banner388

Kızılırmak Deltası Artık Eğitim Merkezi

Kızılırmak Deltası'nda açılan Bilim Işığında Doğa Okulu sayesinde artık delta bir eğitim merkezi haline gelecek.

Kızılırmak Deltası Artık Eğitim Merkezi

Kızılırmak Deltası'nda açılan Bilim Işığında Doğa Okulu sayesinde artık delta bir eğitim merkezi haline gelecek.

01 Eylül 2016 Perşembe 17:21
Kızılırmak Deltası Artık Eğitim Merkezi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK 4004 projeleri kapsamında yürütülen "Kızılırmak Deltası’nda Bilim Işığında Doğa Okulu"nun açılışı Bafra Kaymakam Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, 19 Mayıs Kaymakamı Abdullah Şen, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Kurul Üyesi, UNESCO Dünya Miras komitesi Türkiye Doğa Miras Uzmanı Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Kaya, Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. DR. Ali Kemal Ayan, OMÜ öğretim görevlileri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden 17 farklı üniversiteden gelen 28 Doğa Okulu öğrenci katılımıyla gerçekleşti.

Proje hakkında bilgi veren OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Bozoğlu, “Amacımız ekolojik yaşamın bütün unsurlarıyla yaşandığı Kızılırmak Deltası’nda katılımcılara ekolojik temelli bütüncül bakış açısı kazandırmak, doğanın dilini ve sesini duyurmak, ekolojik süreçlerin ilişkileri ve etkileşimlerini izlettirmek. Ülkemizin her köşesinden gelen öğretmen ve öğretmen adaylarına yaşayan bir sulak alanda var olan bütün habitatları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini yaşayarak, dokunarak ve örneklendirerek bilimsel süreç becerilerini geliştirmek" dedi.

Doğa Okulu projesinin mimarı olan Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ise şunları söyledi: "Kızılırmak Deltası bir dünya mirası ve biz de o dünya mirasından 15 dakika mesafede oturan yaşayan insanlar olarak çok şanslıyız. Sürekli ihmal edilen Kızılırmak Deltası’nın aynı zamanda bir eğitim merkezi olma gücünü yeni yeni keşfediyoruz. Şimdiye kadar hep sınıflarımızda kapalı duvarlar ardında slaytlarla ve sanal ortamlarla eğitimlerimizi yapmaya çalıştık ve bu doğru bir öğretim yöntemi değil. Dünya artık dokunarak, hissederek ve uygulayarak daha kalıcı mekan dışı etkili eğitime geçti. Samsun'daki tüm okullar 15 dakika sonra böyle bir açık hava laboratuvarına sahip olabilecek. Biz 2012 yılında TÜBİTAK Doğa ve Bilim Okullarıyla Kızılırmak Deltası’nın bir eğitim ve uygulama merkezi olabilmesi adına bir vurgu oluşturmaya çalıştık. Burası bizim beşinci okulumuz ve burada 10 gün boyunca her gün ayrı bir konu, ayrı bir habitatı uzman hocalarımız eşliğinde dokunarak, hissederek işlemeye çalışacağız” 

'Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü' projesinde 1 proje yürütücüsü, 3 proje uzman personeli, 13 eğitmen ve 10 rehber ile beraber Kızılırmak Deltası, OMÜ Araştırma ve Eğitim Merkezi, Gözetleme Kuleleri, Ziyaretçi Merkezi ve açık alanlarda 10 gün sürecek olan eğitim, katılımcılara uygulamalı, katılımcı, etkileşimli görsel bir açık hava bilim laboratuvarında sunulacak.

Son Güncelleme: 01.09.2016 17:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.