banner388
banner390
banner410
banner408

Leylekler Kuş Cenneti'ne göç etti

7 bin kilometre uçan leylek sürüsü Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne geldi. Kuş Cenneti'nde 950 yuva barındıran Leylek Ormanı adeta leylek apartmanları anımsatıyor.

banner269

Leylekler Kuş Cenneti'ne göç etti

7 bin kilometre uçan leylek sürüsü Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne geldi. Kuş Cenneti'nde 950 yuva barındıran Leylek Ormanı adeta leylek apartmanları anımsatıyor.

27 Mart 2018 Salı 11:07
Leylekler Kuş Cenneti'ne göç etti

Samsun haber - Afrika'dan yola çıkan leylek sürüsü 7 bin kilometrelik uzun yolculuğun sonunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan Leylek Ormanı'na geldi. Leyleklerin kendilerinin yaptığı yuvalar leylek apartmanları anımsatıyor. Dişi leyleklerden önce gelen erkek leylekler Kızılırmak Kuş Cenneti sınırlarında bulunan Bafra Doğanca Mahallesi civarında bulunan yuvaları tamir ettikten sonra dişi leylekler geldi. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne gelen leyleklerin her biri 4 yada 5 yavru büyütecekler. 7 bin kilometrenin sonunda Kuş Cenneti'ne gelen leyleklerin yumurtaları mayıs ayında yumurtadan çıkmaya başlayacak.

Erkek leylekler yavrular yumurtadan çıktıktan sonra yavrulara zarar vermemek için Leylek Ormanı'nın diğer bir bölümü olan Leyleklerin Kır Kahvesi denilen bölgeye geçecekler, bu süre zarfında dişi leylekler yavruların başında kalıp yavrularını büyütecekler. Bölgede 5 aylık sürenin sonunda yavrular yeterli derecede büyüdükten sonra uçuş talimlerinin ardından sürü daha sıcak bölgelere göç edecek.

Her bahar ayında Samsun'a gelen leyleklerin yuvaları onarıp yerleştiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Cengiz Akyüz, "Leylekler her yıl düzenli olarak ilkbaharda üremek için deltaya geliyorlar. Üredikten sonra sonbahara doğru ise tekrar sıcak ülkelere göç ediyorlar. Kızılırmak Deltası’nda bugüne kadar kayıt altına alınmış yaklaşık olarak 950 adet leylek yuvası bulunmakta. Leylekler Mart ayında buraya gelerek geçen yıldan kalma yuvalarını tamirat ederek tekrar bu yuvalarına yerleşiyor. Burada dişi leylekler kuluçkaya yatıyor ve üredikten sonra 15 Ağustos itibariyle buradan yaklaşık olarak 7 bin kilometre uzaklıkta olan Afrika’ya göç ediyorlar. Kızılırmak Deltası’nda her yıl 5 bin leylek popülasyonu söz konusu oluyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.