banner388

Romanya'nın Braşov şehrinin yakınlarında bulunan Bran Kalesini ziyaret için sabah erkenden yola koyuluyoruz.Bran kalesi yüzyıllar öncesinden gelen tarihi bir gizeme sahip olunca insanı daha gitmeden heyecanlandırıyor.

Bran Kalesi deyince bir çoğunuza bir şey ifade etmiyor olabilir, hatta nereye olduğunu bile bilmiyor olabilirsiniz.Bran kalesi günümüzde Romanya sınırları içerisinde yer alıyor.Bran kalesini ilginç yapan şey ise bizim tarih sayfalarımızda da çokça kez ismi geçen Vlad Tepeş ancak  biz kendisini daha çok “Kont Drakula” veya “Kazıklı Voyvoda’’ olarak bildiğimiz Eflak Hükümdarının yaşamı bu kaleyi ilginç kılıyor.

Vlad Tepeş’in yani Drakula’nın yaşam hikayesi Osmanlı’ya kadar uzanıyor.Öyle ki Şehzadelerle birlikte yaşamış.Tabii bunları anlatmadan önce Bran Kalesinin tarihinden bahsetmek istiyorum.

Bran Kalesi 

1377 yılında Bran şehrini Türk istilacılardan korumak için halkında yardımıyla Saksonlar tarafından taştan inşaa edilmiş. O tarihlerde kale daha çok önem teşkil etmiyormuş.Dağların arasında etrafa hakim bir kontrol noktası olarak kullanılmış. 1438-1442 yılları arasında Osmanlılara karşı savunma amaçlı kullanılan kale yıllar içerisinde değişik amaçlar içinde kullanılmış.(silah deposu,konaklama,sığınak gibi).Drakula diğer adıyla Kazıklı Voyvodanın 1448-1476 yılları arasında Transilvanya Alplerinden geçerken birkaç defa bu kaleye gelip konakladığını biliniyor. Aslında Macar Krallığı’na ait olan kale, borçları yüzünden 1533 yılında Braşov kentine geçmiş. Bran kalesi daha sonra Romanya Kraliyetinin yazlık ikamet yeri olmuş. Kral Ferdinand’ın karısı Kraliçe Marie burada sıkça zaman geçirmiş.Kraliçe Marie’nin kendisi için yaptırdığı bir diğer saray ise şuan Bulgaristan sınırları içinde bulunan Balçık’da yer alıyor.(Detaylı okumak için Balçık Sarayı).

Bran sarayını ziyaret ederken insanın aklına direk Drakula’nın yaşadığı bir yere gittiğiniz için ister istemez kalede tabut, işkence aletleri, kazıklar felan göreceğini düşünüyor.Kısmen bu tür şeyler var fakat bunların o tarihlerden kalan bir şey olmadığı çok aşikar.Kalenin ziyarete açılmasında sonra içeriye koyulan bir takım işkence aitleri var.

Fakat daha çok Romanya Kraliyetine ait şeyler bulunmakta.Kraliçe kalede yaşamaya başlamadan önce kalede birçok değişiklik yaptırmış.Şuan kaleyi ziyaret ettiğinizde içeride Kraliçe Marie’nin yatak odası, kullandığı eşyalar, yemek odası,portreler,kütüphane,kraliyet taçları,bayraklar ve flamaları görebiliyorsunuz.

Giriş Ücreti: 35 Lei (8 Euro) Öğrenci 20 Lei ( 4,5 Euro)

Ziyaret Saatleri; 

1 Nisan  – 30 Eylül

Pazartesi : 12:00 – 18:00

Salı-Pazar 09:00-18:00

1 Ekim  -  31 Mart

Pazartesi : 12:00 – 16:00

Salı-Pazar 09:00-16:00

Kazıklı Voyvoda ,Drakula veya gerçek adıyla Vlad Tepeş Kimdir?
 

Şöyle bir geçmise baktığımızda Vlad Tepeş’in bizim tarihimizde önemi büyük sayılır.Drakula’nın babasının Osmanlılara karşı bir savaşta yenilmesiyle oğlu esir olarak Edirne sarayına götürülür.6 yılını Edirne Sarayı’nda geçiren Drakula, Fatih Sultan Mehmet birlikte Molla Gürani’den eğimler alarak yakın arkadaş olmuşlardır. 


Sonrasında Fatih Sultan Mehmet tahta çıktınca Eflak Voyvodalığının başına Drakula’yı yani Vlad’ı geçirmiş.Zaman içerside Osmanlı’ya gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen,kendi halkına bile işkence yapan birisine dönüşmüştür.Duruma öyle bir halde almış ki insanları kazığa oturmaya,eline geçen esirlerin derilerini yüzmeye, kaynayan kazanlara atmak gibi entersana işkenceler yapmış. Öldürdüğü insanların kanlarını içtiği de rivayetler arasında tabi.
Tüm bunlardan haberdar olan Fatih Sultan Eflak’a karşı sefer düzenlemiş Osmanlı askeri Targoviste'ye ulaştığında Fatih Sultan ve askerleri yaklaşık 5 kilometre boyunca kazıklara geçirilmiş kadın,erkek ve çocuk cesedinin yanından geçerler. Ancak Drakula çoktan kaçıp Macaristan’a sığınmış.Üstelik kaçarken de tüm kuyuları zehirledi, ekinleri yakmıştır. 


Uzun yıllar Macaristan’da tutsak edildikten sonra, dönemin kralları ile iyi ilişkiler kurarak kendisini kabul ettirmiş Eflak’ı tekrar ele geçirmek iöin 300 askeri ile yola düşmüştür.Kimi kaynaklara göre askerleri ile birlikte Osmanlı askerleri tarafından yakalanarak 1476 yılında öldürülmüş.Hatta kazığa oturtularak idam edilmişler. Ancak Kazıklı Voyvodanın tam açıklığa kavuşmamış ölümü şuan bile gizemlini korumaktadır.

Peki neden Drakula olarak anılıyor?

1897 yılında İrlandalı yazar Bram Stoker, Vlad Tepeşiın yaptığı işkencelerden ilham alarak Drakula romanını yazmış. Kitabında bahsettiği Kont Drakula’da şatosu da Bran kalesi gibi vadiye hakim yüksek bir tepede yer alıyor.Kitaptan sonra Vlad Tepes ve Bran Şatosu tüm dünyanın bildiği ölümsüz karakter haline gelmiş.

Bran Kalesine Nasıl Giderim?
Bran kalesine gidebilmek için en kolay yol tabiî ki de araç kiralamak,fakat böyle bir imkanınız yoksa toplu taşımayı tercih edebilirsiniz.İlk yapmanız gereken Braşov şehir merkeziden 12 nolu otobüse 3 Lei vererek Autogara 2 isimli otogara gitmeniz gerekli.Buradan kalkan minibüslere binerek Bran kalesine ulaşabilirsiniz.Minibüsleri otogarda kime sorarsanız gösterir,zaten otobüsün önünde bulunan levhalarda Bran Castle şeklinde yazıyor.

Braşov-Bran Minibüs Ücreti: 10 Lei

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Uğur Kara 2017-05-01 21:24:46

Çok güzel bir yazı olmuş Emir Bey.

Avatar
HO 2017-05-02 10:44:44

Bu güzel paylaşım ve değerli bilgiler için teşekkür ederim ^^