banner388

Karadeniz somonu, Norveç somonuna kafa tuttu

Karadenizli balıkçılar tarafından yetiştirilen somon balığı Norveç'ten ithal edilen somon balığına rakip oldu.

Karadeniz somonu, Norveç somonuna kafa tuttu

Karadenizli balıkçılar tarafından yetiştirilen somon balığı Norveç'ten ithal edilen somon balığına rakip oldu.

06 Haziran 2017 Salı 14:54
Karadeniz somonu, Norveç somonuna kafa tuttu

Karadeniz haber - Karadenizli balıkçılar, Norveç'ten ithal edilen somondan daha uyguna somon üretmenlerine rağmen ilgi görmediklerini söylediler.

1990'lı yıllarda Karadeniz'de denemesi yapılan ve daha sonraki yıllarda giderek artan çiftlikte somon üretimi her geçen gün gelişiyor. Karadeniz'de 600-900 metre açığa kurulan çiftliklerde yetiştirilen somon balıklarını tutan ağlar 40-50 metre derinlere iniyor. Karadenizli balık üreticileri yetiştirdikleri somon balıklarını İstanbul'daki balık işletmelerine satıyor.


Su Ürünleri Mühendisi Selim Altaş yaptığı açıklamada, "Norveç’ten gelen somon ile Karadeniz somonu arasında bir fark yok. Norveç’ten gelen balıklar 4-5 kilo civarında, bizde üretilen somonlar ise 3-4 kilo civarında oluyor. Lezzet anlamında bir farkı yok, biz bunu denedik, gördük. Ayrıca fiyat farkı var. Norveç balığı (somonu) İstanbul’da dilimi 60-65 liradan satılıyor. Bizim burada ürettiğimiz ve gönderdiğimiz balıklar ise 30-35 liradan satılıyor. Yani yarı yarıya bir fark var. Kalite ve lezzet anlamında bir fark yok. Yıllardır bir pazar oluşturmuşlar ve iyi reklam yapıyorlar. Haliyle pazarda önceliği var. Ama bizim ürettiğimiz somon balıklarının Norveç somonundan lezzet kalitesi açısından bir farkı yok" dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatma 2018-12-08 11:08:48

Karadeniz Türkiye de olduğu için Türkiye ürünü her zaman daha kaliteli

Avatar
Metin sismanoglu 2021-05-04 21:21:30

Norvec denizi daha soguk oldugundan ve atilan yem kalitesi cok daha iyi oldugundan ayrica denetimde daha dikkatli ve disiplinli olduklarindan norvec somonu daha yagli daha lezzetli ve kokusuz olur . Karadeniz somonu da iyi dir ama daha az yagli ve yemden oturu daha kokulu oldugundan pazarda yer alirken fiyat farki tabikide olur . Kisaca norvec somonu daha iyidir.

Avatar
memur 2022-05-25 00:30:30

Kusura bakmasın kimse. Somon dediğimiz balık kutuptan gelen soğuk akıntılarda yaşayan, tatlı suya yumurtlayan ve soğuk denizlerde sürekli göç eden bir tür. Ve bu yüzden eti çok lezzetlidir. Ama bu balığı Karadeniz'de bir çiftliğe hapsedip, soğuk ve temiz kutup akıntılarından mahrum edip, deniz suyuna yumurtlamaya zorlayıp, yem ile büyütürseniz, aynı lezzette olmaz ve talep görmez. Norveç somonu turuncu-pembe bir ete sahipken, bizim Karadeniz somonun rengi uskumru ile aynıdır. Marketlerde donukları satılıyor ama alan bir daha almıyor. Bunlar gerçekler...Nasıl ki ülkemizde kahve, hurma, ananas, mango yetişmiyor yetişse de aynısı olmuyor. bazen zorlamamak lazım, emeğe yazık.