yansıtır. Yani hiçbir yalana tenezzül etmeden, dalkavukluk yapmadan, ikiyüzlülüğe müracaat etmeden gerçekleri olduğu gibi insanın yüzüne söyler. Aynalar yalan söylemez ama camı düzgün, sırı sağlam ise. Yamuk aynalar ise yalancıdır, aldatıcıdır. Yamuk aynalar gibi dost bildiğimiz insanlar da, yüzümüze güler, arkamızdan kuyumuzu kazar. Bunlar da yamuk aynalara benzer. Yalan söyleyerek kendimizi kandırmayalım, kişiliğimizi öldürmeyelim ki; toplumda karşılığımız olsun. Aynaya bakmak, gerçekleri görmek, gerçeklerle yüzleşmek demektir. Keşke yamuk aynalara değil de düz aynalara bakabilsek. Aynalara baktığımızda irkilip kendimize gelsek, ne yapıyorum diyebilsek, yalan söylemesek. Aynayı sadece saçlarımızı taramak ve süslenme aracı olarak kullanmasak. Yalan söylerken hiç yüzü kızarmayanlar, araştırmadan, soruşturmadan yalan söyleyenler iftira atanlar, aynanın karşısına ilk geçmesi gerekenlerdir.


Yalan söyleyenler, keşke yalan söyleyeceklerine biraz aynaya baksalar. Bakmazlar, bakamazlar; çünkü baktıklarında yüzleri kızarır. Gizlerimizi gizleyemediğimiz, kötü düşüncelerimizi saklayamadığımız tek yer aynaların karşısıdır. Aynalar asla yalan söylemezler, aldatmazlar, ihanet etmezler, doğruları gizlemezler. Aynalar güzeli de gösterir çirkini de gösterir aynaya bir defa bakmak yeterlidir. Bazıları aynaya bakınca görmek istediği şeyi görür ve bu aynanın suçu değildir. Her insan aynaya baktığında yüzüne yansıyan ruhunu görür. Aynaya güzel bakan, güzellikler görür, güzellikleri görür. İnsan insanın aynasıdır derler ya. O hesap! Onda kendimizi görürüz! Siyasette, ticarette, sosyal hayatta aklımıza gelebilecek her dalda aynaya bakma ihtiyacımız var. Bol miktarda mürekkep yaladığını iddia eden markalı ve imtiyazlı kişiler, sizde aynaya iyi bakın ve halinizi görün. Ama aynaya bakınca başkasını değil kendinizi görün. Herkes
aynaya bakacak sonra konuşacak.

Aynalar… Belki de en önemli yüzleşme araçlarından biridir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.