banner388

Karnesi iyi olmayan çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Okullar tatil oldu ve yine bir karne heyecanı başladı. Çocuklarımız karnelerini aldılar. Eve karnesiyle gelen çocuğunuzun notlarını sormadan önce onu karşınıza alın ve oturun. Öncelikle ona, kendisini nasıl hissettiğini sorun. Karnesindeki notları iyiyse onu tebrik edin ve kutlayın. Peki ya notları iyi değilse ne yapmalı, nasıl davranmalı ve ona ne söylemelisiniz?

Karnesi iyi olmayan çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Okullar tatil oldu ve yine bir karne heyecanı başladı. Çocuklarımız karnelerini aldılar. Eve karnesiyle gelen çocuğunuzun notlarını sormadan önce onu karşınıza alın ve oturun. Öncelikle ona, kendisini nasıl hissettiğini sorun. Karnesindeki notları iyiyse onu tebrik edin ve kutlayın. Peki ya notları iyi değilse ne yapmalı, nasıl davranmalı ve ona ne söylemelisiniz?

16 Haziran 2016 Perşembe 17:12
Karnesi iyi olmayan çocuklara  nasıl yaklaşmalıyız?

FBM Tıp Merkezi'nden Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü: ''Öncelikle karnesini alın ve bakın. Notları hakkında hiçbir yorum yapmadan ve sakin bir şekilde ona karnesini nasıl bulduğunu, karnesi ve notları hakkında ne düşündüğünü sorun. Kendi yorumunuzu başlangıçta asla yapmayın. Ona sorular sorun, onun konuşmasını sağlayın ve öncelikle onu dinleyin. Bunu iki yetişkin nasıl konuşursa öyle yapın. Onu sorguluyor ve ona hesap soruyormuş gibi konuşmayın. Karne notlarının iyi olmaması, yıl içinde yeteri kadar çalışmadığını ve okulu önemsemediğini düşünmeniz, belki olumsuz duygular yaşamanıza neden olacak ya da sizi öfkelendirecektir. Bu nedenle öncelikle öfkenize ve olumsuz duygularınıza hakim olmalısınız. Eğer sorunu çözmek istiyorsanız ona pozitif davranmalısınız. Kızıp, bağırırsanız çocuğunuz konuşmaya kendisini kapatır. Bu durumun problemin çözümüne hiçbir katkısı yoktur.
Çocuğunuza, “Karnen hakkında ne düşünüyorsun? Karneni nasıl buldun? Bu karne senin nasıl bir yıl geçirdiğini söylüyor? Bunu kurtarma şansın var mı? Bu konuda ne yapacaksın?” gibi sorular sorarak durumu daha iyi anlayabilir ve birlikte çözümler arayabilirsiniz.
Çocuğunuzun karnesinde iyi olan notlar hangileri onlara bakın ve onları nasıl başardığını sorun. İyi notlar hakkındaki düşüncesini öğrenin. Kötü notları ile ilgili düşüncelerini anlamaya çalışın. Onu suçladığınızı ya da yargıladığınızı değil onu anlamaya çalıştığınızı ona gösterin. Acaba çocuğunuz notlarının düşük olduğunun farkında mı? Başarısız olmasının nedenlerini neye, kime bağlıyor? Başarısızlığı, kendisiyle mi ilgili, mesela yeteri kadar çalışmadığı için mi, yoksa kendisi dışındaki nedenlerle mi ilgili? Örneğin öğretmenim bana taktı; ben de o nedenle çalışmak istemiyorum mu diyor? Eğer çocuğunuz, başarısızlığının kaynağını kendisinin dışındaki bir nedene bağlıyorsa sorunu çözmek biraz daha zor olabilir ve bu durum profesyonel yardım almayı gerektirebilir. Peki bu sorunun giderilmesi ya da çözülmesinde çocuğunuzun ihtiyacı olanlar nelerdir? Motivasyonu düşük mü? Motivasyonunun artması için neler yapılabilir? Durumunun farkında mı? Farkındalığını nasıl arttırabilirsiniz? Öğrenmede zorlanıyor mu?  Daha çok hangi derslerde öğrenmede güçlük çekiyor? Birebir ders almasının yararı olur mu? Planlı ve düzenli çalışmak ona zor mu geliyor? Acaba çocuğunuzda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özel öğrenme güçlüğü olabilir mi? Çocuğunuzun ders başarısızlığının nedenlerini iyi belirlemek, sınır çizmek ve bu yönde ciddi önlemler almak gereklidir. Eğer çocuğunuz okulu hiç önemsemiyor ve kötü notları onu rahatsız etmiyor ise mutlaka bir uzmana götürmeli ve destek almalısınız. Kırıcı, incitici ve aşağılayıcı sözler sarf etmemelisiniz. Çocuğunuzun benlik saygısını zedeleyecek söz ve davranışlardan kaçınmalısınız. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamamalısınız. Çocuğunuzun kapasitesine uygun düşük notları için kendisine saygısını yitirmemesi için ona destek olmalısınız. Notları çocuğunuzun kapasitesi ile orantılı olmalıdır. Yüksek beklenti onun kendisine olan inancını zayıflatır, düşük özgüven geliştirmesine neden olur. Çocuğunuzun başarılı yönlerini hem siz fark etmelisiniz, hem de onun fark etmesine destek olmalısınız. Anne –baba tutum ve yaklaşımları da çocuğun okul başarısı üzerinde etkili ve önemlidir. Aile içi ilişkilerinizin dengeli ve düzenli olması, çocuk için iyi bir model oluşturmanız, disiplin anlayışınız, ilgili ve alakalı oluşunuz, çocuğun başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Anne ve baba tutumları farklı olmamalı, tutarlı yaklaşmalısınız. Karnesi iyi değil diye çocuğunuzun tatilini cehenneme dönüştürmemeli, tatilini tatil olarak değerlendirmesini sağlamalısınız. Unutmayın ki çocuğunuzun karnesi başarının tek göstergesi değildir.'' dedi.
 

Son Güncelleme: 20.06.2016 17:51
Anahtar Kelimeler:
öğretmenDersKarneNot
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.