banner388

Mahkeme kamulaştırmaya 'dur' dedi! Köylülerin büyükşehire karşı hukuk zaferi

Samsun'un Kavak ilçesinde kurulan taş kırma ve eleme tesisinin büyütülmesi adına kamulaştırma yapılmasına mahkeme karşı çıktı. 

Mahkeme kamulaştırmaya 'dur' dedi! Köylülerin büyükşehire karşı hukuk zaferi

Samsun'un Kavak ilçesinde kurulan taş kırma ve eleme tesisinin büyütülmesi adına kamulaştırma yapılmasına mahkeme karşı çıktı. 

29 Temmuz 2021 Perşembe 12:26
Mahkeme kamulaştırmaya 'dur' dedi! Köylülerin büyükşehire karşı hukuk zaferi

Kavak ilçesi Dağardı mevkisinde taş kırma ve elem tesisi için kamulaştırma yapılmasına mahkeme tarafından red kararı verildiğini duyuran Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, köylülerin büyükşehire karşı hukuk mücadelesini kazandığını ifade etti. 

Konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

KAMULAŞTIRMAYA KARŞI DAVA AÇILDI

Dağardı mevkiinde 28 Ağustos 2020 tarihinde taş kırma eleme tesisi adı altında çalışma başlatan Samsun Büyükşehir Belediyesi, yöre halkının tüm itirazlarına rağmen faaliyetlerini sürdürmüş, bu süreçte kapasite artırımına gitmiş ve bu büyüme kapsamında köylünün tapulu arazilerini de kamulaştırmak istemiştir. Arazi sahipleri Dağardı Mevkii’nde yer alan ve kamulaştırılması istenilen 124 ada 5, 14, 15, 16 ile 17 parsel numaralı alanlar için Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne karşı 11 Ocak 2021 tarihinde dava açmıştır. 

BÜYÜKŞEHİRİN TEMYİZ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada “büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi bulunmaması karşısında, taş kırma ve depolama tesisi yapılması amacıyla uyuşmazlığa konu taşınmazın kamulaştırılmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Belediyenin karara karşı yaptığı temyiz başvurusu da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. 

BÜYÜKŞEHİR MAHKEME KARARINI NE ZAMAN UYGULAYACAK

Haklı davalarında SAMÇEP olarak her zaman yanlarında olduğumuz yöre halkı, yaşam alanlarında yapılan bu hukuksuz eylemi en başından sezmiş ve mücadelelerinde dimdik durmuştur.

Taş ocağı kurulum çalışmalarının ilk günlerinde, tapulu arazilerinin yasadışı ihlal edilmesine köylülerin itiraz etmeleri üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin “bedeli neyse ödenir” şeklinde yanıt verdikleri mahkeme tutanaklarında yer almaktadır. Şimdi Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz, bu hukuksuzluğun bedelini nasıl ödeyeceksiniz?  

Mevzuatta taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi olmayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, verilen karara rağmen bahsi geçen alandaki çalışmalarını hız kesmeden ilerletmektedir. Bir taraftan yeni makinelerle tesis büyütme işlerini sürdüren belediye diğer taraftan da taş kırma faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi İdare Mahkemesinin kararlarını uygulamak için neyi beklemektedir?

Akkisan Firması’nın ruhsat sahasından maden çıkararak bölgedeki çalışmasını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararlarına uymaya davet ediyoruz. 

Akkisan ile kapalı kapılar ardında yapılan protokol araştırılsın…

AKP Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır’ın aile şirketi olan Akkisan Firması’nın ruhsat sahasının Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılması ile ilgili olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde bir sözleşme dahilinde alanın kullanıldığının bilgisini almış bulunmaktayız.

SİT ALANINDA MADEN RUHSATI

Temiz havasıyla, doğal güzellikleriyle bir tabiat harikası olan Bekdemir Mahallesi için bir karar da Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilmiştir. Bekdemir sakinlerinin, köylerinde Kale Tepesi olarak bilinen ormanlık alanda çeşitli tarihi buluntular olduğu yönünde CİMER’e başvuru yapması üzerine Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bağlı görevliler bahsi geçen alanda arkeolojik incelemeler gerçekleştirmiştir. Yapılan araştırma ve değerlendirmede ormanlık alan içerisinde kale duvarı, mağara, seramik ve tuğla parçaları ile haç oymalı taşlara rastlanmıştır. Buluntuları ve alanın jeopolitik konumunu değerlendiren Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bahsi geçen alanın bir kale yerleşmesi olduğu yönünde karar vermiş ve Kale Tepesi’nin 1. ve 3. derece SİT alanı olarak tescil edilmesine karar kılmıştır.

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun arkeolojik sit alanı olarak belirlediği koordinatlarla maden sahalarının koordinatları kesişmektedir. Belirlenen 1. ve 3. derece arkeolojik SİT alanları çevresinde 3 farklı kurum/şirkete ait maden ruhsat sahası bulunmaktadır. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, arkeolojik SİT alanını içerisine giren Akkisan ve Kavçim şirketlerine ait ruhsat sahalarının SİT alanından çıkarılması yönünde karar vermiştir.  

Bu hususta Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin alandaki faaliyetlerinin durdurulması için Samsun Valiliği’ni Samsun milletvekillerini, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nü, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini, Kavak Belediye Meclis üyelerini göreve davet ediyoruz.
 

Son Güncelleme: 29.07.2021 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sami 2021-07-29 13:31:40

Bence dosya Samsun Bölge 2.idare Mahkemesine düşerse büyükşehir kazanır diye düşünüyorum.

Avatar
hikmet öğütcü 2021-07-29 13:52:07

güzelim köyümün güzel doğası yeşil alanı sonunda hak adelet yerine geldi çıkarcı menfaatci kesim çekin pis ellerinizi güzelim köyümden

Avatar
Vatansever55 2021-07-31 09:26:13

Düpedüz soygundur bu taş kırma bilmem ne hikaye bunların gözü yerin altındaki hazinelerde ne kopardıysalar kâr hakda bunlar hukukda yağmalaniyor güzel ülkem