banner388
banner390
banner410
banner408

Kaymak: “Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor”

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugün hizmete sunulan Yabancı Uyruklular Polikliniği’nin açılışında konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor. Biz güçlü bir ülke olarak yarım yapmaktan kaçmıyoruz. Bütün bunlar Türkiye’nin gücünü gösteriyor” dedi.

banner269

Kaymak: “Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor”

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugün hizmete sunulan Yabancı Uyruklular Polikliniği’nin açılışında konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor. Biz güçlü bir ülke olarak yarım yapmaktan kaçmıyoruz. Bütün bunlar Türkiye’nin gücünü gösteriyor” dedi.

15 Mart 2018 Perşembe 18:22
Kaymak: “Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor”

Samsun haber - Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Yabancı Uyruklular Polikliniği bugün açıldı. Açılışa Samsun Valisi Osman Kaymak, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin Genel Koordinatör Yarımcısı Ahmet İller, İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, İlkadım Belediyesi Başkanı Erdoğan Tok katıldı. Farklı nedenlerle gelen sığınmacı ve göçmenlere ev sahipliği yapmamız gerektiğini vurgulayan Oruç, “Bu nüfusun en yoğun olduğu ilçede İlkadım’dır. Böyle bir tablo karşısında bize düşen bu kardeşlerimize bir şekilde ev sahipliği yapmaktır. Kendi vatandaşlarımıza nasıl sağlık hizmeti sunuyorsak ülkelerinden çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kalmış göçmen kardeşlerimize de aynı sağlık hizmetini sunmaktır” şeklinde ifade etti.

“Sağlık konusunda da desteklenip hizmet alabilecekler”

Bu protokol ile artık sığınmacı ve mültecilerin sağlık konusunda destek alabileceklerini söyleyen İller, “İyi bir iş için bir araya geldik. Çok kıymetli bir açılış yapılacak. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda açılan poliklinikle daha fazla mülteci ve sığınmacıya ulaşılmış olacak. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği olarak 1995 yılından beri faaliyet göstermekteyiz. Temel amacımız mültecilere ve sığınmacılara Türkiye’de karşılaştıkları sorunlara çözümler bulmaktır. Toplum merkezleri aslında ülkemizde devlet kurumlarının eskiden beri uyguladığı bir yöntemdir. Biz bu yapıyı mültecilerin ve sığınmacıların faydasına olabilecek bir şekilde uygulamaktayız. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan bu protokol doğrultusunda eskiden burada farklı hizmetler alan mülteciler ve sığınmacılar artık sağlık konusunda da desteklenip hizmet alabilecekler. İl müdahaleler burada yapılacak ve hastalığına göre de daha sonra başka hastanelere yönlendirmeler yapılacak. Bu oldukça kıymetli bir hizmet” diye konuştu.

Canik’te de Yabancı Uyruklular Polikliniği açılacak

Canik’te de aynı hizmet binasının açılacağını söyleyen Oruç, “Yabancı uyruklu misafirlerimize sağlık hizmeti vermek amacıyla hizmete sunduğumuz polikliniğin açılışına hoş geldiniz. Bilindiği üzere ülkemiz coğrafi konumu ve mazlum ülkelerin insanların her zaman yanında olmayı tercih eden insani yaklaşımı nedeniyle dünyada göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında yer almaktadır. İlimizde bu anlamda koruma başvurusu sahibi birçok yapıdaki misafirimize ev sahipliği yapmaktadır. Samsun’umuzda Irak, Afganistan, başta olmak üzere yaklaşık 30 bin göçmen ikamet etmektedir. Bu nüfusun en yoğun olduğu ilçede İlkadım’dır. Böyle bir tablo karşısında bize düşen bu kardeşlerimize bir şekilde ev sahipliği yapmaktır. Kendi vatandaşlarımıza nasıl sağlık hizmeti sunuyorsak ülkelerinden çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kalmış göçmen kardeşlerimize de aynı sağlık hizmetini sunmaktır. Bu amaçla yabancı uyruklu vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı İlkadım ilçemizde onlara özel mülteci kardeşlerimizin daha rahat hizmet alması, muayene sırasında dil ve herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmaması için sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Avrupa Stratejik Araştırma Merkezinin İşbirliğiyle yabancılar polikliniği açılarak hizmete sunulmuştur. Yakında hizmete sunmayı planladığımız Canik’te açacağımız Göçmen Sağlık Merkezimizle de Yabancı uyruklu hastalarımıza yönelik çalışmalarımızı güçlendirmeyi ve daha etkin hale getirmeyi planlıyoruz” şeklinde ifade etti.

“Bütün bunlar Türkiye’nin gücünü gösteriyor”

Ülkemizde 4 milyona yakın mülteci olduğunu ve onlara yardım etmemiz gerektiğini söyleyen Kaymak, “Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylardan sonra ülkemize çok sayıda sığınmacı geldi. Avrupa devletlerinin botları patlatarak insanların ölümüne neden olduğu bir ortamda bizler Osmanlı’nın evladı olarak kapımıza gelen insanları misafirimiz olarak kabul ettik. Şu anda ülkemizde 4 milyona yakın mülteci var. Mülteciler için 25 milyara yakın paralar harcanıyor. Biz güçlü bir ülke olarak yarım yapmaktan kaçmıyoruz. Bu mültecileri, verdiğimiz yabancı kimlik kartları ile okullarımızda eğitim görüyorlar, hastanelerimizde tedavi oluyorlar, eğer sakat ya da hastaları varsa bizim Türk vatandaşlarımız gibi bakım ücreti veriliyor. Bütün bunlar Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Türkiye gücünü milletinden ve birlik beraberliğinden alıyor. Buraya gelen vatandaşlar garip vatandaşlar. Garip demek Allah’a yakın olan demektir. Bu gariplerin duasını almak ve sefil kalmamaları için mültecilerin yakın oldukları yerde bir sağlık polikliniği açtık. Bu devletin gücüdür. Yarısı, acısı olan ve bize sığınmış olanların burada huzur içerisinde yaşamaları amacındayız. Daha sonra da Suriye ve Irak’ta huzur ortamı sağlandıktan sonra ülkelerine gidecekler inşallah. Sağlık tesisimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“Ciddi manada göçmen kardeşimiz var”

İlkadım’da çok göçmen olduğunu söyleyen Tok, “Çok anlamlı bir günün sonrasında çok önemli bir açılışı gerçekleştiriyoruz. İlkadım ilçesinde çok ciddi manada göçmen kardeşimiz var. Suriyeli, Iraklı ve Afgan kardeşlerimiz bulunuyor. İlkadım olarak bu kardeşlerimize gönlümüzü ve kucağımızı açmış durumdayız. Kardeşlerimizin sağlık noktasındaki eksikliklerinin giderilmesi noktasındaki bu adımı da çok önemsiyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüze bu anlamlı hareketleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 19.03.2018 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.