banner388

MHP'li Usta fındık sorununa değindi

Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın fındık açıklamalarına tepki gösterdi.

MHP'li Usta fındık sorununa değindi

Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın fındık açıklamalarına tepki gösterdi.

20 Aralık 2017 Çarşamba 11:57
MHP'li Usta fındık sorununa değindi

Samsun haber - Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TBMM Genel Kurulunda 2018 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Eğer TMO olmamış olsaydı acaba fındık ne olacaktı, sizlere sormak istiyorum. Fındık fiyatları ne olacaktı? Bakın, fındık fiyatları, emin olun, 5 lira veya 6 lirayla stokçuların elinde olacaktı ama Tarım Bakanlığımız ve TMO bunu ne yaptı? Dekar başına teslim edebileceği ürün miktarını 90 kilogramdan 130 kilograma çıkardı" dedi.

Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bakan Fakıbaba'nın açıklamalarına tepki gösterdi.

"YANLIŞ BİR VARSAYIMDIR"

Fındık üreticisinin mağdur olduğunu ifade eden MHP'li Usta, "Dünya fındık üretiminin yüzde 75'inin yapıldığı bir ülkede ve çok parçalı, çok küçük üreticilerin olduğu bir yerde, üreticinin örgütlü olmadığı bir yerde bir müdahale kurumunun olmaması şeklinde bir varsayım yapılamaz, bu yanlış bir varsayımdır. Kaldı ki bu müdahale kurumu da güçlü değildir. Şu anda Türk fındığı yabancı tekellere teslim edilmiştir, bunu görmemiz lazım. Fındığın ortalama maliyeti 10-10,5 lirayken, fındık üreticinin elinden büyük ölçüde 8 liradan çıkmıştır, şu anda 8-9 lira civarında bir fiyatı vardır. Fındık üreticisi mağdur olmuştur, bunu görmemiz lazım" dedi.

"ÖNERİLERİMİZ OLDU"

Yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Usta, "Ciddi yapısal sorunlar da var. Biz bunları burada çok konuştuk, bizim de defalarca bununla ilgili grup önerilerimiz oldu. Yapısal sorunları çözmenin üzerine düşülmesi lazım. Müdahale kurumunun da hem finansal açıdan hem de teknik açıdan çok güçlü olması lazım" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.