banner388

Karadeniz'de fındık ve çay tarımı yapılmayacak

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Böyle devam ederse bundan 30 yıl sonra Karadeniz'de pamuk yetiştirmeye başlayacağız. Fındık ve çay tarımı Karadeniz Bölgesi'ni terk edecek" dedi.

Karadeniz'de fındık ve çay tarımı yapılmayacak

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Böyle devam ederse bundan 30 yıl sonra Karadeniz'de pamuk yetiştirmeye başlayacağız. Fındık ve çay tarımı Karadeniz Bölgesi'ni terk edecek" dedi.

16 Şubat 2018 Cuma 09:52
Karadeniz'de fındık ve çay tarımı yapılmayacak

Samsun haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, özel bir lisenin konuğu oldu. Küresel ısınma ve kuraklık konularına değinen Yusuf Demir, Su, Kuraklık ve Geleceğimiz" konulu konferansla suyun önemini öğrencilere aktardı.

30 YIL SONRAKİ MANZARA

Son dönemlerde etkisini gösteren iklim değişikliğine değinen Demir, "Türkiye'de son yıllardaki yağış miktarında yüzde 25 azalma var. Bu sene bu rakam daha da yukarı çıkıyor. Geçen yıl daha fazla kar yağdı. Şu anda yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızda sıkıntı var. Türkiye'nin çölleşme riski haritasına baktığımızda yıllara göre güneyden kuzeye doğru gelen bir kuraklık var. Eğer önlem almazsak. Eğer Türkiye'nin doğal su kaynaklarını koruyamazsak, önümüzdeki 30 yıl içerisinde karşılaşacağı manzara olumsuz olacak. Eğer böyle devam edersek Türkiye'deki tek yeşil alan Karadeniz'de dar bir alan olacak. Bu yüzden Karadeniz'e yerli ve yabancı turizmciler yatırım yapmaya başladı. Böyle bir tehlikeye karşın bu günden önlemlerimizi almamız lazım" dedi.

FINDIK VE ÇAY KARADENİZ'İ TERK EDECEK

Böyle devam ettiği taktirde Uludağ'da kar kalmayacağını vurgulayan Demir, "Turizm etkilenecek. Böyle giderse Uludağ'da kar kalmayacak. Fındık ve çay tarımı Karadeniz Bölgesi'ni terk edecek. Çünkü kuraklıktan kuzeye doğru kayacak. Böyle devam ederse bundan 30 yıl sonra Karadeniz'de pamuk yetiştirmeye başlayacağız. Deniz sıcak olduğu için hamsi kaçtı. Bunun gibi birçok nedeni sıralayabiliriz. Dünyada hiçbir eksilmiyor. Kainattaki su atomlarının sayısı belli. Dünyadan su eksilmiyor ama suyu kirlettiğimiz zaman bu döngüyü etkiliyoruz. Çeşitli faktörlerle suyu kirletiyoruz. 1 litre yanık yağ 800 bin litre suyu kirletiyor. Saf temiz su ile kirlenmiş suyun buharlaşıp toprağa düşmesi arasında bir zaman farkı doğuyor. Onun için yağış rejimi değişiyor. Yağmurun yağması gereken zamanda yağmıyor. Bakıyorsunuz birden yağıyor ve afetler meydana geliyor. Biyo çeşitlilik azalıyor. Erozyon artıyor. Bu nedenle suyun kullanımı noktasında dikkatli olmamız lazım. Bu günden bazı önlemleri almazsak yarın çok sıkıntılı zamanlar yaşayabiliriz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hikmet Özata 2018-02-17 17:46:57

Hep bahane,hep bahane,birbirinize çiçek verip gezip seminer toplantı yapacağınıza giyin çizmeleri inin sahaya bırakın masa başında bilmiş havalarını dünya şu denize gidiyor Kızılırmak, yeşilırmak ,çarşamba ,Bafra ovaları bomboş köylü iki büklüm olmuş ne yapsa para etmiyor.İşiniz gücünüz akıl vermek ne olsa aybaşında maaş hesaba yatıyor. Köylü ne yiyor,ne içiyor, şöyle bir hafta günü Bafra nın köylüsü alış veriş yaparken zahmet olmazsa sizde bir dolaşınca bakın bakalım bir ayçiçek yağı almak için 1 TL nerede ucuz diye kaç yer dolaşıyor,bankalara bakın kredi çekmeyen varmı,üstlerine başlarına bakın 100 kişiden kaç kişi yeni birşey alıp üzerine giymiş. Yok kuraklık olacakmış pamuk ekilecekmiş,böyle konuşunca bilim adamı oluyorsunuz öylemi? Sız milyarlarca metreküp su boşa akarken, o ne ekersen ek ürün verecek topraklar boş dururken bu millete bilmişlik taşlamayİn. Eğer vicdanınız varsa akşam yatarken o köylüyü hayal edin.

Avatar
Cemal 2018-02-16 20:58:07

Özellikle evdeki yemek yağlarını lavabolara döken ev hanımlarını uyaralım. Suları kirletiyorsunuz. Lavabolara yağ dökmeyiniz.

Avatar
Gökhan 2018-02-17 11:29:55

Karadeniz'in köylerinin hemen hemen hepsinde evlerin atıkları derelere akıtiliyor balıklar hızla tükendi ve yüzülmez halde sularımız artık çöplerini dahi ırmak ve derelere topluca götürüp atıyorlar köydeki evler foseptikli olmalı belediye çöpleri toplamalı yoksa yarın çok geç olacak..

Avatar
Şeref Sezer 2018-02-21 12:06:15

Hikmet Özata'nın yorumuna aynen katılıyorum. Bilim adamları araştırdılar, sonucunu kamuoyu ile paylaştılar, problem belli oldu, buraya kadar tamam kabul peki kim tedbir alacak? Hala lağım suları, ahır ayakları, fabrika atıkları, maden atıkları vs. Irmaklara akıyor, bu sularla araziler sulanıyor, burada yetişen ürünleri insanlar tüketiyor, arazilerimiz kimyasal gübreler ve ilaçlarla kirletilmesi devam ediyor. Her taraf atık dolu, bitkisel üretim düşüşte, köyler boşalıyor...Hangisini yazalım bunları sorumlular bizden iyi biliyor da ben de paylaştım işte...

Avatar
Gariban otobüscü 2018-02-22 12:26:54

Halk otobüslerini bitirdin şimdi benzinlikleremi geldi başkan. Otobüsleri süresiz diye sattın 10 yıla çevirdin hakmıbu haksa hakkımı helal etmiyom