banner388
banner390
banner410
banner408

Marangozlukta geçen 68 yıl

Samsun'da yaşayan 75 yaşındaki marangoz Rızvan Özşahin, 68 yıldır bu mesleği yürütüyor

banner269

Marangozlukta geçen 68 yıl

Samsun'da yaşayan 75 yaşındaki marangoz Rızvan Özşahin, 68 yıldır bu mesleği yürütüyor

25 Temmuz 2019 Perşembe 19:55
Marangozlukta geçen 68 yıl

Çarşamba ilçesinde 68 yıldır marangozluk mesleğini yaptığını belirten Rızvan Özşahin, çeşitli ahşap ustalarından örnek alarak bu işe başladığını söyledi. Öğrendiği günden bugüne işini severek ve isteyerek yaptığını, emekli olmasına rağmen hala devam ettiğini vurgulayan Özşahin, “Ben burada keser sapı, ağaç beşik, oklava, sepet ve hamur açmak için sofralar üretiyorum. Eskiden çok fazla alım vardı ama şuanda insanlar bunları tercih etmiyor. Fakat bu bizim mesleğimiz olduğu için bizler bunları sürdürmek istiyoruz. Eskiden ağaç beşikleri çok fazla yapardık ve insanlar alırdı fakat şimdi tek tük isteyen olursa yapıyoruz. Yaptıklarımız da dükkânda bekliyor, alan yok” dedi. 

"Bizler bu işi öğretmek için can atıyoruz"

Yok, olmaya yüz tutmuş marangozluk mesleği hakkında düşüncelerini dile getiren Özşahin, “Bu mesleği köyde 75 haneden 3 hane yapıyoruz. Çarşamba’da bu mesleği yapan çok az usta kaldı. Halktan istek olmuş olsa eğer bizler bu işi öğretmek için can atıyoruz. İsteriz ki bizim bu mesleğimiz yaşasın. Bir malı yapmak önemli değil önemli olan gelecek kuşaklara bunu devretmek. Eskisi gibi talip olan yok. Teknolojinin gelişmesi bizleri çok fazla etkiledi” diye konuştu. 


Son olarak duygularını aktaran Özşahin, “Çok zorluk çektik ve çok acı dönemler gördük. 60 sene önceki sıkıntılar şu anda mevcut değil. Ben 24 saat boyunca çalıştığım zaman bir 24 saat daha çalışmak isterdim. Gençler boşuna 1 saniyesini bile geçirmesinler. Çalışan insan asla aç kalmaz. Tembellikten hiçbir şey doğmaz. Çalışan karşılığını alır. Biz mesleğimizi öğretmek için hazırız” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Öz alacamli 2019-07-25 23:13:49

MAAŞALLAH amaçla...harikasiniz siz

Avatar
yunus özşahin 2019-07-26 11:59:53

eski ustalardan kim kaldı amca helal sana