banner388

Kuş Cenneti'nde 350 kuş türü var

Peyzaj Yüksek Mimarı Rabia Nurhan Dündar, "Kızılırmak Deltası'nda; 350 adet kuş, 42 adet memeli, 35 adet balık, 13 adet sürüngen ve 12 adet amfibi türünün tespit edildi" dedi.

Kuş Cenneti'nde 350 kuş türü var

Peyzaj Yüksek Mimarı Rabia Nurhan Dündar, "Kızılırmak Deltası'nda; 350 adet kuş, 42 adet memeli, 35 adet balık, 13 adet sürüngen ve 12 adet amfibi türünün tespit edildi" dedi.

25 Mayıs 2018 Cuma 18:18
Kuş Cenneti'nde 350 kuş türü var

Samsun haber - Su Ayakizi Raporu Samsun'un İklim Değişikliğine Adaptasyonu Sürecinde Kızılırmak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi kapsamında oluşturulan heyet tarafından hazırlandı. 

Su Ayakizi Raporu Değerlendirme Çalıştayı ile 7 ayda bitirilen rapor katılımcılara anlatıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezinde düzenlenen rapor ile ilgili ilk olarak Proje Koordinatörü Mehmet Huntürk genel bilgileri aktardı.

Kızılırmak Deltası Sulak Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler'in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda Peyzaj Yüksek Mimarı Rabia Nurhan Dündar “Su Ayak İzi Tespit ve Bulgular”, Jeoloji Mühendisi-Hidrojeolog Yrd. Doç. Dr. Şehnaz Şener “Hidrojeolojik Analizleri, Su Kimyası-Kalite Özellikleri, Kirletici Kaynakların Değerlendirilmesi” ve Jeoloji Mühendisi-Hidrojeolog ve Öğretim Görevlisi Erhan Şener “Kızılırmak Deltası’nda Su Yönetimi Modellenmesi” konularında sunum yaptı. 

Peyzaj Yüksek Mimarı Rabia Nurhan Dündar yaptığı açıklamada "Yaptığımız literatür ve arazi çalışmalarına bakıldığında en güncel şekliyle; 350 adet kuş türü, 42 adet memeli türü, 35 adet balık türü, 13 adet sürüngen türü, 12 adet amfibi türünün Samsun Kızılırmak Deltası'nda yaşadığını tespit ettik. Bunun dışında manda ve yılkı atları gibi diğer canlı türleri ile ilgili de çalışmalar yaptık. Alanımızda habitat çeşitliliği çok fazla. Bu durum canlı çeşitliliğini üst düzeyde olmasının en önemli etkenlerinden biri. Mevcut arazi kullanımı değişimlerini ortaya koyduk. Tarımsal alanların kullanımını da inceledik. Bu konular içerisinde bizi en fazla ilgilendiren çeltik konusuydu. Çünkü çeltik suyun bol olduğu yerlerde yetiştiriliyor. Geçmişten günümüze çeltik konusunu analiz ettik. Kızılırmak Deltası'nda çeltik yetiştiriciliği 2017 yılında yüzde 70 oranlarına yaklaştığını gördük. Çeltik yetiştiriciliği her yıl yüzde 5 oranında artış gösteriyor. İlerleyen yıllarda çeltik yetiştiriciliğinin artacağını düşündüğümüzde suyun kullanımı noktasında bir yönetim sisteminin oluşturulmasına karar verdik" dedi. 


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.